Zelenější ekonomika poroste rychleji, říká britský vyslanec pro klimatický summit OSN

John Murton

John Murton Zdroj: profimedia.cz

John Murton, hlavní koordinátor britské diplomacie v otázkách klimatu a vyslanec Spojeného království na klimatické konferenci OSN 2021, která se koná v listopadu v Glasgow.
John Murton během loňské návštěvy v Praze
John Murton během loňské návštěvy v Praze
Zatím poslední klimatický summit OSN se konal v roce 2019 v New Yorku.
5
Fotogalerie

Spojené království bude v listopadu hostit odloženou klimatickou konferenci OSN, na níž se bude řešit také pokrok, jakého lidstvo dosáhlo v boji proti klimatickým změnám. „Smyslem je ukázat, že svět nezvratně a stále rychleji směřuje k nízkouhlíkové ekonomice,“ říká diplomat John Murton. Na setkání bude zastupovat Velkou Británii a v úterý vystoupí jako hlavní host on-line konference Green Growth, kterou s podporou britského velvyslanectví pořádá Britská obchodní komora v ČR. 

Jaké jsou cíle, které chcete na summitu v Glasgow prosadit?  

Máme čtyři hlavní cíle. Za prvé, chceme vyzvat všechny státy, aby si nastavily vlastní dlouhodobé strategie na dosažení uhlíkové neutrality. Druhým cílem je dohodnout se na pomoci zemím, které už pociťují následky klimatických změn.

Zatřetí je třeba pokročit v oblasti financování. Některé z chudých a zranitelných zemí budou potřebovat naši podporu. Vyspělé státy se v rámci Pařížské dohody zavázaly vytvořit do roku 2020 finanční mechanismus, pomocí něhož poskytnou nejméně sto miliard dolarů ročně na ochranu klimatu v rozvojových zemích. Takže se musíme ujistit, že tyto peníze budou dostupné.

Zároveň je ale nutné, aby každý, kdo ve světě rozhoduje o financích, ať už je to český ministr financí nebo ředitel banky, zahrnul klimatické změny do svého plánování. Počítáme totiž, že navíc k oněm stům miliardám dolarů z veřejného sektoru získáme biliony dolarů od privátních investorů.    

Posledním cílem je prohloubit mezinárodní spolupráci v klíčových odvětvích, která jsou nezbytná pro dosažení uhlíkové neutrality. Celkovým smyslem summitu je demonstrovat, že svět nezvratně a stále rychleji směřuje k nízkouhlíkové ekonomice.  

Není to tak dlouho, co Spojené státy odstoupily od Pařížské dohody. Dokážete zamezit tomu, aby se to stalo znovu?

Pokud jste před deseti či dvaceti lety po někom chtěl, aby snížil emise, chtěl jste po něm také, aby obětoval část ekonomického růstu. Čili šlo vlastně o směnu mezi ekonomikou a ochranou životního prostředí. Nyní je opak pravdou. Pokud chcete, aby vaše hospodářství rostlo rychleji, musíte ho učinit zelenějším. Navíc není třeba souhlas všech 197 zemí. Pokud jednají Evropská unie, Británie, USA a Čína, jsou to ti, kteří určují pravidla pro polovinu celosvětově prodaných aut.

Můžete uvést nějaké příklady, proč je zelená ekonomika výhodnější?

Cena solární energie klesla za poslední desetiletí o 85 procent. V této dekádě očekáváme, že se sníží o dalších 85 procent. Solární energie tím pádem bude nejlevnější formou energie, jakou kdy lidstvo mělo. I ve Spojených státech  spotřeba uhlí klesala rychleji za Trumpovy než za Obamovy vlády. Uhlí už totiž nemůže konkurovat novým, levnějším technologiím. Nejde tedy pouze o ochranu životního prostředí, která je rovněž důležitá. Obnovitelné zdroje mají i přínosy hospodářského rázu.  

Británie se zavázala, že od roku 2030 zakáže prodej automobilů se spalovacími motory. Elektromobily ale také přece nejsou bezchybné, zvlášť když jich mají být stamiliony. Jak třeba plánujete recyklovat tak obrovské množství baterií?

Když jsem vyrůstal na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let, svět se nejvíce bál, že dojde ropa. A podle předpovědí tehdejších ekonomů měla dojít už před mnoha lety. Nakonec to ale byl, tuším, jeden saúdskoarabský ministr, kdo řekl, že éra ropy neskončí proto, že dojdou její zásoby. Doba kamenná přece také neskončila, protože došel kámen. Zkrátka jsme přešli na modernější technologii, protože je lepší. A to je i případ elektromobilů. Jsou lepší a za dva až tři roky budou i levnější.            

Má však svět dostatečné zásoby lithia a dalších prvků potřebných pro jejich výrobu?

Býval jsem diplomatem v Konžské demokratické republice, na kterou připadá zhruba 65 procent světových zásob kobaltu. Z osobní zkušenosti vím, že když byly jeho dodávky ohroženy, laboratoře dokázaly téměř okamžitě vytvořit nové baterie z nižšího množství kobaltu.

Můžeme věřit vědě, že si s takovými problémy poradí. Historie dokazuje, že tomu tak vždy bylo. Navíc každá technologie má své zápory. Spalovací motory jich mají mnohem více než ty elektrické a spoléhat na ně by v dlouhodobém horizontu poškodilo naši ekonomiku. 

Vaše země opustila Evropskou unii. V severozápadní Anglii se chystá otevřít nový uhelný důl, snížit daň pro lokální lety… Myslíte, že je Británie spolehlivým partnerem pro boj s klimatickými změnami?

Ano, chceme zůstat světovým lídrem ve snižování dopadu klimatických změn. Máme dlouhou historii vědeckého zkoumání klimatu. Jsme také například největším světovým producentem energie z větrných turbín na moři. Věříme, že bezuhlíková ekonomika přinese spousty obchodních příležitostí a bude zdrojem hospodářského růstu. Británie je velmi spolehlivým partnerem. Naše vystoupení z Evropské unie na tom nic nemění. Stále jsme evropskou zemí s evropskými hodnotami. 

A co se týká uhelného dolu v Cumbrii, který jste zmiňoval, ten chtěla otevřít soukromá společnost, nikoli britská vláda.    

Jakým způsobem může malý trh typu České republiky přispět k probíhající transformaci ekonomiky? Napadají vás nějaké konkrétní obchodní příležitosti, které to přinese?

Nezáleží na tom, zda jste velcí, nebo malí. Všichni můžeme snížit své emise, což pomůže i ekonomice. Určitě nastane mnoho příležitostí, ale v každé zemi budou jiné.  

Čeho se v souvislosti s nadcházejícím summitem nejvíce obáváte?

Ekonomické trendy, o kterých jsem mluvil, už nastaly. Neprobíhají ale tak rychle, jak by měly. Současné strategické plány států na snížení emisí nejsou dostatečně ambiciózní. Musíme společně zvýšit úsilí, abychom dosáhli vytyčených cílů. To bude jeden z nejtěžších úkolů letošní konference. 

John Murton (49)

  • Má doktorát z ekonomie z prestižní univerzity v Cambridgi. 
  • Je hlavním koordinátorem britské diplomacie v otázkách klimatu a vyslancem Spojeného království na klimatické konferenci OSN 2021, která se koná v listopadu v Glasgow. 
  • V minulosti působil jako velvyslanec Velké Británie v Konžské demokratické republice, Kongu, na Mauriciu či Madagaskaru.