Druhé oči pro lékaře. Nápad z Moravské Třebové začne zachraňovat životy

Můj nápad

Můj nápad Zdroj: Tereza Kovandová

Michal Mačát (Šéf zdravotnické Divize)
Umělá inteligence se učí mimo jiné z tisíců snímků pořízených mamografem.
3
Fotogalerie

OR-CZ je na první pohled nenápadné eseróčko z Moravské Třebové, které vyvíjí software. Na druhý pohled je to ale několikanásobný vítěz IT projektu roku, firma o 80 lidech a také společnost, jež jako první v Česku přivedla svůj systém zpracování obrazových dat do nemocnice jako celku a první pro něj získala u Státního ústavu pro kontrolu léčiv certifikaci zdravotnického prostředku. Nyní ve svém oboru drží dvě třetiny trhu a Michal Mačát coby šéf zdravotnické divize dokončuje projekt, který na obrazová data nasadí umělou inteligenci. V důsledku se tak zlepší prevence rakoviny prsu.

OR-CZ tím dosáhne dalšího unikátu. Jako jediná česká firma bude mít jak vlastní zdravotnický software, tak i umělou inteligenci jako jeden nástroj dohromady. Nejde ovšem o honbu za jedinečností. Jde o nápad, který brzy bude pomáhat zachraňovat životy. Začít je ale třeba od základu. Tím je dosavadní specializace OR-CZ na obrazová data. Firma přišla s konceptem, že digitální data z přístrojů, jako je rentgen, CT, magnetická rezonance, ultrazvuk, mamografie, endoskopie a podobně, bude stahovat a dlouhodobě ukládat v digitálním archivu. Přístup ke snímkům v nemocnici bude mít vždy potřebný lékař.

Odpadá tedy stará praxe, kdy lékaři museli vyvolávat snímky na filmy a prohlížet si je proti světlu bez možnosti dalšího zpracování. „Náš systém MARIE PACS umožňuje lékařům snímky bezpečně archivovat, upravovat a pracovat s nimi tak, aby diagnóza na jejich základě byla co nejpřesnější,“ říká Michal Mačát. S příchodem umělé inteligence začal přemýšlet, jak by se stohy dat daly využít. „Měli jsme ambici vytvořit univerzální systém, který dokáže hodnotit takřka cokoliv. Brzy jsme ale zjistili, že takto se k umělé inteligenci přistupovat nedá, že je potřeba najít konkrétní druh vyšetření, které je opakovatelné,“ popisuje šéf zdravotnické divize.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!