Česká mincovna sází na tradiční postupy. Nechybí klasická skica ani ručně tvořený model

Ruční práce je pro výrobu špičkových mincí typická

Ruční práce je pro výrobu špičkových mincí typická Zdroj: Česká mincovna

Ruční práce je pro výrobu špičkových mincí typická
Ruční práce je pro výrobu špičkových mincí typická
3
Fotogalerie

Jako každé užité umění, i výroba mincí začíná výtvarným návrhem. Ve 21. století jej lze zpracovat samozřejmě i digitálně. Avšak výtvarníci České mincovny pracují s klasickou skicou, na jejímž základě vznikne ručně tvořený plastický model.

Umělec – třeba sochař –, který minci vytvoří, se v oborovém žargonu nazývá medailér. Na základě vlastního grafického návrhu přejde k tvorbě několikanásobně zvětšeného plastického modelu. Používá k tomu silonový talíř, na kterém modeluje hliněný reliéf. Ten následně odlije do sádry a ještě začišťuje.

Sádrový model se pomocí laseru oskenuje a převede do digitální podoby. Tato data pak vygravíruje počítačem řízený obráběcí stroj do ocelového válce. Nedokonalosti strojového zpracování ručně odstraní rytec. Pomocí tohoto nástroje, který nese pozitivní reliéf, se pak vyrábějí razidla s negativním reliéfem. Ta už slouží k ražbě jednotlivých mincí.

Ražba samotná probíhá na speciálních lisech, do kterých jsou upnuty tři nástroje – lícové razidlo, rubové razidlo a lisovací kroužek, který udává obvodový tvar ražby.

Kovovým kroužkům, které se vkládají do lisu, aby se z nich staly mince, se odborně říká střížky. V případě oběžných mincí, které nám cinkají v peněženkách, jsou vyrobené z obecných kovů – oceli, niklu, mědi a mosazi. Při výrobě pamětních a investičních mincí se uplatňují střížky ze zlata, stříbra či platiny.

Mincovní lisy zvládnou vyrazit 13 kusů oběžných mincí za sekundu při maximální kapacitě 500 milionů kusů za rok, přičemž se užívá tlaku do 150 tun. Ale například při výrobě kilogramových pamětních ražeb z platiny je třeba, aby zvláštní hydraulický lis vyvinul sílu převyšující 600 tun.

Vyražené mince samozřejmě procházejí kontrolou a v případě pamětních kusů se ukládají do plastových kapslí. Ty zabraňují přístupu vzduchu, prachu a dalších nežádoucích vlivů. Některé vzácné mince totiž dokáže znehodnotit i dotek lidské ruky. Inu, jde v podstatě o umělecké dílo. Výsledek řady kroků ruční i strojové práceVýsledek řady kroků ruční i strojové práce|Česká mincovna