Nástrahy home officu z pohledu nutriční terapeutky: objednávání jídel a uzobávání

Home office skrývá z hlediska stravy dost rizik

Home office skrývá z hlediska stravy dost rizik Zdroj: Canon

I když se zaměstnání z domova zmiňuje v souvislosti s lepším vyvážením pracovního a osobního života, z hlediska stravování o změnu k lepšímu jít nemusí. Veronika Pourová, nutriční terapeutka a spoluzakladatelka projektu „Ne hladu“ popisuje, jak důležitý je kladný vztah k vaření nebo „železná“ zásoba potravin – ať už na home officu, nebo v kanceláři.

Dá se obecně říct, jak jedí Češi?

Nějaké typické návyky jako národ určitě máme. Za zmínku stojí třeba velice vysoká konzumace alkoholu. Člověka občas překvapí, kolik lidí třeba nepovažuje pivo za alkohol. Dalším typickým rysem je nedostatečná konzumace vlákniny, tedy hlavně té obsažené v zelenině nebo celozrnných výrobcích a luštěninách.

Existují data o tom, zda a jak se změnily stravovací návyky Čechů během pandemie a po ní?

Český statistický úřad vydává každoročně zprávu o spotřebě jednotlivých skupin potravin, ze které to lze vyčíst. Aktuálně máme dostupné údaje z roku 2021. Nicméně je to hodně obecné a promítá se tam chování celé populace. V naší nutriční poradně pozorujeme, že někdo vzal lockdowny jako skvělou příležitost pro to, více si vařit, někdo zase doma zvýšil konzumaci alkoholu anebo si navykl na častější objednávání jídel.

Často je zmiňována obezita u dětí. Jak je to ale u dospělých? Podařilo se trend „narovnat“, poté co se lidé mohli vrátit do práce?

Zatím uběhl pouze krátký čas od konce pandemie, ale v naší poradně je redukce nabraných kilogramů stále časté téma. Může však trvat delší dobu, než se návyky získané během pandemie zase přetvoří. Navýšení přirozeného pohybu po městě, to, že člověk jde namísto home officu do kanceláře, stejně jako otevřená sportoviště jistě prospívají tomu, že se situace postupně dostává do normy.

Vezměme dva tábory lidí, z nichž jedni pracují z kanceláře a druzí z home officu. Liší se jejich stravovací návyky?

Liší se jak stravovací, tak pohybové návyky. Ten, kdo jezdí denně MHD do kanceláře, ale nechodí cíleně sportovat, může mít nakonec víc fyzické aktivity než ten, kdo pracuje z domova a dvakrát týdně dře ve fitku. Co se týče stravování, hodně velkou roli hraje vztah k vaření a to, jak člověk pojme celý koncept home office. Kdo vaří rád a bere to jako relax, si může na home officu chystat vhodná jídla na celý den. Někdo, koho vaření spíše stresuje, může mít větší tendenci objednávat jídla nebo uzobávat nezdravé pochutiny. Naštěstí existují i vyvážená rychlá jídla, jako je třeba kuskus s tuňákem a zeleninou, která mohou být pro druhou skupinu ideálním řešením.

To jsou tedy rizika práce z domu. Co číhá na pracovišti?

Tam na nás zase mohou čekat úskalí třeba ve formě automatů se sušenkami. Velký problém je, když si do práce nedoneseme žádnou svačinu. Anebo kolegové, kteří rádi nosí různé dobroty pro celý tým.

Po jakém typu jídla nejčastěji sahají lidé, kteří pracují mimo kancelář?

Pokud třeba někdo pracuje v kavárnách, mívá častěji v jídelníčku různé dorty a koláče. Ten, kdo pracuje doma a jídlo si nechystá, může zase sahat po zásobách chipsů a sladkostí. Ale pořád jsou tu i lidé, kteří si rádi svačinu nachystají a dají si třeba obložené pečivo nebo müsli s jogurtem.

Jaká výživová doporučení byste dala někomu, kdo sedí denně osm hodin v kanceláři, a někomu, kdo pracuje převážně z domova?

Ta doporučení se nemusí zase tak moc lišit. Jak doma, tak v kanceláři je fajn mít připravené „nouzové“ potraviny, ze kterých se zvládneme najíst, i když nestíháme nebo jsme nestihli nakoupit, případně si do kanceláře zapomeneme vzít svačinu či oběd. Hodí se mít zásobu kuskusu, tuňáků v konzervě nebo různých masových konzerv. Pro vegetariány třeba zase tofu, dále ovesné vločky nebo neslazené instantní kaše, sušené mléko či protein a sušené ovoce. Z těchto ingrediencí lze připravit chutnou a rychlou instantní kaši na snídani či svačinu.

Co byste obecně poradila člověku se sedavou prací?

V první řadě by měl začít od toho podstatného, a to je přidat pohyb. Pokud to z nějakého důvodu nejde, je žádoucí zařadit do stravy více zeleniny, celozrnných potravin, které nás zasytí, dbát na dostatek bílkovin a omezit konzumaci tučných sýrů nebo uzenin.

Stoupla poptávka po službách nutričních specialistů v období pandemie? Museli jste upravit nabídku služeb?

Poptávka po našich službách rostla před pandemií a roste i po ní. Během lockdownů byl třeba zájem o online konzultace. Nabídku jsme neupravovali a náš přístup se vyvíjí obecně s nabíranými zkušenostmi. A pandemie je jistě výrazná zkušenost.

Veronika PourováVeronika Pourová|Canon