Prozření ze závislosti na Asii a Rusku je opožděné a bolestivé, říká ředitel společnosti Stasto Automation

Tomáš Jahn, ředitel společnost Stasto Automation

Tomáš Jahn, ředitel společnost Stasto Automation Zdroj: COT Media

Tomáš Jahn, ředitel společnost Stasto Automation, a jeho syn Tomáš mladší, který vede marketing.
Sídlo společnosti Stasto Automation v Týnci nad Sázavou.
3
Fotogalerie

Vybalancovat dopady energetické krize způsobené ruskou agresí na Ukrajině, nepodlehnout davové psychóze a zvyšovat efektivitu nejen v oblasti přípravy zboží k expedici. O to se snaží Tomáš Jahn, ředitel společnosti STASTO Automation, která působí už více než 25 let v oblasti automatizace. V rozhovoru popisuje přístup ke „Green Dealu“, vysvětluje téměř třicetileté zaměření na evropské výrobce, vyhýbání se dodavatelům z Asie a objasňuje výhody nonstop služby s nepřetržitou dodávkou komponentů.

Velkým tématem současnosti jsou dodací lhůty a dostupnost zboží celkově. Jaký ohlas u zákazníků má vaše non stop služba, kdy je možný výdej potřebných komponentů v jakékoliv denní době?

Tuto službu provozujeme již více než 15 let. Za tu dobu mnohokrát pomohla firmám, které mají nepřetržitý provoz, rychle vyřešit problémy ve výrobě. Především možnost výdeje našich komponentů během víkendů a svátků může zamezit i několikadennímu přerušení výroby a velkým ztrátám.


Může firma Stasto tuto službu nabízet právě díky velkému skladu v Týnci nad Sázavou? Kolik pojme položek a slouží jen pro území Česka?

Samozřejmě podmínkou pro rychlou dodávku komponentů je dostatečně velký a v sortimentu dobře zásobený sklad. Ten náš čítá více než pět tisíc položek a skladová hodnota v nákupních cenách se blíží aktuálně k 20 milionům korun. Naprostá většina dodávek jde do České republiky, občas ale expedujeme zboží na Slovensko nebo do Rakouska.

Od vpádu Ruska na Ukrajinu se stále hovoří o nutnosti úspor. Jak vás zasáhla energetická krize a jak se vyrovnáváte s vyššími cenami elektřiny a plynu?

Vzhledem k tomu, že nejsme výrobní firma, týkají se přímé projevy energetické krize „pouze“ provozu a vytápění kanceláří, skladů a samozřejmě nákladů na pohonné hmoty pro náš vozový park. Nepřímý vliv energetické krize se začíná projevovat u našich zákazníků. Energeticky náročné provozy omezují investice, u některých hrozí dokonce uzavření, a to samozřejmě ovlivňuje negativně náš odbyt.

Jak takové situaci hodláte čelit? Například osazením fotovoltaických panelů na vašem sídle? Případně jiným způsobem?

Současný boom fotovoltaických a jiných alternativních zdrojů je pochopitelný a samozřejmě i my o tom uvažujeme. Je potřeba ale dobře zvážit do čeho se vyplatí investovat, zachovat si chladnou hlavu a nepodléhat aktuální „psychóze“. Kapacity fotovoltaických výrobců a projektantů jsou absolutně přetížené a dlouho opomíjené alternativní zdroje energie v Česku nevyřešíme za rok. Snad brzy opadne tento extrémní zájem o fotovoltaiku a pak si necháme zpracovat racionální studii o využití solární energie v rámci našeho objektu. Pokud bude návratnost reálná, jsme připraveni investovat i tímto směrem.

Souvisí u vás spolu energetická úspornost a efektivita? Změnili či vylepšili jste v posledním roce výrobní či jiné procesy, abyste zvýšili vlastní efektivitu?

Jako především obchodní firma můžeme z hlediska spotřeby energií realizovat pouze úsporu vytápění a svícení, a to jsme udělali. Snažíme se chovat ekologicky i z hlediska použitých obalů pro expedované zboží, jejich opakované použití a možnost bezproblémové recyklace. Efektivitu řešíme především v oblasti přípravy zboží k expedici a také snahou o co nejvíce efektivní práci našich obchodně-technických zástupců a jejich kontaktů se zákazníky. Doba pandemie koronaviru nás naučila vyřizovat mnoho věcí on-line a tím se dá uspořit čas i cestovní náklady. Co se týká přímých energetických nákladů, v souladu s „Green Dealem“ stavíme náš nový showroom s nadstandardním zateplením a zelenou střechou, která nejen tlumí výkyvy teplot uvnitř objektu, ale zároveň rozšiřuje ve městech chybějící zelenou plochu.

Tomáš Jahn, ředitel společnost Stasto Automation, a jeho syn Tomáš mladší, který vede marketing.Tomáš Jahn, ředitel společnost Stasto Automation, a jeho syn Tomáš mladší, který vede marketing. | COT Media

Jsou příspěvkem k efektivitě také tzv. Stasto pakety, kdy si společnost navrhne a shrne všechny potřebné komponenty pod jedno zákaznické číslo?

Stasto Paket je přínos k efektivitě práce hlavně pro naše zákazníky. Naši pracovníci se znalostí produktů i technického řešení připraví racionálně a rychle pro zákazníka specifický, smontovaný a vyzkoušený paket. Ten už jen zákazník namontuje do svého zařízení a ušetří si mnoho času a peněz. My pak máme jistotu, že nevznikne chyba na straně montáže a naše komponenty budou stoprocentně fungovat.

Již roky si zakládáte na tom, že dodáváte výrobky pouze evropských společností? Vás tedy nezasáhl pokles výroby v Číně nebo zdržení lodí před evropskými přístavy?

Máte pravdu, že od začátku naší historie, kdy v Česku letos oslavíme již třicet let, dodáváme produkty pouze špičkových evropských výrobců. Ještě dávno před současnou krizí s asijským zbožím jsme si zakládali na tom, že naši dodavatelé dávají práci lidem v Evropě a zastupovali jsme evropské výrobce, i když byli dražší než asijská konkurence. Současné „prozření“ Evropy je opožděné, ale snad se konečně poučíme a zvýšíme soběstačnost v zásadních komoditách.

Mluvilo se též o nedostatku některých materiálů…

Ano, nedostatkem některého materiálu, nebo komponentů a jejich vysokými cenami byli samozřejmě zasaženi i naši dodavatelé a potažmo i my. Čipy do elektroniky se v Evropě téměř nevyrábějí, a tak i evropští výrobci řídících systémů byli zasaženi jejich nedostupností a zdržením v dopravě. Aktuální situace není ještě úplně dobrá, ale snad se pomalu blýská na lepší časy. Naše rozhodnutí dodávat prvotřídní zboží evropských výrobců zůstává a výborné výsledky v loňském roce nás v naší filozofii utvrzují.

S kterými evropskými zeměmi nejvíce spolupracujete? A liší se nějak přístup na západ od Česka, případně mezi jednotlivými státy?

Nejvíce spolupracujeme s kolegy z Rakouska a firmami ze Stasto Group v Polsku a Maďarsku. Naši nejdůležitější dodavatelé automatizačních komponentů jsou renomované firmy hlavně z Německa a Itálie. Všechny mají významné pozice na západních trzích a většina z nich pobočky v Asii a USA. Spolupráce s mnohými z nich trvá již skoro třicet let a jejich profesionalita a odpovědnost vůči zákazníkům i vlastním pracovníkům byla zejména v počátku našeho podnikání inspirací i pro nás.

Je právě tato spolupráce základem pro krátké dodací lhůty?

Samozřejmě, krátké dodací lhůty jsou podmíněné velmi dobře organizovanou výrobou, optimální logistikou a u standardního sortimentu je základem dobře zásobený sklad. Nám se daří všechny tyto předpoklady naplňovat a pokud k tomu přidáme výborný a na profitu firmy zainteresovaný tým spolupracovníků, můžeme být s naší třicetiletou historií spokojeni. V současné době dochází postupně k angažování nových pracovníků, kteří by měli v budoucnosti, pod vedením mého syna, Tomáše Jahna mladšího, navázat na úspěšnou historii firmy a nadále posilovat její pozici nejen v automatizační branži.

Tomáš Jahn (63)

Ředitel společnosti Stasto Automation. Vystudoval obor mechanizace zemědělství na Vysoké škole zemědělské v Praze. Následně pracoval v Agrozetu Praha. Je ženatý, syn Tomáš vede marketing firmy Stasto. Zajímá se o sport, především motorismus, a hudbu.