Gates má plán na záchranu planety před klimatickou katastrofou. Roli v něm hrají jádro i beton

Pozornost výzkumníků i vlád se soustředí  špatným směrem, píše miliardář Bill Gates ve své knize Jak odvrátit klimatickou katastrofu.

Pozornost výzkumníků i vlád se soustředí špatným směrem, píše miliardář Bill Gates ve své knize Jak odvrátit klimatickou katastrofu. Zdroj: profimedia.cz

Čtvrtý nejbohatší člověk světa Bill Gates vydal v úterý novou knihu. Titul How to Avoid a Climate Disaster – volně přeloženo Jak odvrátit klimatickou katastrofu – přináší návod zakladatele Microsoftu na to, jak do roku 2050 snížit globální emise skleníkových plynů na nulu. Jen tak je podle něj možné zabránit katastrofickým změnám klimatu. Řešení zahrnuje řadu nových technologií a také každodenní zodpovědnost lidí nejen při nakupování.

Lidstvo každoročně vyprodukuje zhruba 51 miliard tun skleníkových plynů. Největší podíl na tom mají průmyslová výroba, která stojí za 31 procenty emisí, a výroba a přeprava elektřiny, které produkují 27 procent globálních emisí skleníkových plynů. Až za nimi jsou zemědělství nebo doprava.

Gates tvrdí, že do čela globálního snižování emisí se musejí postavit Spojené státy. Přivítal proto, že se nový prezident Joe Biden rozhodl opět přistoupit k pařížské dohodě o ochraně klimatu.

Zároveň ale vyzval, aby USA své investice do ochrany klimatu a vývoje čistých zdrojů energie zvýšily na 35 miliard dolarů ročně. „Pokud je klimatická změna velká věc, tak proč většina zemí nezvedá rozpočty na výzkum a vývoj v energetice?“ citovala Gatese agentura Bloomberg.

Podle Gatese se navíc nyní soustředí pozornost výzkumníků i vlád špatným směrem. „Osobní automobily, obnovitelné zdroje energie, do těchto oblastí teď putují skoro všechny peníze. Ne do složitých věcí, jako je například výroba oceli a cementu. Na těchto věcech se sotva začalo pracovat,“ řekl miliardář v rozhovoru pro televizní stanici CBS.

„O cementu a oceli se moc nemluví, ale jejich výroba stojí za 16 procenty všech emisí oxidu uhličitého. A poptávka stále roste,“ dodal. Gates a společnost Breakthrough Energy Ventures, za níž stojí spolu s dalšími miliardáři, proto investují například do firmy CarbonCure, která vyvíjí technologie na trvalé ukládání oxidu uhličitého do betonu. Gates se zároveň zařadil mezi největší světové podporovatele vývojářů technologií na zachytávání CO2 rovnou ze vzduchu.

Největší naději ale miliardář vidí v dalším rozvoji jaderné energetiky. Sází přitom na nový kompaktní typ reaktorů od firmy TerraPower, které místo vody ohřívají kapalný sodík. Jsou tak efektivnější a bezpečnější, protože nepracují s vysokými provozními tlaky.

„Nukleární energii dokážeme vyrábět tak, že se žádné z katastrof minulosti nebudou opakovat. Připouštím, že přesvědčit o tom lidi bude skoro stejně těžké jako reaktor postavit,“ prohlásil Gates.

Podpora jádra neznamená, že by Gates zavrhoval obnovitelné zdroje energie. Slunce a vítr se podle něj postarají o 80 procent energetických potřeb lidstva, zbytek ale nelze bez produkce skleníkových plynů zajistit jinak než pomocí jádra.

Gates přiznává, že jeho životní styl není právě ekologický. „Mám nejspíš největší uhlíkovou stopu ze všech lidí světa,“ řekl. Snaží se to ale kompenzovat. Do svého soukromého tryskáče nakupuje palivo vyrobené z rostlin, začal využívat elektromobil.

Své osobní emise kompenzuje tím, že platí společnosti, které CO2 jímají ze vzduchu a ukládají jej pod zem. Vyvážení osobních emisí Gatese stojí sedm milionů dolarů ročně, miliardář zároveň vyzývá ty, kteří si to mohou dovolit, aby postupovali stejně.

Totéž se týká i nakupování ekologických produktů. Pokud po nich bude poptávka, podpoří to další vývoj. A ve výsledku pomůže snížit globální emise, uzavírá Gates.