Česko hledá cestu, jak se obejít bez uhlí. Pomoci má odpad

Bioplynová stanice

Bioplynová stanice Zdroj: Shutterstock

Energetická proměna, která čeká evropské státy, nemá obdoby. Konec uhlí je jen otázkou času a obnovitelné zdroje si budou ukusovat stále větší díl na výrobě i spotřebě energií. Větší nástup „zelených“ elektráren však v Česku limitují zeměpisné podmínky. Odborníci proto stále více mluví o potenciálu oběhového hospodářství, bez jehož nastartování se podle nich udržitelnosti nedosáhne.

Filozofie oběhového hospodářství je spjata s myšlenkou, aby se co možná nejvíce energetických procesů odehrálo na jednom místě a na jednotlivé elektrárny a teplárny se pohlíželo podle místního palivového potenciálu. Tam, kde bude dost biomasy nebo biologicky rozložitelného odpadu, může vzniknout kotel na štěpku, respektive bioplynová stanice. Lokální potenciál má i nerecyklovatelný odpad, který má výhřevnost obdobnou jako uhlí a zároveň region zbavuje odpadu.

„Dříve se postavila velká uhelná elektrárna u uhelné pánve a tím to haslo. Nyní bude potenciálních druhů zdrojů mnohem více a ty budou muset hledat co nejefektivnější cesty, jak si obstarat stabilní zdroj paliva,“ říká například šéfka Institutu cirkulární ekonomiky Soňa Jonášová. Zároveň je podle ní důležité, aby vše, co již bylo použito, našlo další uplatnění.

Třídit, třídit, třídit

Nahrávat tomu má novela o odpadech, která bude motivovat k důslednějšímu třídění. Jednak se podle ní do roku 2030 postupně zvýší skládkovací poplatek z dnešních 500 na 1850 korun za tunu, jednak budou města k třídění motivována bonusem. Po roce 2030 bude skládkování navíc zcela zakázáno. To všechno povede k tomu, že se s odpady začne nakládat udržitelně a rozjede se konečně ono kolo cirkulární ekonomiky, věří experti.

Chcete si přečíst celý článek z posledního magazínu?

Některé firmy už to pochopily a na nové pořádky se připravily. Ukázkovým příkladem je nově vzniklý trh digitalizace a monitoringu sběru odpadu, který několikátý rok po sobě roste dvouciferným tempem. Obce mají díky této službě přehled o míře třídění a podle toho mohou nastavit i cenový systém sběru odpadu a motivovat domácnosti k větší ekologické odpovědnosti.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!