Politici využívají bytovou krizi. Na téma už naskakuje i pravice

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš, E15

Vláda chce finančně podpořit výstavbu bytů pro mladé rodiny a seniory, chystá i změny zákonů. Opozice souhlasí, že bez státní podpory se levné byty nepostaví.

Rostoucí ceny bytů v Praze i dalších městech spolu s velmi omezenou a místy dokonce nulovou výstavbou domů pro mladé rodiny a seniory na venkově udělaly z dostupné střechy nad hlavou žhavé politické téma. Možná vláda ANO a ČSSD slibuje finanční injekce a také zákon o sociálním bydlení, který minulý Sobotkův kabinet nedotáhl. S dalšími návrhy přichází před komunálními volbami i opozice.

„Politici rostoucí ceny a nedostatek bytů komunikovat musí, protože jde o velice aktuální a problematické téma. Není to populistické naskakování na nějakou módní vlnu, bydlení je třeba řešit,“ uvedl Marek Chytráček z Institutu politického marketingu.

V minulosti podle něj akcentovaly téma levného a dostupného bydlení levicové strany, protože cílily na svoje voliče. Pravice věřila vývoji na trhu založeném na nabídce a poptávce. „Před letošními komunálními volbami v Praze to už ale neplatí. I pravicové opoziční strany kritizují vedení města za neefektivní bytovou politiku,“ dodal. 


Další informace o realitách a cenách bytů najdete zde >>>


Kandidát ANO na pražského primátora Patrik Nacher považuje za největší problém to, že metropole se chová jako kraj rozdělený na městské části. „Měli bychom se vrátit k modelu jednoho velkého stavebního úřadu, který by řešil větší stavby. Jeho rozhodnutí by byla rychlá, jasná a předvídatelná,“ řekl s tím, že hodlá iniciovat změnu statutu hlavního města. Z dlouhodobého hlediska je podle něj nutná změna stavebního zákona.

ČSSD sází na půjčky pro mladé. Chce zavést nový mechanismus výstavby obecních bytů. „Podporujeme posílení Státního fondu rozvoje bydlení tak, aby poskytoval dlouhodobé bezúročné půjčky mladým rodinám. Byl by to pro ně doplňkový zdroj prostředků na pořízení vlastního bydlení,“ uvedl šéf poslaneckého klubu socialistů Jan Chvojka.

Poslankyně Pirátů Olga Richterová připomněla, že ceny bytů v Česku se za poslední dva roky zvýšily o desítky procent. V Praze musí zájemce podle webu CenovaMapa.org zaplatit od 60 až do 140 tisíc korun za metr čtvereční. „Je potřeba zjednodušit stavební řízení a podpořit výstavbu obecního nájemního bydlení, družstevní bydlení a soukromé investice s nabídkou sociálního bydlení,“ míní.

Jak si pořídit vlastní bydlení? Odpovědi najdete v magazínu E15. Získat ho můžete zde >>>

Video placeholde

Magazín E15 Chceš bydlet? • E15

Pražská koalice TOP 09 a Starostů chce podobně jako Nacher zřízení jednoho stavebního úřadu a odblokování stavebních uzávěr. „Chybí dostatek bytů a situace je dramatická už i pro slušně vydělávající rodiny,“ řekla dvojka společné kandidátky Hana Marvanová (STAN).

Situaci na trhu s bydlením chtějí řešit i developeři, přestože ze současného stavu profitují. Společnost Central Group Dušana Kunovského navrhuje vytvoření transparentního fondu veřejných investic, kam by přispívali všichni developeři nových staveb v Praze. Praha by tak mohla získat na investice až o stovky milionů korun. Za to by developeři chtěli dodržování platných lhůt, a tím pádem zrychlení schvalovacího procesu pro výstavbu.