V Londýně začala s domácím šicím strojem, dnes Lucie Václav obléká i popovou hvězdu Becky Hill

„Už jsme se naučili žít s pandemií, a teď mi dává smysl přesunout se do off-linu. Já sama když si něco kupuju, chci si to vyzkoušet, sáhnout si na látku,“ vysvětluje módní návrhářka Lucie Václav, proč chce své oblečení dostat do obchodů, jako je Harrods, Selfridges nebo Galerie Lafayette.

„Už jsme se naučili žít s pandemií, a teď mi dává smysl přesunout se do off-linu. Já sama když si něco kupuju, chci si to vyzkoušet, sáhnout si na látku,“ vysvětluje módní návrhářka Lucie Václav, proč chce své oblečení dostat do obchodů, jako je Harrods, Selfridges nebo Galerie Lafayette. Zdroj: Luìs Monteiro

Lucie Václav, módní návrhářka, MAGAZÍN České bohatství
Lucie Václav, módní návrhářka, MAGAZÍN České bohatství
Lucie Václav, módní návrhářka, MAGAZÍN České bohatství
Lucie Václav, módní návrhářka, MAGAZÍN České bohatství
5
Fotogalerie

Móda prolíná jejím životem v různých odstínech už od dětství. Česko jí však bylo malé, a tak se Lucie Václav s domácím šicím strojem a tisícovkou liber rozjela do Velké Británie. O dva roky později už její róbu vynesla libanonská moderátorka na červený koberec při udělování Oscarů i cen BAFTA. O návratu do rodné země Lucie Václav neuvažuje, přesto zůstává hrdou Češkou a její kousky dodnes šijí české krejčové.

Svou první značku Bohemian Tailors, založenou na tradičních střizích i materiálech, jako je třeba kanafas, Lucie Václav rozjela již v České republice. Návrhářka používala výšivky a mašle a v jejím konceptu se odráželo prostředí, ve kterém odmala vyrůstala. Šití a pletení totiž odkoukávala od své maminky a babičky už od dětství.

„Svůj první šicí stroj jsem dostala asi v šesti letech. Frustrující ovšem bylo, že nezapošíval, takže se mi všechno hned páralo. Háčkovala jsem taky různé bláznivé oblečky na panenky, což milovala moje sestra,“ vzpomíná Lucie Václav.

Brzy se u ní projevil výtvarný talent a cit pro barvy a strukturu materiálů, což její tvorbu prostupuje dodnes. „Tvořím nejen očima, rozhodující je pro mě i látka na dotyk a její struktura,“ dodává.

První úspěch

Navzdory slibně rozjeté značce v Česku se rozhodla odejít do Londýna, jednoho ze světových center módy, kde začala pouze s domácím šicím strojem a tisícem liber. „Zpětně nechápu, jak jsem na něm mohla ušít tolik věcí,“ diví se návrhářka, která začala v roce 2018 tvořit pod novou značkou LVFD LONDON. Londýnskou kapitolu odstartovalo studium na London College of Fashion a spolupráce s designérkou Vandou Finney specializující se na couture, luxusní dámskou módu.

I když módu vnímá jako umění, nezapomíná, že vytváří produkt. „Pořád je to byznys. Když designér buduje značku, musí se umět pohybovat v byznysu. Produkt zkrátka musí být prodejný,“ vysvětluje Václav. Základy své značky proto opřela o znalosti diplomacie a mezinárodních vztahů, které získala na pražské Vysoké škole ekonomické, ale také o zkušenosti modelky, které sbírala od třinácti let pod agenturou Czechoslovak Models.

„Tehdy mě oslovili přímo na ulici. Svět modelingu se ale rychle mění a budoucnost v něm sami příliš neovlivníte. Rodiče si proto přáli, abych studovala, a já se tomu příliš nebránila,“ popisuje své začátky ve světě módy.

První kolekci nazvanou Glimpse představila na podzim v roce 2020. Sama ji označuje za osobní zpověď, do které vložila své emoce a prožitky ze života v Londýně. „Kolekce vyjadřovala pomíjivost okamžiků a prožitků. To pro mě symbolizují proměnlivé odlesky flitrů a reflexních materiálů, které jsem hodně používala. Kolekci jsem nafotila s českou fotografkou Eliškou Kyselkovou a pozitivní přijetí mě velmi překvapilo,“ popisuje návrhářka zlom ve své kariéře, po němž se spustila vlna zájmu stylistů a její značka úspěšně vstoupila na trh. „Byla to šílená doba. Tehdy jsem měla v podstatě jen vzorky, takže jsem nedokázala ani zapůjčit oblečení všem stylistům, kteří mě oslovili s nabídkou spolupráce.“

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!