Riskantnější než investovat je nedělat s penězi nic. Držte nastavený horizont, radí analytik

Zdroj: Grafika e15

I když zájem o investování v Česku postupně roste, stranou stále zůstává přibližně polovina populace. Čerstvá zkušenost s vysokou inflací přitom ukázala, že kdo nechal loni své peníze „ležet ladem“, nechtěně snížil jejich hodnotu přibližně o 15 procent. Investování přitom nemusí být přehnaně složité ani riskantní.  Riskantnější může být s úsporami nic nedělat.  

K investování mají mnozí stále ještě ostýchavý vztah. Často je pro ně obtížné se v této oblasti zorientovat nebo mají obavy ze ztráty svých úspor. Při správném přístupu však lze tyto běžné překážky snadno překonat a umožnit tak úsporám, aby přinášely větší zhodnocení a užitek. 

I velmi konzervativní investice může být výhodnější než pouhé spoření, a to bez výraznější změny na straně rizika. Týká se to i malých, pravidelně investovaných částek. Úročení na spořicím účtu obvykle není schopno pokrýt inflaci. Když však investujete do konzervativně laděného smíšeného fondu, riziko se zvýší jen mírně. Také likvidita – čili dostupnost peněz v případě potřeby – se příliš nezmění: peníze většinou získáte zpět do týdne. Výnos však může, díky malé části investované do dynamických aktiv, například akcií, překonat výnosy spořicích produktů.

První investice

V první řadě je vždy potřeba zvážit atraktivitu výnosu v poměru k riziku a likviditě vybrané investice. Abyste si mohli nastavit vhodnou investiční strategii, zamyslete se nad svými životními plány.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!