Venkovní kuchyně v zahradě obrovsky zvedne cenu nemovitosti, říká kameník Tomáš Hrdina

Realizace zahradní kuchyně

Realizace zahradní kuchyně Zdroj: Facebook Hrdina zahradní kuchyně

Realizace zahradní kuchyně
Realizace zahradní kuchyně
Realizace zahradní kuchyně
Realizace zahradní kuchyně
Realizace zahradní kuchyně
9
Fotogalerie

Rodinný podnik kameníků Karla a Tomáše Hrdinových loni utržil zhruba 30 milionů a letos očekává další nárůst. „Lidé pochopili, že venkovní kuchyně v zahradě zvedne cenu nemovitosti,“ říká Tomáš Hrdina, který již vybudoval venkovní kuchyně i řadě českých miliardářů.

V době pandemie roste zájem o pobyt na chatách a chalupách. Zaznamenáváte v tomto kontextu nárůst objednávek?

Ano, je to tak, že v současné době jsme plně vytížení a bohužel některé menší zakázky musíme odsouvat na později. Netroufám si ale tvrdit, že poptávka stoupla právě díky pandemii covidu-19. Lidé pochopili, že venkovní kuchyně v zahradě obrovským způsobem zvedne cenu nemovitosti. Navíc venkovní stavba stmelí při posezení rodinu a přátele, a to je v dnešní době k nezaplacení.

Rostou i nároky lidí na zahradní posezení a kuchyně, nebo jsou zákazníci naopak skromnější?

Myslím, že zde hrají zásadní roli finance a zákazníci korigují nároky podle svých možností. Na začátku stavby si samozřejmě schválíme návrh, rozpočet a podepíšeme smlouvu. Je jedno, jestli se jedná o zakázku za 100 tisíc nebo milion. U každé realizace vedeme stavební deník, kam se od zahájení stavby stvrzuje kvalita odvedených prací podpisem investora.

Kdo tvoří největší segment vaší klientely?

Máme za sebou už stovky realizací a odvedené práce, a tak mohu říct, že naši klientelu tvoří zákazníci napříč společností. Zákazníci k nám přicházejí s nějakou částkou, kterou chtějí investovat do venkovní kuchyně, a hlídají si, aby návrh a realizace nepřekročily jejich maximum. Toto sledují i velmi bohatí lidé. Nejvíce zakázek máme v rozmezí mezi 300 a 500 tisíci, ty tvoří asi 30 procent objednávek.

Vycházíte z unikovaného projektu, nebo je každá stavba unikátní?

Každá kuchyně je originál a je dělaná na míru a pro potřeby konkrétního zákazníka. Na začátku stavby si proto musíme říct, pro kolik lidí by měla být kuchyň koncipována. Když připravujeme velkou a plně vybavenou venkovní kuchyň, včetně základové desky a střechy, pak se může cena vyšplhat i přes dva miliony.

To rozhodně není investice pro běžného chalupáře. Mají multimilionáři nějaké speciální požadavky, co se designu a účelnosti týká?

Ano, samozřejmě, a pokud to je technicky možné, tak se snažíme vyhovět. Například jeden velmi bohatý zákazník, který mimo jiné vlastní 3000hektarovou honitbu na Šumavě, měl jako vášnivý nimrod požadavek vytvořit v kamenné kuchyni zabudovanou 60litrovou kotlinu na vodu, která slouží na vyváření trofejí. Tak to pro nás byla rarita.

Komu jste již zahradní kuchyň vybudoval?

Řadě známých osobností, například herci Bolkovi Polívkovi, herečce Alici Bendové, herci Romanovi Vojtkovi. Ale také nejbohatším Čechům, jako je Radovan Vítek nebo byl Petr Kellner. Velmi zajímavá byla i zakázka na kuchyň v Africe na Zanzibaru, v jednom z nejluxusnějších resortů, který navštěvuje hlavně klientela z Ameriky. 

Co byla vaše nejdražší zakázka a na kolik zhruba vyšla?

Zhotovili jsme hodně drahých zakázek, například jedna z prvních kuchyní, která měla zelenou střechu, vyšla klienta na 1,5 milionu korun. Další drahou zakázkou byla kruhová kuchyň pro jednu slovenskou společnost. Zde samotná stavba bez základové desky a střechy vyšla také na 1,5 milionu. Vzhledem k současné inflaci a zdražování stavebního materiálu ceny stále rostou a nedokážu odhadnout, na kolik přijde venkovní kuchyň v dalších letech.

Jak má postupovat člověk, který nemá potřebné statisíce a přitom chce vybudovat zahradní altán s letní kuchyní. Kolik peněz minimálně na investici potřebuje?

Chápu, že není každý v situaci, kdy si může dovolit investovat statisíce do venkovní kuchyně. Těmto lidem bych poradil, aby si koupili krbové stavebnice z imitace pískovce. Tyto krby z umělého pískovce jsou mnohem levnější a dá se s nimi sestavit plně funkční kuchyňský kout. V tomto případě by si měli lidé připravit zhruba 50 až 100 tisíc korun.

Na co by neměl, ten, kdo uvažuje o realizaci, zapomenout?

Zákazník, který zvažuje investici do letní kuchyně, by si měl hlavně srovnat, co chce. Zamyslet se nad tím, pro kolik sedících lidí chce kuchyň vybudovat, co v ní bude připravovat, zda mu například stačí gril nebo chce také udírnu, jestli chce mít v kuchyni dřez, případně i myčku a v neposlední řadě určitě i to, jestli bude venkovní kuchyň využívat během letních měsíců nebo i v zimě.

Je letní kuchyně využitelná jen v teplých měsících, nebo ji lze využívat prakticky celoročně?

To je otázka, kterou si musíme položit hned na začátku. Samozřejmě oheň si můžeme v krbu zapálit kdykoliv během roku, to není problém, ale sedět v zimě venku u stolu, to už by asi nikoho netěšilo. Pokud má klient požadavek také na zimní užívání, musíme s tím dopředu počítat a kuchyň tomuto účelu přizpůsobit. Do základové desky montujeme podlahové topení a připravíme kuchyň tak, aby se dala zabudovat francouzská okna, která se na léto odsunou, aby byla kuchyň opět vzdušná.