Nejvíce se plýtvá v módě. Změní to 3D tisk oděvů na míru, říká podnikatel Petr Rokůsek

Petr Rokůsek, Nano Energies

Petr Rokůsek, Nano Energies Zdroj: Nano Energies/Salim Issa

Petr Rokůsek, Nano Energies
2
Fotogalerie

Byznysmenů typu Petra Rokůska v Česku moc není. Je to vizionář, který nepřemýšlí na tři roky dopředu, ale kouká spíše za horizont deseti a více let. Nelze ho však označit ani za snílka. Naopak, jeho energetický byznys už slušně vydělává. Energetiku podle něj čekají rozhodující roky, kdy se trh výrazně promění. „Je čím dál transparentnější a obsahuje stále více dat. Díky tomu ho budou chtít ovládnout technologičtí giganti nebo finanční dravci, kteří budou mít ty nejvyspělejší algoritmy,“ předpokládá Rokůsek.

V poslední době se čím dál více mluví o udržitelnosti. Firmy se budou muset chovat šetrně k životnímu prostředí, protože je k tomu tlačí i banky. Co dělá pro udržitelnost vaše energetická společnost Nano Energies?

Každá firma by se tím měla zabývat a tentokrát už nebude stačit, aby to dělala jen na oko. Asi nejjednodušší je podívat se na své výrobky – kde končí po použití, kde končí jejich obaly. Podniky by se měly zamyslet i nad zdroji energie – jestli je možnost ji částečně získávat z obnovitelných zdrojů vlastní výrobou nebo třeba jen virtuálně pomocí dlouhodobých kontraktů.

My třeba nabízíme dodávky elektřiny čistě z obnovitelných zdrojů a odebírá ji od nás společnost Ikea. I to je cesta. V budoucnu bude navíc běžné, že si firmy i domácnosti budou moci virtuálně koupit elektřinu z elektrárny, kterou si sami vyberou, a to pomocí blockchainu.

Nano Energies v létě spustila agregátor flexibility, tedy technologii, která podle řady odborníků přináší jednu z největších změn v energetice za několik posledních desetiletí. Přináší i onu udržitelnost?

Věřím, že ano. Ve zkratce. To, co teď nastává, je decentralizace. Digitalizace umožní tak efektivní propojení jednotlivých menších elektráren, že ty velké, které přinášely stabilitu sítě, ztratí jednu ze svých hlavních konkurenčních výhod.

Čím?

Náš agregátor vlastně navazuje na to, co už dříve dělalo naše tradingové oddělení, které obchoduje flexibilní elektřinu na vnitrodenním energetickém trhu. Tento trh je stále potřebnější pro zapojení obnovitelných zdrojů do sítě. Ty mají nestabilní výrobu, tudíž způsobují výkyvy ve výrobě. Jakýkoli hráč, který má nějaké elektrárny a nějaké zákazníky-spotřebitele, každý den dopředu odhaduje svou pozici, tedy objem vyrobené a dodané elektřiny. To se mu samozřejmě většinou nepovede, čímž vznikají nechtěné odchylky, kterým se dá zamezit právě obchodováním na vnitrodenním trhu.

Chcete si přečíst celý článek z posledního magazínu?

To je ale stále tradingové oddělení, je to tak?

Ano, ale to pomohlo vzniku naší nové služby – agregátoru elektrické flexibility pro stabilizaci přenosové sítě. Současná legislativa umožňuje, abychom flexibilní elektřinu umisťovali nejen na vnitrodenní trh, ale také ji prodávali provozovateli tuzemské přenosové soustavy ČEPS. To už se děje.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!