Státní IT systémy bych svěřila vládní agentuře, ne firmám. Babiš se ale odmítá sejít, říká Maláčová

Ministryně Jana Maláčová (ČSSD)

Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) Zdroj: Blesk:David Malik

Policejní zásah na ministerstvu práce a sociálních věcí
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)
3
Fotogalerie

Ani po více než týdnu od zásahu policie na ministerstvu práce a sociálních věcí se premiér Andrej Babiš (ANO) nesešel se šéfkou rezortu Janou Maláčovou (ČSSD). Ta ho o schůzku žádá už delší dobu, dosud si vyměnili přes deset dopisů. Seznámit ho chce s problémy kolem informačního systému na výplatu dávek, který od roku 1993 dodává a spravuje firma OKsystem. Je strategicky důležitý, výplata finanční pomoci od státu by bez něj zkolabovala.

Vyzvala jste premiéra Babiše, aby s vámi osobně jednal. A také aby svolal Bezpečnostní radu státu, která by se zabývala IT systémy na ministerstvu. Jak to dopadlo?

Pan premiér pouze stále dokola opakuje, že tento bod na jednání rady nezařadí. Na mé apely reaguje slovy: nezařadím, nezařadím, nezařadím.

Nadále komunikujete jen korespondenčně?

Dopisujeme si velmi intenzivně a už dlouho. Téma IT zakázek rezortu práce chci otevřít na březnové schůzi Poslanecké sněmovny. Je to příležitost, kterou bych ráda využila.

Měl by klíčové IT systémy vyvíjet a spravovat přímo stát, který by se tak vyhnul outsourcování od soukromých dodavatelů?

To by bylo ideální řešení. Ráda bych to panu premiérovi navrhla a vysvětlila. A týká se to samozřejmě i systémů ministerstva práce a České správy sociálního zabezpečení. Kritickou státní infrastrukturu by měla provozovat agentura spadající pod vládu. IT systémy jednotlivých centrálních úřadů by pak byly vyvíjeny ve společné architektuře a komunikovaly by spolu. Bylo by to mnohem funkčnější a bezpochyby i levnější řešení.  

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!