Kdo je ve střední Evropě nejbohatší? Miliardáři bez tradice, lidé z autoprůmyslu nebo „pan Red Bull“

Wolfgang Porsche

Wolfgang Porsche Zdroj: Porsche

Rakouský výrobce energetických nápojů Red Bull je stěžejním zdrojem bohatství Dietricha Mateschitze.
Kaufland je součástí impéria Dietera Schwarze.
Spolumajitel Penty Jaroslav Haščák.
Byznysmen a hlavní akcionář skupiny PPF Petr Kellner.
Daniel Křetinský je vlastníkem desítek podniků. Patří mu i vydavatelství Czech News Center spolu s deníkem E15.
6
Fotogalerie

Svět bohatých je ve střední Evropě velmi pestrý. Zatímco v německy mluvících státech dominuje rodinná tradice, v bývalých komunistických zemích se na vrchol žebříčků propracovávají jednotlivci tak či onak inspirovaní možnostmi trhu a privatizačními zisky. Výjimkou jsou bývalé země východního Německa, tam se mezi nejbohatší dostali převážně lidé ze západní poloviny státu – nejbohatšími východními Němci jsou Němci západní.

Německo

Bohatým Němcům stále dominuje rodina Schwarzových, která provozuje velké řetězce supermarketů Lidl a Kaufland. Jde o šedesát let starou německou retailovou tradici, která se v poslední době globalizuje. Jejich majetek se pohybuje kolem 40 miliard eur.

V čele žebříčků se se Schwarzovými střídá rodina Albrechtových, vlastnící známé a pro Německo ikonické diskonty Aldi. Ty už ale dávno nejsou aktivní jen na německém a rakouském trhu, nýbrž i v Maďarsku, Dánsku, Irsku nebo v Británii. V posledních letech firma dokonce přesáhla hranice kontinentu. Najít ji lze v Americe, v Austrálii i v Číně. A daří se jí velmi dobře, o čemž svědčí i to, že majetek Albrechtových narostl k hranici 30 miliard eur.

Další významnou rodinou je rodina Porsche, která je napůl německá, napůl rakouská. Majitelka podílu v další automobilce, v bavorské perle BMW, nejbohatší Němka Susanne Klattenová se do první pětky dostane také pokaždé; stejně tak její bratr Stefan Quandt vlastnící rovněž velký podíl v BMW.

Na východě Německa situace už tak přehledná není. Nejbohatší jsou tu většinou lidé, kteří buď přenesli svůj byznys ze západní části a ve východní ho velmi rozvinuli, nebo zdědili majetky a teď z nich čerpají peníze. Proto také média v Německu tak obtížně zjišťují, kdo jsou ti největší miliardáři. Jen málo z těch, kdo dnes vévodí seznamům nejbohatších, vyrostlo na výhodné privatizaci, jako tomu bylo v jiných bývalých socialistických zemích.

Na jednom se ale analytici sledující bohaté východní Němce shodnou: nejbohatším je Kurt Krieger, jehož firmy sídlí i v Braniborsku. Jeho majetek se odhaduje bezmála na tři miliardy eur, v přepočtu 75 miliard korun. Devětašedesátiletý podnikatel v oblasti nábytku koupil značku Höffner a po pádu Berlínské zdi ji rozšířil po celé východní Evropě. Vzdor silné globální konkurenci vládne nábytkářskému trhu ve východním Německu dodnes.

Nejbohatší ženou bývalého východního Německa je 78letá Sybill Storzová. Narodila se v Lipsku, ale celý život působí ve švábském Tutllingenu, kde její otec Karl založil závod na výrobu lékařské techniky. Firmu donedávna rozvíjela natolik úspěšně, že její majetek dnes analytici odhadují na dvě miliardy eur, tedy na 50 miliard korun. Letos v lednu však odstoupila z pozice generální ředitelky a otěže firmy předala synovi Karlu-Christianovi.

Sasko-Anhaltsko se zase chlubí podnikatelem Haraldem Eckesem-Chatré, který rozvíjí rodinné dědictví slavných sektů Rotkäppchen a Mumm. Firma je rozdělena mezi Hessensko a Sasko-Anhaltsko a její majetek se blíží miliardě eur. Rodinná firma vlastní i v Česku dobře známou značku ovocných šťáv Granini.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!