Trendem v architektuře je luxusní studentské bydlení, říká architekt Martin Barry

Martin Barry.

Martin Barry. Zdroj: reSITE

Dostupnost a kvalita městského bydlení se stává jedním z nejvýznamnějších témat nejen pro města, ale i pro architekty. Krajinný architekt Martin Barry - v Česku žijící Newyorčan a zakladatel reSITE, zvolil toto téma pro červnovou mezinárodní a mezioborovou konferenci reSITE 2018. Míní, že klíčová je spolupráce všech oborů. Na akci je do středy 28. února možno se registrovat za zvýhodněnou cenu na reSITE.org. 

Jaké jsou v současné době největší výzvy městského bydlení?

Bydlení vždy bylo trochu odlišné od ostatních typů realit a developmentu, protože se jedná o velmi osobní věc, která je úzce spojená s naším pocitem pohody a kvalitou života ve městě. Od Bordeaux po Belfast a od Tokia po Tel Aviv se cena bydlení stala pro naší generaci tím nejtíživějším strašákem. Města se nyní snaží najít řešení, jak bydlení více zpřístupnit.

Musíme lépe využít nové technologie a spolupracovat, aby se více stavělo, stavělo se blíže k centru nebo k dopravním uzlům, a musíme přitom otevírat možnosti alternativního vlastnictví, které umožní vysokou kvalitu za dostupné ceny. Větší nabídka ale neznamená nižší cena. A pokud chtějí zůstat města konkurenceschopná, měla by usilovat o to, aby lidé mohli stále nacházet dobré a dostupné bydlení.  

Jaké jsou nové trendy v městském bydlení?

V Evropě je trendem studentské bydlení, který bude pokračovat. V roce 2020 se očekává, že tu bude přes sedm milionů mezinárodních studentů, je to velký nárůst oproti roku 2014, kde v evropských zemích studovaly čtyři miliony zahraničních studentů.

Trh ve městech jako jsou Amsterdam, Lisabon nebo Londýn, se bude více zaměřovat na ultraluxusní studentské byty, které budou připomínat spíše pětihvězdičkové hotely než ty rozvrkané staré byty, ve kterých jsem bydlíval při škole já. Je to pro nás zajímavá část trhu, kde můžeme testovat nové typy bydlení, protože mladí lidé mají často jiná očekávání, jak by chtěli ve městě bydlet. Můžeme testovat nové způsoby spolubydlení a vícegeneračního bydlení.

Říkáte, že architekti musí spolupracovat s lidmi z různých disciplín.

Ano. Jako jiná řešení městského života i bydlení se vyvíjí ze společného působení politiky, designu, financí, zkušeností a developmentu. Tyto obory nedokáží jednotlivě řešit velké problémy. Spolupráce oborů je v městském rozvoji klíčová: střetávají se zde odlišné potřeby i tužby, ale jedná se o nejlepší kombinaci, když to má ten správný cíl.

Co by si člověk neměl nechat ujít na reSITE 2018?

Debata se bude točit kolem alternativního vlastnictví, financování a regenerace modelů bydlení. Tomu všemu se budeme letos věnovat. Největší hvězdou bude architektka Jeanne Gang, která představí nedávnou výstavu z muzea MoMA "Vyloučení: Stěhování amerického snu". Holandský architekt Renier de Graaf zase přestaví svou první knihu "Čtyři stěny a střecha" a očekáváme, že rozvine svou myšlenku, že architektura bude vždy mít chyby, dokud ji bude vytvářet a stavět člověk.  

Martin Joseph Barry (38)

Předseda neziskové organizace reSITE a krajinný architekt původem z  New Yorku, kde osm let působil jako partner kanceláře W Architecture. Vedl velkolepé projekty městských nábřeží, parků, náměstí a univerzitních kampusů v USA, Saúdské Arábii, Číně, SAE, na Haiti, v  Kanadě, v  Mexiku i v  Evropě.

Jeho organizace reSITE pořádá mezinárodní konference a sympozia v Praze, Lisabonu a Berlíně. Martin Barry loni také založil společnost City Crew, která se zaměřuje na branding měst a vymýšlí rozvojové strategie napomáhající zapojení soukromých investic do veřejného prostoru. Martin Barry je držitelem “oscara” pro krajinné architekty, ceny ASLA. Se ženou a synem žije v Praze na Letné.