Předběhli jsme dobu, říká šéf prvního českého profesionálního e-sportového týmu Igor Staněk

Igor Staněk, e-sport, hry, AMD Cyber Team

Igor Staněk, e-sport, hry, AMD Cyber Team Zdroj: E15 Michael Tomeš

Igor Staněk,
Igor Staněk
3
Fotogalerie

Velké počítačové turnaje v netradičních lokalitách, pravidelné internetové vysílání herních pořadů, profesionální tým hráčů a miliony korun tekoucí od sponzorů. I tak v Česku vypadal e-sport přede dvěma dekádami. O tom, jak to tehdy přesně bylo a kam se od té doby e-sport posunul, jsme hovořili s Igorem Staňkem, který u všeho toho byl. 

Pomáhal jste v Česku založit, vést i sponzorovat první profesionální e-sportový tým AMD Cyber Team. Jak na tu dobu vzpomínáte?

Byla to úplně jiná doba. Vnímám to spíše jako promarněnou příležitost. Kdybychom s tím přišli o trochu později, bylo by vše jinak.

Ke společnosti AMD jsem nastoupil v roce 1999 a rok poté jsme začali podporovat tuzemské herní turnaje. Za spolupráce s Patrikem Pavelkou, jemuž patřila firma Progamers, kterou později prodal Danielu Mikšovskému, se to tu rozjelo ve velkém. Tehdy, tuším v roce 2000, jsme jim pomohli sponzorovat první turnaj. Z dnešního pohledu je to úsměvné, ale když jsme se jich ptali, co by po nás jako po sponzorovi chtěli, odpověděli, že jeden procesor a podložku pod myš jako cenu do soutěže.

Video placeholde
Co je to esport? • Videohub

Doba na to nebyla připravená, ani ti hráči na to nebyli připravení. Zkoušeli jsme s nimi uzavřít i profesionální smlouvy, ale oni neměli vizi, nevěděli, co chtít a jak si za tím jít. V té době jsme se zaměřovali – asi správně – na Counter-Strike, ale velikost těch soutěží byla oproti dnešku nesrovnatelná. Vše potřebné pro správné fungování týmu – třeba ligy – vzniklo až mnohem později.

Byli jsme jednoduše moc napřed. Kolegové z německého AMD na naše tehdejší aktivity koukali s otevřenou pusou, nic takového se tehdy v Evropě nedělo.

A co se tu dělo?

V období tehdejší největší slávy, v roce 2005, jsme na Invexu v pavilonu Z uspořádali obrovský počítačový turnaj – stovky počítačů, tisíce lidí, hlava na hlavě. Nikdo nechápal, že je něco takového možné. Zpětně si říkám, že kdybychom počkali pět šest let, byla by už taková aktivita udržitelná. Tehdy však bohužel ne.

Co dál?

Ještě před zmíněným Invexem pořádali Progamers vlastní turnaje, AMD PG Challenge, které se odehrávaly vesměs v zajímavých prostorách – vždy jsme se je snažili spojit s něčím dalším, aby to vidělo co nejvíce lidí. Jednu takovou akci jsme dělali třeba na karlovarském filmovém festivalu. Pronajali jsme si na pět dní celou hokejovou halu. Jednou jsme také udělali turnaj v nákupním centru Flora. Zabrali jsme celé patro podzemní garáže a tam se hrálo. Tehdy se na hráče ale velká část společnosti dívala jen jako na bandu bláznů, co hrají na počítači a chtějí za to peníze.

Jak to fungovalo finančně?

Progamers byla malá firma, jejíž aktivity tehdy majoritně sponzorovalo právě AMD a pár menších partnerů. Dnes se do sponzorování gamingu hrne mnohem více velkých firem – Prima, Sazka, Vodafone a podobně. Tehdy bylo strašně těžké to propagovat – všichni si rádi poslechli, jak jsme cool, ale když přišlo na lámání chleba, moc peněz neposlali.

Zase jsme ale měli celkem dost technologických partnerů, třeba 3Com nebo i ministerstvo pro místní rozvoj. Na jednom z Invexů jsme uspořádali dokonce závod manažerů. Jel jsem v něm třeba proti tehdejšímu šéfovi Primy Martinu Dvořákovi, šéfovi Novy Petru Dvořákovi a ministru informatiky Vladimíru Mlynářovi.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!