Lanýže zlatem vážené. Houbařský poklad vytlačují klimatické změny a rozšiřování vinic

Lanýž

Lanýž Zdroj: Tereza Kovandová / E15 Magazín

Restaurace La Truffe spolupracuje s vyhlášeným provensálským podnikem lanýžového krále Clémenta Bruna.
Restaurace La Truffe spolupracuje s vyhlášeným provensálským podnikem lanýžového krále Clémenta Bruna.
3
Fotogalerie

Vždy byly, jsou a budou drahé. A jednoho dne možná zcela zmizejí. Do té doby ale budou lanýže na talířích rozmařilých gurmánů vždy vítané. O houbařském pokladu se dočtete v novém vydání magazínu E15 v rubrice Proč je to tak drahé.

„Pojď, Freddy, tady, dělej, houbička voňavá, zkus, no pořádně, pak si dáš do nosu!“ Freddy je obyčejný pes. Jeho manažerem je Giovanni. Oba jsou kdesi v lese v italské Umbrii. Snaží se zbohatnout, tedy přinejmenším Giovanni. Nejde o nelegální skládku. Tandem nerozlučných parťáků je právě na lovu lanýžů.

I když to zrovna dnes nevyjde, jako ostatně většinou, vyrazit se jednoduše musí. Protože najít takřka bájného bílého lanýže se teď pořádně vyplatí. Kilo takové houby totiž Giovanni na správném trhu smění za docela hezkou, pět let starou alfu romeo. A to náš tmavovlasý mladík s chutí do života zatraceně chce.

Je to houba vizuálně nehezká, až odporná. Je bez jakéhosi doteku genetické elegance prostě jen zahrabaná v zemi. Nikdy nikdo uvěřitelně nevysvětlil, k čemu je vlastně skutečně dobrá. Ovšem kdy v historii hrála roli racionalita, že. První kontakt se světem má tento artikl přinejlepším přes studený psí čumák, často ovšem přes samotné dno humanity v podobě prasečího rypáku. Kdybychom tuto hádanku neprozradili už v prvním odstavci, snad by raději neměla mít nikdy řešení.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!