Dobrovolník štábu Navalného: Korupce nám krade naši budoucnost

Alexei Navalnyj

Alexei Navalnyj Zdroj: ČTK

Alexei Navalnyj
Alexei Navalnyj
Alexei Navalnyj
Navalného policisté zadrželi, jakmile vyšel z domu.
Navalného policisté zadrželi, jakmile vyšel z domu.
31
Fotogalerie

Dne 12. června se ve více než 20 městech po celému Rusku konaly demonstrace proti korupci ve vládě. V některých městech protesty nebyly dohodnuty s místními úřady a v Moskvě bylo místo konání protestní akce navzdory rozhodnutí radnice na poslední chvíli přeneseno do centra města. Přestože se na takových akcích demonstranti setkávají s rostoucí násilnou reakcí ze strany policie (cca 700 osob bylo zadrženo jenom v Moskvě), stále více a více mladých lidí v Rusku podporuje jejich organizátora, opozičního politika Alexeje Navalného. TST pohovořil s Arturem, kterému je 18 let, studuje obor mezinárodního práva na prestižní moskevské univerzitě a věří, že díky Navalnému může v Rusku dojít k politickým změnám.

Proč ses rozhodl jít na demonstraci 12. června?

V únoru natočil Navalného Fond proti korupci dokument s názvem „Neříkejte mu Dimon“, kde se hovoří o korupčních činnostech předsedy vlády a bývalého prezidenta Ruska Dmitrije Medveděva. Právě v tu dobu Navalnyj vyzval lidi, aby vyšli do ulic, pohnali vládu k odpovědnosti a donutili ji vysvětlit situaci s Medveděvem. Demonstrace se konaly 26. března v různých městech po celému Rusku, přičemž ve většině případů je místní úřady nepovolily. Samozřejmě že demonstrace nesplnily svůj účel: žádná odpověď ze strany státu nenásledovala. V důsledku toho bylo rozhodnuto, že přijdeme znovu 12. června a budeme znovu vyžadovat, aby vláda nějak zareagovala. Toto datum je pro nás symbolické, neboť 12. června je státní svátek – Den Ruska. Jsme patrioti své země a chceme, aby ve vládě nevládla korupce. Chceme žít v normální zemi, jsme nespokojeni s tím, co se děje. Proto jsem vlastně i já šel na demonstraci 12. června – abych se vyjádřil a dal najevo svou nespokojenost.

Jak proběhlo shromáždění?

Za prvé musím říct, že původně demonstrace měla být na náměstí Sacharova, kde jí povolil městský úřad, ale v poslední chvíli Navalný rozhodl, že ji přeneseme na ulici Tverskaja, což je v centru Moskvy. Toto rozhodnutí bylo kontroverzní vzhledem k tomu, že žádní stavební dělníci nechtěli instalovat nutné vybavení (jeviště, zvukové zařízení). Navalný toto považoval za důsledky nátlaku ze strany městského úřadu a na protest přenesl demonstrace do centra města. 

Samotná demonstrace začala vlastně zatčením Navalného: stalo se to v dopoledních hodinách u vchodu do jeho domu. Kvůli tomu, že Navalnyj nedorazil, se museli lidé, kteří přišli Tverskou ulicí, uspořádat samostatně, a proto byla demonstrace velmi chaotická. To bylo posíleno i tím, že ve stejnou dobu na Tverské probíhaly oficiální slavnosti u příležitosti svátku, kam přišli lidé, kteří o demonstraci možná ani nic nevěděli. Tak či onak, brzo po začátku začaly speciální jednotky policie, takzvaný OMON (jednotky speciálního nasazení), zadržovat lidi, občas i bez ohledu na to, jestli to byl člověk, který přišel na demonstraci, nebo na slavnost na Tverské ulici. Snažili se zatknout ty, kdo měli ruskou vlajku anebo skandovali slogany, a všechno jejich počínání bylo hrubé a neopodstatněné.

Myslíš, že policie měla důvody pro to, aby se takhle hrubě chovala?

Jsem si naprosto jistý, že neměla. Myslím si, že kdyby nedošlo k zatýkání, demonstrace by neskončila tak smutně, jak skončila. Původně jsme tam šli jenom na procházku. Chtěli jsme projít jako patrioti svého státu s ruskými vlajkami v rukou. Když přece někdo skanduje „Rusko“ anebo „Rusko bude svobodné“, nemělo by to být důvodem k zatčení, že jo? Ale policie se chovala brutálně a bezprecedentně. Zdá se mi, že to bylo ještě horší než na demonstraci 26. března.

Čím se toto shromáždění lišilo od jiných podobných?

Tak velké shromáždění se už dlouho nekonalo. Dříve k tak velkým demonstracím docházelo pouze ve velkých městech, ale tentokrát se protestní akce konaly po celé zemi a to i v regionech. Kromě toho se tentokrát do shromáždění zapojilo mnoho mladých lidí. A nešlo o školáky, jak říkají kritici protestů, ale o studenty vysokých škol, lidi mého věku, kteří větší část svého života prožili za Putinovy vlády a už nechtějí, aby to šlo takhle dál.

Jaký má podle tebe mládež postoj k Navalnému?

Přijde mi, že je sporný. Nemohu říci, že všichni sdílejí jeho názory. Nesdílejí je samozřejmě ti, kdo se o politiku vůbec nezajímají, a ti, kdo horlivě podporují Putina (složité případy). A pak tam jsou ti, kteří se pomalu snaží Navalného pochopit a porozumět tomu, co reprezentuje. Ale je jasné, že teď má více stoupenců. Postupně získává další a další voliče a to navzdory tomu, že nemá přístup k tradičním médiím. Všechno, co má, je internet.

Myslím si, že dalším problémen je to, že mnoho lidí je prostě zvyklých na trvalý stav Putinovy vlády. Navalnyj podkopává toto přesvědčení. Ať se vám Navalnyj líbí nebo ne, dá se říct, že probudil politický život v Rusku ze spánku. Díky němu se ve společnosti objevil alespoň nějaký diskurz, což je samo o sobě pozitivní. Myslím si, že kdyby byl v prezidentských volbách, byl by v Rusku úplně jiný politický život.

Účast v prezidentských volbách mu ale byla zakázána.

Ano, ale důvody, kvůli kterým mu byla zakázána, jsou v rozporu s ústavou. Existují pouze dva případy, kdy se osoba nemůže účastnit prezidentských voleb: první je, když je neschopný ze zdravotních důvodů, druhý v případě, že je ve výkonu trestu odnětí svobody. Žádný z těchto případů se netýká Navalného.

Ale i když vstoupí do voleb? Kreml působí dojmem, že nebere Navalného vážně. Ani s ním nemluví. Oficiální debata mezi ním a Putinem se nikdy neuskutečnila. O jakém prezidentství může být řeč?

Nesouhlasím s tím, že Navalnyj není vnímán vážně. Navalnyj je dnes v Rusku jediný, kdo udává politickou agendu. Všechno, co dělá, má široký ohlas a je široce diskutováno. Spousta lidí je ochotna podporovat Navalného jako prezidenta. To se dá vidět i v tom, kolik dobrovolníků se přihlásilo do jeho týmu: cca 100 000 lidí.

Jsi také dobrovolníkem?

Ano. Přihlásil jsem se jako dobrovolník do Navalného týmu, protože podle mého názoru v Rusku musí člověk být zapojen do nezávislé politiky, protože jí není moc. Pokud Navalného nechají zúčastnit se voleb, bude úkolem každého demokrata mu pomoci.

Myslíš si, že má Navalnyj i jiný program než jen boj s korupcí?

Samozřejmě že začal jako bojovník proti korupci a tato poloha hraje významnou roli v jeho programu, ale mluví také o hospodářských a sociálních otázkách. Zatím jeho program není příliš detailní, ale myšlenky a zásady, na nichž je založen, se mi zdají naprosto správné. Myslím si, že se zpřesní před volbami. Zatím je spíše koncepční než detailní. Ale myslím, že je to dost na to, aby lidi spojil.

A jak vnímáš nacionalistické názory Navalného?

Zdá se mi, že v poslední době se jeho nacionalistické názory postupně vytratily. Jediná věc, která je často kriticky označována jako projev nacionalismu, je položka v jeho programu o zavedení vízového režimu se zeměmi Střední Asie a Kavkazu. Ale já si nemyslím, že to je projev nacionalismu. Podle mého názoru je to naprosto běžná praxe, která existuje i v Evropě. Navzdory tomu, že hovoříme o bývalých sovětských republikách, si myslím, že potřebujeme kontrolovat naši hranici, protože často tudy do Ruska přichází drogy, nelegální přistěhovalci a jiné nežádoucí jevy.

Jak se cítíš poté, co policie brutálně rozehnala demonstranty z 12. června?

Na shromáždění 12. června jsem viděl spoustu patriotů své země, kteří chtějí žít ve světlém Rusku budoucnosti a ne v tmavé zemi Putina. Brutální chování policie je samozřejmě smutná věc, ale celkově jsem spokojený, protože se mi zdá, že se lidé v Rusku postupně probouzí. Začínají si uvědomovat, že jsou občany svého státu, že mají právo získat odpovědi na své otázky.

Půjdeš na příští demonstraci, pokud k ní dojde?

Ano, určitě půjdu, bez ohledu na to, jak se bude chovat policie a co se mi tam může stát.