V Praze letos začneme stavět z prefabrikovaných panelů, říká šéf YIT Markku Moilanen

Generální ředitel finské stavební a developerské skupiny YIT Markku Moilanen

Generální ředitel finské stavební a developerské skupiny YIT Markku Moilanen Zdroj: YIT

Postavit jedno patro trvá na staveništi obvykle měsíc. „S využitím prefabrikace to díky našemu know-how ve Finsku zabere pouhý týden, i když používáte stejné materiály jako při tradičních postupech,“ popisuje generální ředitel finské stavební a developerské skupiny YIT Markku Moilanen. Kromě času je výhodou také úspora pracovních sil a větší přesnost na stavbě i nižší zátěž pro životní prostředí.

Krátce po vpádu Putinova režimu na Ukrajinu jste prodali svůj byznys v Rusku. Vzhledem k té rychlosti jste odchod z tamního trhu museli připravovat delší dobu. Co bylo důvodem?

Bylo to strategické rozhodnutí, své podnikání v Rusku jsme vyhodnotili už loni na podzim. Byznysové prostředí na tamním rezidenčním trhu se změnilo. Podle nové legislativy totiž kupující za nemovitost platí až poté, co je kompletně dokončena. Návratnost vloženého kapitálu už pro nás nebyla tak efektivní jako například ve Finsku, Polsku, Česku nebo na Slovensku. Loni jsme analyzovali různé nabídky, a když ukrajinská krize eskalovala, tak jsme proces divestice urychlili a podepsali smlouvu o prodeji s lokální firmou Etalon Group.

Prodali jste však výrazně pod cenou. Jaký byl rozdíl oproti původním očekáváním?

Ano, bylo to méně, než jsme původně předpokládali. Ale byli jsme i tak rádi, protože řadě firem se to nepodařilo. Prodej byznysu v Rusku nám dal příležitost k rychlému, kontrolovanému a úplnému odchodu. Jak z našeho pohledu, tak i z pohledu klientů a zaměstnanců to bylo za současné krize nejlepší řešení.

Kolik jste tedy tratili?

Prodejní cena dosáhla zhruba 50 milionů eur. Snížení hodnoty činilo přibližně 150 milionů eur. Ale chci zdůraznit, že jsou to jenom peníze. Lidé na Ukrajině tratí mnohem více, přicházejí o domovy a životy blízkých i své vlastní.

Jak se dopady válečného konfliktu odrazily na vašem podnikání v dalších zemích, z nichž většina sousedí s Ruskem?

Zastavili jsme nákup veškerého materiálu z Ruska. Museli jsme přenastavit dodavatelské řetězce, abychom mohli pokračovat ve výstavbě. Co se týká cen stavebních materiálů, tak růst začaly už před válkou zkraje loňského roku. Ale třeba cena dřeva zase během minulého roku začala klesat. A nyní opět stoupá. Doufáme, že to nebude dlouhodobý trend a až se trh trochu ustálí, některé ceny opět poklesnou.

Dokážete za současné situace stanovit rozpočet stavby?

To je problém prakticky v celé Evropě. Velkou měrou se na tom podepisuje také zdražování energií. Prvním způsobem, jak reagovat, je promítnout zvýšené náklady do cen bytů. Musejí to tak dělat všichni – nejen YIT a nejen v severských zemích nebo České republice. To přispívá ke stoupající inflaci, ale jiná cesta není. Ti, kteří u nás poptávají nové bydlení, to berou s pochopením a zájem o byty neklesá. Druhou cestou, o kterou se v YIT intenzívně snažíme, je hledat nové stavební materiály, i když ty základní, jako jsou ocel, cihly a beton, jednoduše nenahradíte. A také hledáme nové dodavatelské kanály.

Když nemůžeme dovážet z Ruska nebo Ukrajiny, musíme se poohlížet v jiných zemích jako například v Turecku či na jihu Evropy. Podobná situace byla, když propukla pandemie. Dodávky z Číny kolabovaly, každý byl překvapený z toho, co se děje. Pochopitelně nejen ve stavebnictví. Každý hledal cestu, jak si zajistit materiál. Zatím se nám daří najít jiné zdroje a nemuseli jsme realizaci žádného projektu odložit. Ale samozřejmě, že na trhu panují obavy.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!