Tesla s křídly či na vodě? Technologický pokrok nejvíc brzdí člověk, říká vědec Hrzina

Pavel Hrzina, vědec a pedagog z ČVUT

Pavel Hrzina, vědec a pedagog z ČVUT Zdroj: E15 Tomáš Lébr

Patří k předním českým odborníkům na elektromobilitu, podílel se i na zprovoznění solární lodě. Přesto se vědec a pedagog Pavel Hrzina snaží dívat na nástup nových technologií pragmaticky a varuje před přehnaným vizionářstvím. „Jestli elektřina skutečně plně nahradí spalovací motor, stane se tak nejdříve za dvě lidské generace,“ tvrdí. 

Jen málokteré téma dokáže v současném Česku vyvolat natolik bouřlivé a zanícené debaty jako právě elektromobilita. O tom, zda je plán Evropské unie zakázat od roku 2035 prodej nových automobilů se spalovacími motory potřebný, či nesmyslný, se přou nejen diskutéři na sociálních sítích, ale i akademici.

Pavel Hrzina z Fakulty elektrotechnické ČVUT se nestaví ani na jednu stranu. „Nejsem odpůrce elektrických vozidel, ale snažím se o systémový pohled, zamýšlet se nad tím, jak to bude vypadat v reálném provozu,“ říká vědec. Vedle celé řady pozitiv, která e-mobilita přináší, dokáže trefně pojmenovat i její nedostatky. „Elektromobily jsou ideálním řešením například u rozvážkových služeb nebo popelářů. Zkrátka ve všech případech, kdy auto pracuje deset hodin denně, ale z toho většinu času jen popojíždí nebo stojí na místě a motor běží naprázdno,“ popisuje Hrzina. Na druhé straně jsou podle něj ale i případy, kdy vlastnictví elektroauta velký smysl nedává. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!