Šéf Visa Europe: Budoucnost je digitální

Generální ředitel Visa Europe Nicolas Huss

Generální ředitel Visa Europe Nicolas Huss Zdroj: Michael Tomes/E15

Karetní společnosti se stále snaží vytlačit hotovostní platby a tím získat větší příjem z provizí za zprostředkování bezhotovostních transakcí. Tento hon vede k vývoji stále nových produktů. Bezkontaktní platební karty se rychle zabydlely v peněženkách. „Co vidíme na druhé straně je, že bezkontakt expanduje rychle,“ říká Nicolas Huss, generální ředitel Visa Europe. Nyní už se karetní firmy ale více dívají na digitální peněženky a platby za použití mobilních telefonů.

E15: Visa Europe je asociací a vlastní put opci, která vám dává práva sama sebe prodat americké Vise kotované na newyorské burze. Kdy dojde se spojení s původní Visou? Některé členské banky by byly určitě rády za toto finanční přilepšení.

Visa Europe je nezávislá a jsme zde, protože naši členové se před časem rozhodli, že je důležité mít evropského hráče. Jsme jediným evropským hráčem. Pokud se sami sebe zeptáme, zda pro náš ekosystém můžeme udělat více, potom dává smysl zůstat jako Visa Europe nezávislými. Firmu jsme během několika let vybudovali a dnes má nějakou hodnotu. Naše budoucnost je v našich rukou a to díky té put opci, která nám dává možnost prodat, pokud budeme chtít, ale nikdo nás nemůže nutit, pokud se rozhodneme neprodat.

E15: Co aktuálně hýbe vaším sektorem? Jaké jsou poslední trendy v oblasti placení?

Máme několik zajímavých trendů. Některé z nich jsou velmi viditelné, jako nové digitální trendy ve smyslu mobilů a digitálních peněženek, ale také dochází k tiché revoluci. Mám na mysli bezkontaktní platební karty. Ty již získávají značný podíl na trhu. To je také případ Česka.

E15: Myslíte, že bezkontaktní karty jsou něco, co se děje v tichosti? Vždyť se o tom mluvilo a mluví více než dost.

Pokud se na to podíváte ve smyslu pozornosti v tisku, tak globálně je tam méně informací o bezkontaktních kartách než například o digitálních peněženkách a mobilních platbách. Co vidíme na druhé straně je, že bezkontakt expanduje rychle a proto jde o tichou revoluci.

E15: Možná je to proto, že už se to povedlo spustit, takže už bezkontaktní karty nemají v médiích takovou publicitu.

Přesně tak. Víte, můj pohled je takový, že jsme v tom na dlouhou dobu. Naše odvětví vyžaduje dlouhodobé uvažování. Před šesti nebo sedmi lety se spustil systém bezkontaktních karet a trvalo pár let jej vybudovat. Vytvořili jsme infrastrukturu, která nyní funguje sama, je zaintegrována do našich životů, jak se chováme, co děláme a my se již díváme dopředu.

E15: To jsou trendy na straně spotřebitelů, co ale regulace?

To je další trend, který mě hned napadne. Vidíme, že existuje zvýšený zájem různých regulátorů o platební nástroje z důvodů, které vám jsou jasné. Je tu také cíl snížit využívání hotovosti. Což je podle mě skvělý způsob jak bojovat s šedou ekonomikou.

E15: Není zvýšený zájem regulátorů na škodu?

Někdy může mít zvýšený zájem negativní dopad na vývoj našeho sektoru, protože to učiní vývoj komplikovanější. To zase může mít v důsledku negativní dopad na spotřebitele.

E15: Bouře okolo chystané regulace mezibankovních poplatků v poslední době utichly. Proč?

V současné době se toho děje mnoho. Nová legislativa se v tichosti připravuje, ano trochu se to zpomalilo evropskými volbami, ale podle nás toho ve druhé polovině uslyšíme určitě mnohem více. A nějaká rozhodnutí očekáváme na konci letošního roku a na začátku příštího roku.

Nicolas Huss
Devětačtyřicetiletý právník je generálním ředitelem Visa Europe od loňského října. Předtím působil ve skupině Apollo ve Španělsku a Irsku či v Bank of America. Zkušenosti sbíral také jako šéf španělské GE Money. Na univerzitě v Toulouse vystudoval právo a politické vědy.