Thomas Tzokas: Český trh má pro internetové sázení velký potenciál

Šéf bwin.party pro střední a východní Evropu Thomas Tzokas

Šéf bwin.party pro střední a východní Evropu Thomas Tzokas Zdroj: E15 Michael Tomes

Společnost bwin.party patří ke světovým lídrům trhu internetového sázení. V Česku ale zatím nemá národní licenci. Umožňuje ale Čechům sázet a hrát v češtině přes weby provozované ze zahraničí, což se nelíbí tuzemským „kamenným“ sázkovým kancelářím. To možná změní plánovaná novela zákona. „Pokud bude zákon liberální, tak do Česka přijde hodně operátorů. U bwinu bude rozhodnutí založeno jednak na legislativě, jednak na obchodních aspektech,“ říká šéf bwin.party pro střední a východní Evropu…

* E15: Proč stále nemá bwin českou licenci pro provozování loterijních her a kurzových sázek v tuzemsku?

Základním důvodem je, že právní rámec v České republice má být sladěn s evropskými zákony. Nevytváří proto dobré podmínky k tomu, abychom si mohli o licenci požádat. To se ale týká všech přeshraničních sázkových kanceláří. Právní rámec by také měl zajistit, aby cizí sázkové firmy mohly životaschopně fungovat v Česku. Další věcí je, že je třeba také chránit občany před nelegálními operátory.

* E15: To je podle vás kdo? Za „nelegály“ bývají zrovna v Česku označováni tuzemskými sázkovými kancelářemi právě bwin a další nadnárodní sázkové firmy, které dosud nemají českou licenci.

My za legální sázkové firmy považujeme takové, které mají licenci alespoň v některém ze států EU. Pokud jde o bwin, máme licenci v několika evropských státech, například v Itálii, Francii, Španělsku, Velké Británii, Rakousku, Německu, Belgii, na Maltě a máme i celoevropskou herní licenci.

Vysoké zdanění je ráj pro ilegály

* E15: Je překážkou požádání o českou licenci například povinnost mít sídlo v Česku, jak to mimo jiné požaduje současný i připravovaný zákon?

Takto bych to neformuloval. Bwin se primárně soustředí na působení na trzích, které fungují v souladu se standardy a nařízeními Evropské unie. Další z překážek vstupu na daný trh může být to, že obchodní model na daných trzích není zcela vhodný pro firmy v našem oboru. Některé země, které vydávají národní licence, mají procentuálně velmi vysoké zdanění, což potom vede k tomu, že tam vzkvétají ilegální operátoři. Ve výsledku tak celkový výnos ze zdanění není tak vysoký, ačkoli samotné procento zdanění vysoké je.

* E15: Má český trh pro hráče jako bwin nějaký větší potenciál?

Pokud jde o budoucnost herního průmyslu, očekáváme velkou konsolidaci firem, to znamená fúze, které povedou k šetření a ekonomice škrtů. Také výrazně posílí regionální hráči a budou tady silné lokální subjekty. Tak tomu už je v západní Evropě a dá se to očekávat i v Evropě východní. Tím ale neříkám, že globální hráči zmizí, ale posílí místní firmy, které znají specifika domácího trhu. Nicméně rád bych poznamenal, že nezávisle na rozhodnutí přeshraničních sázkových firem, jestli budou, nebo nebudou v Česku působit, tak český a také slovenský trh mají potenciál jak pro off-line, tak online sázení, protože tyto trhy stabilně rostou. Pokud česká vláda poskytne vhodný právní rámec, tak si myslím, že firmy, které se sem rozhodnou vstoupit, budou úspěšné.

* E15: Dá se to vyložit tak, že pokud česká vláda upraví zákon, tak bwin o českou licenci požádá?

Pokud bude nový zákon liberální, tak přijde do České republiky hodně operátorů. Pokud jde konkrétně o bwin, to rozhodnutí bude založeno jednak na legislativě, jednak na obchodních aspektech.

* E15: V Česku nedávno výrazně stouplo daňové zatížení loterijních firem, platí nyní dvacetiprocentní loterijní daň a 19 procent daň ze zisku. Může být tato výše daňového zatížení překážkou pro vstup bwinu do Česka?

Ano, jednoznačně vysoké zdanění je překážkou pro sázkové firmy obecně a jsem přesvědčen, že i pro ty místní. Pokud dojde k optimalizaci zdanění, tak to povede ke snížení aktivit nelegálních operátorů či přímo k jejich odchodu a naopak zvýšení výběru daní pro stát. Navíc to bude ještě znamenat inzertní přínos pro média i sportovní organizace.

Šéf bwin.party pro střední a východní Evropu Thomas TzokasŠéf bwin.party pro střední a východní Evropu Thomas Tzokas|E15 Michael Tomes

* E15: Kdo je největším konkurentem bwinu v Česku, jsou to další nadnárodní sázkové kanceláře, nebo tuzemští hráči jako Fortuna nebo Tipsport?

Bwin považuje za své konkurenty globální sázkové on-line firmy a další důvěryhodné společnosti v oblasti pokeru, sportovního sázení nebo kasin. Pokud jde o místní firmy, ty mají šanci prosadit se v regionálním měřítku. Záleží ale na tom, jak se bude trh vyvíjet do budoucna a jestli nabídnou nové služby klientům – a tady hovořím o Fortuně či Tipsportu. Na většině trhů východní Evropy sice společnost bwin. party přestala registrovat nové uživatele, výjimkou je však právě Česká republika a Slovensko, kde se mohou noví hráči i nadále registrovat. Důvodem je i koncentrace na západoevropské regulované trhy. A pro každého operátora, který by v Česku chtěl působit, obecně platí, že je důležité se zaměřit na zákazníka a přizpůsobit svou nabídku zvláštnostem a potřebám místního trhu. Například v Česku je hlavním tématem v oblasti sportu hokej. Také je dobré mít nějaký místní pokerový turnaj, nabídku v místním jazyce a nabízet všechny možné varianty plateb. To pak povede k úspěchu.

* E15: Jaký je obrat bwinu v Česku?

Konkrétní čísla pro český trh neuvádíme.

* E15: Kolik má bwin v tuzemsku registrovaných hráčů?

Máme tady několik tisíc registrovaných klientů.

Hry pro všechny

* E15: Jaké jsou nové trendy v sázení a herním průmyslu?

Jednou z oblastí, která se bude velice rozvíjet, jsou hry přes mobilní zařízení, v tom je velká budoucnost. Velmi rychle také roste takzvaný social gaming, tedy hry nabízené prostřednictvím sociálních sítí jako Google+ nebo Facebook. Tento typ her roste velmi rychle. Ale zatím není snad žádná společnost, nebo jen velmi málo, které by měly nějaký udržitelný model social gamingu. Nějakou dobu se jim daří, ale není to byznys model, který by vydržel delší dobu. Takže ačkoli je to v poslední době velký trend, zatím nikdo nenašel schůdný dlouhodobější model. Například Zynga ohlásila výrazné snižování stavů.

Přechod od sázení přes PC k mobilům a tabletům je rychlý. Přes mobily brzy dosáhneme podílu 15 až 20 procent, za rok nebo za dva to bude přes 50. Spolu s tablety to za nějaké dva tři roky bude přes 70 procent

* E15: V čem jsou hry přes sociální sítě tak úspěšné?

V tom, že dokážou přitáhnout velký počet lidí. Jsou totiž velmi jednoduché a nepotřebujete delší dobu k tomu se je naučit hrát, protože na to se něco složitého učit nemá většina lidí čas. Na tom je založen jejich úspěch. Social gaming má nyní více klientů než klasický trh kurzových sázek. Také přitahuje lidi z nejrůznějších společenských a ekonomických vrstev. Mezi nejoblíbenější patří takzvané role-playing games, kdy hráč přijme nějakou roli a v té ve hře vystupuje. Úspěšné jsou i sportovní hry, například ve Spojených státech je velmi úspěšná hra American Couples pro jachtaře, kterou ve velkém hrají i top-manažeři. Tyto hry na rozdíl od těch jednoduchých her ale vyžadují naopak hodně času a velkou angažovanost hráčů. Budoucnost herního průmyslu se rozhodně změní. Zaprvé se změní platforma, na které se bude hrát, převládnou chytré mobily a tablety. Nezmění se ale jen platforma, ale i některé hry samotné, neboť hra musí být ke každodenním uživatelům prostě přátelštější. To je příklad pokeru, u kterého se očekává pokles, a to v celosvětovém měřítku.

* E15: Takže se jako problém ukazuje, že se v pokeru příliš často prohrává?

Ano, a to se musí změnit. Když hrajete nějakou hru, chcete být spokojený, a když pořád prohráváte, tak to není ono. Pak to musí společnosti, které hru nabízejí, změnit. Je důležité zaměřit se na rekreační hráče a prožívat zase to vzrušení ze hry.

* E15: Jak rychlý je přechod od hraní her a sázení přes PC k mobilním zařízením – mobilům či tabletům?

Mění se to rychleji, než to společnosti zvládají. Přes mobilní telefony brzy dosáhneme podílu 15 až 20 procent, za rok nebo za dva to bude přes 50. Pokud k tomu ještě přičteme i tablety, tak za nějaké dva tři roky to bude přes 70 procent.

* E15: Objevují se ve střední a východní Evropě nějaké nové hry či sporty, na které by lidé začali sázet?

Když se podíváme na velké, celosvětové firmy, tak u nich můžete hrát jakoukoli hru a sázet na jakýkoli sport. A to i pokud jde o živé sázky v průběhu zápasů, protože po nich je skutečně poptávka. Celosvětově bude vždycky králem fotbal a ostatní se perou o druhé místo. V Česku patří hokeji, v Polsku nejspíše volejbalu, v Řecku basketbalu, jinde zase tenisu. Záleží to na úspěšnosti daného sportu v dané zemi. Sázecí a herní aktivity jsou také vždy výrazně podpořeny konáním velkých sportovních událostí, světových či evropských šampionátů a velkých sportovních zápasů. V době jejich konání pak lidé tradičně sázejí více.

Thomas Tzokas (43)

Pochází z Řecka. V roce 1996 získal titul MBA na New York & Fairleigh Dickinson University se zaměřením na obchod a marketing. Ředitelem společnosti bwin.party pro střední a východní Evropu je od roku 2011, kdy nynější společnost vznikla sloučením internetové sázkové kanceláře bwin a herní společnosti PartyGaming. Firma bwin.party je obchodována na londýnské burze, oficiální sídlo má na Gibraltaru.