Změny v daních nemusíme technicky zvládnout, varuje člen rozpočtové rady Hindls

Pro navyšování daní moc prostoru není, říká bývalý rektor Vysoké školy ekonomické v Praze Richard Hindls, který je od roku 2017 členem Národní rozpočtové rady. Je podle něj třeba hlavně střídmosti na výdajové stránce.

Jak hodnotíte návrhy ČSSD týkající se sektorové daně nebo vyšší progresi v daních, což by se dotklo vysokopříjmových skupin obyvatel?

No, je otázka, zda bychom to byli schopni technicky zvládnout. Museli bychom změnit zákony, nějaký čas by to trvalo ve sněmovně i v senátu. Nejrealističtější, pokud jde o čas, by to bylo u digitální daně. Určitě je to silnější téma než třeba sektorová daň. Zcela jistě zde bude dost kritiků digitální daně, kteří budou tvrdit, že zavádí nerovnosti na trhu. Mně osobně by to ale nevadilo. Je potřeba ale říct, že zatím nemáme přesné propočty, nevíme, na koho z ICT firem se to bude vztahovat a kolik to přinese peněz do státního rozpočtu.

Přesto, je tady ještě jiná cesta, která může státnímu rozpočtu pomoc na příjmové straně rozpočtu, aniž by se snižovaly penze nebo mzdy, rušily rozličné dávky nebo slevy na jízdném a podobně?

Popravdě řečeno toho moc není. Klíčový je fakt, že ekonomika zpomaluje. I německá centrální banka vydala opatrné prohlášení, podle kterého by se jejich ekonomika mohla vrátit k růstu. A signalizuje to i odhad zvýšení tempa růstu pro rok 2021. A co si budeme povídat, především na kondici Německa je naše ekonomika závislá. Růst jejich ekonomiky má ale několik „ale“. O těch jsem už mluvil.

V ekonomice existuje kategorie, které se říká potenciální produkt. Jde o jakýsi přiměřený stav, kdy velikost HDP je dána přirozenou mírou nezaměstnanosti, kdy ekonomika dlouhodobě využívá optimálně svých kapacit a nedochází k neúměrným tlakům na cenový růst. S tím souvisí přiměřený růst produktivity a podobně. No a my se v poslední době pohybujeme nad tímto potenciálním produktem.

Žijeme si jaksi o něco líp, než na co zrovna má naše ekonomika. Ale tím, jak ekonomika nyní zpomaluje, tak se k tomuto potenciálnímu produktu dostáváme. Proto si pořád myslím, že by to – pokud jde o bilanci příjmů a výdajů – ještě mohlo skončit dobře. I když stále platí, že schodek je schodek, a proponovaných 40 miliard schodek je. Udržitelný ale může být.

Pokud jde o zvyšování daní, podle mého soudu není moc kde brát. Běží EET, uvažuje se o zvýšení spotřební daně u alkoholu a podobně. Určitě by to mohlo rozpočtu pomoct, pořád si ale myslím, že potřebujeme jistou střídmost na straně výdajů. Mnoho návrhů, o kterých se mluví, jsou totiž až příliš závislé na tom, že se naší ekonomice doposud dařilo.

Tím myslíte návrhy ministryně práce Jany Maláčové?

Nejde o ni. Podstatné ale je, že úspory nepůjde posbírat jinak, než po malých částech. Že bychom dokázali ze dne na den najít způsob, jak snížit o desítky miliard výdaje, to se mi nezdá. Mělo se však začít dřív. Jako příklad uvedu málo efektivní státní správu.

Celý rozhovor čtětě na Info.cz >>>