Jak využívat výhod nízkého tarifu?

Elektroměr

Elektroměr Zdroj: Pixabay

Jaký je rozdíl mezi jednotarifní a dvoutarifní distribuční sazbou? Jak poznám, že mohu využívat nízký tarif? A věděli jste, že pokud investujete například do tepelného čerpadla, máte nárok změnit si distribuční sazbu na dvoutarifní a využívat 22 hodin nízkého tarifu denně?

Když se řekne nízký tarif, mnozí z nás si pod tím představí tzv. noční proud. Označení to ale není úplně přesné, a pokud vaše stará sousedka v paneláku pere prádlo uprostřed noci a v poskakující tatramatce, může se stát, že tím nešetří energie ani nervy svých sousedů.

Abychom totiž mohli využívat výhod tzv. nízkého tarifu, musí naše domácnost spadat pod takzvanou dvoutarifní distribuční sazbu. Pokud chcete zjistit, jak je to ve vašem konkrétním případě, podívejte se do svého vyúčtování za elektřinu.

V části A vidíte, zda máte odlišenou cenu dodávky u nízkého a vysokého tarifu. Cenový rozdíl u některých dodavatelů nemusí být nijak velký a cena za vysoký a nízký tarif může být na tomto místě klidně i stejná. Cena za MWh je v tomto případě plně v rukou daného dodavatele a je jeho vlastním obchodním rozhodnutím.

Co dělá ve vašem vyúčtování velký rozdíl, je platba distributorovi, kterou najdete ve svém vyúčtování v části B. Pokud máte dvoutarifní sazbu, v části B pak vidíte rozdíl za distribuční poplatky. Ty mohou být ve vysokém tarifu i desetinásobně vyšší než v tarifu nízkém.

Standardní distribuční sazba pro domácnost označená jako d02D je jednotarifní. Věděli jste ale, že pokud na odběrném místě přibydou některé z energeticky náročných zařízení, máte nárok na přechod na dvoutarifní distribuční sazbu?

Pokud jste tedy u sebe doma v dohledné době investovali do nového tepelného čerpadla, bojleru nebo například hybridního vytápění, zkontrolujte si, zda využíváte možnost dvoutarifní distribuční sazby, která vám umožní ušetřit i několik desítek tisíc ročně.

Počet hodin, které můžete v nízkém tarifu využívat, se u jednotlivých distribučních sazeb liší, ale například v případě tepelného čerpadla je to 22 hodin denně!

Jak přejít na dvoutarifní sazbu?

V případě, že máte nárok na dvoutarifní distribuční sazbu a nevyužíváte ji, kontaktujte svého dodavatele. Váš dodavatel nahlásí změnu distributorovi, který na odběrném místě provede revizi, v rámci které pouze zkontroluje, zda byla adekvátně navýšena hodnota hlavního jističe. Zvýšený příkon hlavního jističe se sice následně promítne do vašeho vyúčtování za elektřinu, ale rozdíl mezi jednotlivými typy je pouze v desítkách korun měsíčně.

Celý proces změny distribuční sazby zabere cca 30 dní a může vám ušetřit i několik tisíc za rok.

Kolik hodin můžu čerpat elektřinu v nízkém tarifu?

Počet hodin se u jednotlivých dvoutarifních distribučních sazeb liší. V případě bojleru je to 8 hodin denně, u tepelného čerpadla 22 hodin denně. Konkrétní časová rozmezí pro dané distribuční sazby platné pro následující rok vydává ve svém Věstníku každý listopad ERÚ. Časové rozmezí nikdy není v jednom kuse, ale je rozděleno do několika úseků v daném dni.

V jakých časových rozmezích můžu čerpat elektřinu v nízkém tarifu?

Časová rozmezí se pro jednotlivé distribuční oblasti (i v rámci nich) liší. Pokud chcete zjistit, v jakém časovém rozmezí využíváte nízký tarif právě vy, musíte nejdříve znát distributora elektřiny pro vaši oblast (ČEZ, EON nebo v Praze PRE).

Dále musíte znát kód povelu Hromadného dálkového ovládání (HDO) - tedy údaj, který najdete na malé krabičce umístěné přímo vedle elektroměru. Podle kódu povelu pak na webových stránkách příslušného distributora najdete informace o tom, kdy využíváte nízký a kdy vysoký tarif.

Jednotlivé časy se mohou měnit a mohou být odlišné ve všední dny a o víkendu. HDO je ale nastaveno tak, aby spínalo bojler nebo tepelné čerpadlo právě v době platnosti nízkého tarifu. Pokud toto nastavení sami nezměníte, automaticky tak výhody nízkého tarifu využíváte. V případě, že distributor časy u vašeho odběrného místa změní, mění se automaticky i povel v HDO.

Má-li tedy vaše sousedka doma bojler, je možné, že opravdu nějakou energii nočním praním ušetří. Akorát by se jí k tomu hodil i novější a úspornější spotřebič. Pokud ale bojler nemá, může klidně své prádlo prát dopoledne, a tím dlouhodobě šetřit alespoň své sousedy.