Zaměstnanci v USA si polepší na úkor podniků. Ekonomika prochází strukturální proměnou

Americké hospodářství prochází významnou strukturální proměnou

Americké hospodářství prochází významnou strukturální proměnou Zdroj: E15/Midjourney

Americká ekonomika se podle ekonomů americké investiční společnosti BlackRock, která spravuje aktiva v objemu 9,5 bilionu dolarů, nachází v období nejslabšího růstu v poválečné éře. Výjimkou podle nich byla finanční krize v první dekádě tohoto století. Experti navíc uvádějí, že americké hospodářství prochází významnou strukturální proměnou, která hodně souvisí s nepříznivými demografickými trendy.

Ve výhledech na letošní rok původně ekonomové BlackRock Investment Institute očekávali, že razantní zvyšování úrokových sazeb americkou centrální bankou postupně dostane ekonomiku do mírné recese. To se sice (alespoň zatím) nestalo, i tak však americké hospodářství neroste nijak závratným tempem. „Náš základní scénář nyní je, že ekonomika bude další rok stagnovat, a to kvůli vyšším úrokovým sazbám a také kvůli snižujícím se úsporám, které domácnosti nashromáždily během období pandemie,“ uvádějí ve svém blogu na stránkách institutu ekonomové Jean Boivin a Alex Brazier.

Za připomenutí stojí, že ve snaze tlumit silné inflační tlaky Fed začal v březnu minulého roku cyklus zvyšování úrokových sazeb. Cílem bylo a stále je tlumit dražšími úvěry pro firmy i domácnosti poptávku v ekonomice. Z úrovně blízké nule se takzvaná Fed Funds Rate vyšplhala až do současného pásma mezi 5,25 až 5,50 procenta. A není vyloučeno, že přestože tempo růstu spotřebitelských cen zpomaluje, půjde úroková míra ještě nahoru. Američtí centrální bankéři totiž chtějí mít větší míru jistoty, že inflace klesne k dvouprocentnímu cíli a že se dlouhodoběji nezastaví na vyšších číslech.

Ekonomové ve svém blogu dále píší, že pokud se jejich předpoklad dalšího vývoje potvrdí, bude to znamenat, že se americké hospodářství za dva a půl roku prakticky nikam nepohne. „V takovém případě půjde o nejslabší období růstu v poválečné éře mimo globální finanční krizi. A Fed ani přesto nepřišel ekonomice na pomoc, jako tomu bylo v roce 2008. Naopak pokračuje ve zvyšování sazeb, aby zabránil přehřívání hospodářství.“

Ekonomové BlackRock Investment Institute v souvislosti s tím uvádějí, že americké hospodářtví prochází velkou strukturální změnou. Ta by mohla do budoucna způsobit tamnímu hospodářství komplikace v podobě rychlejšího růstu spotřebitelských cen. Kvůli demografickým trendům, zejména zvyšování podílu lidí v důchodovém věku, dochází k nárůstu inflačních tlaků už nyní. A to z důvodu, že se zvyšuje vyjednávací síla zaměstnanců, což tlačí na rychlejší růst mezd, a to na úkor zisků podniků.

„Vzácnější pracovní síla vylepšuje vyjednávací pozici zaměstnanců, což povede ke změnám v tom, jak jsou v ekonomice generované příjmy rozdělovány. Větší podíl z nich skončí v kapsách zaměstnanců a menší díl půjde firmám a jejich akcionářům. Větší platy, nižší zisky,“ píší ekonomové. Rovněž očekávají, že díky vyšším platům budou útraty domácnosti odolnější vůči ekonomickému vývoji. A naopak čekají, že tlak na zisky se může nepříznivě projevit na výši investic firem a podniků.

Proměnám v globální ekonomice, geopolitice či ve společnosti se bude věnovat i podzimní investiční událost SH!FTS 2023, kterou pořádá e15 ve spolupráci s J&T Bankou. Hlavním řečníkem bude Nassim Nicholas Taleb, autor legendární knihy Černá labuť.