Největší česká textilní firma Pleas se brání zdražování úsporami

Provoz střihárny společnosti Pleas v Havlíčkově Brodě.

Provoz střihárny společnosti Pleas v Havlíčkově Brodě. Zdroj: Pleas

Gino Salvato (58), provozní ředitel a člen vedení společnosti Pleas.
Detail pletacího stroje Pleas
Spodní prádlo od od firmy Pleas.
Kolekce letního oblečení od firmy Pleas.
5
Fotogalerie

Také havlíčkobrodskou společnost Pleas zasáhly následky ruské agrese na Ukrajině a na ni navázané zdražování cen energií či rostoucí inflace. „Jako mnoho jiných podniků v celé Evropě jsme museli přizpůsobit výrobu novým okolnostem a v minulém roce ji poněkud redukovat,“ přiznává Gino Salvato, provozní ředitel a člen vedení společnosti Pleas, vzápětí však dodává: „Letos už opět jedeme tzv. na plné obrátky.“

Osmapadesátiletý Rakušan narozený v Bregenzu, který však 23 roků pracoval pro oděvní společnosti v Mexiku, v rozhovoru popisuje, jakou cestu musí Pleas ujít, aby zůstal nejen cenově konkurenceschopný.

Při začátku pandemie koronaviru se Pleas během pár týdnů přeorientoval na šití roušek a stal jedním z největších dodavatelů nejen v Česku. Upravovali jste váš výrobní program po ruské agresi a při válce na Ukrajině?

Ne. Doposud jsme nedostali žádnou armádní zakázku. Naše mateřská firma Schiesser sice pravidelně podporuje charitativní organizace a akce. My, jako výrobní závod, však takto činit nemůžeme. V menším podporujeme různé organizace pouze v našem okolí.

Jak na Pleas dopadly následky ruské okupace Ukrajiny v podobě zdražování cen energií a zvyšující se míra inflace?

Bohužel jsme museli jako mnoho jiných podniků v celé Evropě přizpůsobit výrobu novým okolnostem a v minulém roce ji poněkud redukovat. Jednak z důvodu snížené poptávky po našich výrobcích v západní Evropě a také kvůli navýšení cen elektrické energie a fosilních paliv. Zůstali jsme však schopni udržet ekonomickou zátěž na nízké úrovni prostřednictvím cílených opatření v rámci výrobního závodu. Ale už letos opět jedeme tzv. na plné obrátky.

Uvažujete o přechodu na obnovitelné zdroje energií? Jako nejschůdnější se může jevit elektřina z fotovoltaiky, zvlášť pokud dojde k legislativní úpravě a navýšení výkonu na 50 kWp.

Naštěstí jsme už před vypuknutím krize plánovali co nejvíce podpořit náš provoz solární energií. Tento záměr jsme v posledních měsících intenzivně rozvíjeli. Ještě letos se chystáme dokončit projekt s přibližnou kapacitou jedné MW.

Jaké jsou jiné vaše možnosti snížit spotřebu energií?

Zejména v oblasti textilní výroby, obzvlášť v úseku barvení a finálních úprav, stále existují možnosti, které jsme dosud plně nevyužili. Plánujeme zde výměnu některých starých strojů, což přinese 30-40 procent úspory spotřeby energií i spotřeby vody ve srovnání se stávajícími stroji. To nám umožní sladit ekonomické i ekologické cíle. Přiznám však, že pořizovací náklady jsou bohužel velmi vysoké a v této nelehké době, to znamená vysokou zátěž pro finance naší společnosti.

Mají tato negativa výrazné dopady na hospodářské výsledky Pleasu?

Pokud bychom neinvestovali do optimalizace našeho procesu, společnost, jako je naše, by již nebyla ve střednědobém horizontu konkurenceschopná, protože výrobní náklady by byly příliš vysoké. Náš výsledek pozitivně ovlivnilo, že jsme dokázali část negativ včas vstřebat prostřednictvím interních opatření.

Museli jste výrazně zdražit? A pokud ano, jak se to projevilo na odbytech?

Museli jsme zvýšit ceny jen mírně, jinak bychom již nebyli konkurenceschopní. Naštěstí díky dobře zvládnutému provozu v posledních letech, jsme schopni reagovat v maximální možné míře. Nyní však musíme dbát na to, abychom nastavili strategické nasměrování tak, abychom ani kvůli rostoucím nákladům neztratili svou atraktivitu pro zákazníky.

Pleas vyrábí část své produkce pro značku Schiesser. Liší se nějak situace v Česku a v západní Evropě?

Situace v Česku a v západní Evropě je velmi podobná. Výroba u nás se neliší od způsobu jinde v Evropě. U nás jde spíše o to, že vyrábíme prádlo pod značkou Schiesser a pro zákazníky v Německu je značka Schiesser synonymem kvalitní a velice známe značky na jejich trhu, stejně jako Pleas v České republice. Pokud vím, výhodu snad měly firmy vyrábějící na Západě v tom, že podpora v době energetické krize tam byla rychlejší, cílenější a větší než u nás.

Došlo například k přesunu výroby ze Západu na Východ? Nebo snad obráceně?

Všimli jsme si, že některé významné značky spodního prádla přesunuly výrobu některých druhů z Asie zpět do zemí blíže Evropě, či přímo do ní, tedy do Turecka a na Balkán. Důvodem jsou zejména dlouhé a nepředvídatelné dopravní trasy a s tím spojené vysoké náklady na dopravu. Nyní nedokážeme odhadnout, jak dlouho bude vše trvat, protože válka bude mít i nadále velký dopad.

Nastolila celá skupina kvůli inflaci, cenám energií, ale i dopravy, novou politiku při nákupu materiálu, barev apod.?

Jsme již roky společnost, která tradičně přikládá velký význam evropské výrobě a nákupu. Pleas – jako takový – je dostatečným důkazem, protože jsme největší textilní firmou v České republice a jednou z největších v Evropě. Budeme i nadále nakupovat většinu našich produktů i služeb v rámci Evropy nebo alespoň v její blízkosti. To nám poskytuje výhody v oblasti zásobování a nákupních lhůt ve spojení s možnou rychlejší reakcí na okamžité potřeby našich zákazníků. Tímto způsobem však můžeme zároveň lépe kontrolovat udržitelnost našich výrobků.

 

Gino Salvato (58)

Provozní ředitel a člen vedení společnosti Pleas se narodil v rakouském Bregenzu, vystudoval textilní inženýrství a chemii textilního průmyslu (CPIM APICS – USA). Dříve pracoval v Mexiku jako generální ředitel Skiny de Mexico (Huber Trikot – 8 let), ředitel nákupu a zásobování (Aventetxtil Mexico – 10 let) a ředitel nákupu a zásobování, následně jako provozní ředitel (Zentrix Mexico – 5 let). Je ženatý, bezdětný.