Žebříčkům miliardářů kraluje vládce Amazonu Jeff Bezos

Nejbohatší člověk světa Jeff Bezos

Nejbohatší člověk světa Jeff Bezos Zdroj: Reuters

Bill Gates a jeho žena Melinda Gatesová
Nejbohatší Evropan Bernard Arnault
Petr Kellner
Radovan Vítek
Radovan Vítek
10
Fotogalerie

Nejbohatším člověkem světa zůstává šéf internetového obchodu Amazon Jeff Bezos. Ten má podle žebříčku časopisu Forbes majetek ve výši 113 miliard dolarů a na prvním místě je i podle žebříčku agentury Bloomberg, která ohodnotila jeho jmění dokonce na aktuálních 123 miliard dolarů. Podle Bloombergu je Bezos dokonce jediným z první pětky nejbohatších lidí, který si od začátku roku polepšil. Internetové obchody totiž nyní zažívají obrovský boom kvůli opatřením v boji s koronavirovou pandemií. 

Druhý je podle Forbesu zakladatel Microsoftu Bill Gates a stejnou pozici mu přisoudil s majetkem ve výši 101 miliard dolarů rovněž Bloomberg. Na dalších místech se však oba žebříčky rozcházejí. Trojkou podle Forbesu je totiž vládce luxusního impéria LVMH Bernard Arnault, zatímco Bloomberg ho umístil na čtvrtou pozici a na třetím místě má legendárního investora Warrena Buffetta. Ten je podle Forbesu čtyřkou, což je poprvé v historii.

Světoví miliardáři si kvůli koronaviru letos pohoršili. Turbulence na světových finančních trzích totiž zle pošramotily i hodnotu majetku nejbohatších lidí planety. Ztráty světových miliardářů během nedávných propadů na burzách byly extrémní.

Podle agentury Bloomberg 500 nejbohatších lidí planety přišlo k polovině března o téměř bilion dolarů. Ztráty během jednoho dne pak byly 331 miliard dolarů, což je největší jednodenní propad v osmileté historii žebříčku miliardářů sestavovaného Bloombergem. Od té doby ale burzy rostly, což ztráty miliardářů zmírnilo.

Různý pohled na české boháče

Do žebříčku Forbesu proniklo rovněž osm Čechů. Jedničkou zůstává vládce skupiny PPF Petr Kellner s majetkem ve výši 14,9 miliardy dolarů (přes 372 miliard korun), když se jeho majetek snížil jen o 0,6 miliardy. Agentura Bloomberg ale hodnotí dopad krize na Kellnerův majetek výrazněji. Od začátku roku se ztenčil o čtyři miliardy dolarů na 8,86 miliardy, což v korunách představuje 222 miliard. 

Ke konci roku sestavil žebříček českých a slovenských miliardářů rovněž magazín E15 Premium, který tehdy odhadl Kellnerův majetek na 290 miliard korun. Letos se určitě sníží kvůli tomu, jak boj s koronavirem dopadl na byznys skupiny Home Credit. Ta totiž patří mezi největší poskytovatele spotřebních úvěrů v Číně.

Čínský byznys skupiny Home Credit byl proto výrazně zasažen karanténou, kterou vyhlásila čínská vláda v boji s koronavirem. Na několik týdnů totiž zmrzl život v Číně. Podobně je na tom ale Home Credit rovněž na indickém trhu, kde nyní platí karanténa.

Kromě Kellnera se mezi dolarové miliardáře dostal rovněž realitní magnát Radovan Vítek se čtyřmi miliardami dolarů a tuzemskou trojkou je podle Forbesu Daniel Křetínský s majetkem ve výši 3,4 miliardy dolarů. Křetínský vlastní rovněž vydavatele deníku E15. Dalšími jsou premiér Andrej Babiš, který do svěřenských fondů vložil skupinu Agrofert. Dále majitel skupiny KKCG Karel Komárek, uhlobaron Pavel Tykač, spoluvlastník antivirového kolosu Avast Pavel Baudiš a partner Penty Marek Dospiva. Zajímavé je, že podle magazínu Forbes se majetek Komárka a Tykače nezměnil, přestože došlo k výrazným změnám na trhu.

Konkrétně Komárek podniká v těžbě ropy, která se zřítila na osmnáctileté minimum. Současná opatření se pak dotkla rovněž loterijního byznysu skupiny KKCG. Tykačovi pak nehraje do karet prudký propad cen elektřiny na komoditních trzích a stále vysoká cena emisních povolenek.