Babiš dál naráží do zdi - u ČSSD podporu vládě nevyjednal

Zdroj: anna vacková

výhra Milana Chovance na sjezdu čssd
Andrej Babiš
Andrej Babiš, O čem sním
4
Fotogalerie

Sociální demokracie i nadále vylučuje podporu menšinové vlády premiéra Andreje Babiše (ANO). Po schůzce s představiteli hnutí ANO to řekl úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec. Jednání o podpoře kabinetu se podle Chovance nedají vést způsobem, jakým to dosud Babiš dělá, když staví partnery před hotovou věc. Chovanec zároveň nevyloučil to, že by se mohla ČSSD s ANO o budoucnosti země bavit, pokud jednání nebude mít formu diktátu.

ANO podle Chovance dnes požádalo o podporu menšinové vlády. "Jednoznačně jsme ale deklarovali, že takto se jednání o podpoře vlády vést nedají," uvedl. ČSSD podle něj nemůže podpořit kabinet, když se vůbec nemohla účastnit jednání o programovém prohlášení či o obsazování vlády. "Pokud bude hnutí ANO někdy v budoucnu chtít vážně debatovat o osudu ČR, tak jsme připraveni tuto debatu vést," řekl.

Chovanec nechtěl spekulovat o tom, jaká bude situace při případném druhém pokusu o sestavení vlády. Ochota sociální demokracie jednat o budoucnosti země ale podle něj neznamená rovnou přímý vstup do vlády. Chovanec kritizoval to, že ANO zatím ve Sněmovně prosadilo řadu věcí s podporou proevropských sil. Doufá, že Babiš pochopil, že vláda musí mít důvěru a být mimo jiné stabilním a proevropským projektem.

Chovanec si nepřeje konání předčasných voleb. "Voliči nějak rozdali karty, politici by s nimi měli hrát, ale brát to vážně. Sestavit vládu podle svého, přijít s programovým prohlášením podle svého a pak říct 'Berte, nebo nechte být', na to jde říct jedno jediné: 'Necháme být'," konstatoval.