Glosa Michala Tomeše: Babiš zahájil kampaň a jde si pro vítězství

Prezident Miloš Zeman pověřil Andreje Babiše vyjednáváním o sestavení vlády.

Prezident Miloš Zeman pověřil Andreje Babiše vyjednáváním o sestavení vlády. Zdroj: Reuters

Prezident Miloš Zeman pověřil Andreje Babiše vyjednáváním o sestavení vlády.
Prezident Miloš Zeman pověřil Andreje Babiše vyjednáváním o sestavení vlády.
Miloš Zeman a Andrej Babiš
Andrej Babiš komentoval výsledky 1. kola prezidentských voleb v sokolovně v Průhonicích
Andrej Babiš komentoval výsledky 1. kola prezidentských voleb v sokolovně v Průhonicích
25
Fotogalerie

Ve stínu prezidentského klání zahájil o uplynulém víkendu premiér Andrej Babiš volební kampaň svého hnutí ANO. V sobotu i v neděli mluvil otevřeně o politické situaci, nevyhýbal se ani kritice Miloše Zemana. Ví totiž, že existence vzájemného paktu je pro něj zásadní. 

Už před volbami Babiš otevřeně vyjádřil podporu současnému prezidentovi. Překvapení to nebylo, i když spolu oba pánové historicky ideální vztahy neměli. Svůj postoj zopakoval také v sobotu po sečtení hlasů v prezidentských volbách, nešetřil ale ani kritikou vůči současné hlavě státu. Poukázal například na problematické osobnosti na Hradě – Mynáře a Nejedlého. Zmínil také, že rozhodně nechce vést zemi na východ, kam ji Zeman v minulých letech tlačil. Ať už z vlastního přesvědčení, nebo na základě přátelství s miliardářem Petrem Kellnerem, jehož obchody v Číně celé Zemanovo prezidentské období nebývale rozkvetly.

Podobná slova kritiky mohla být z úst Babiše překvapivá. Uvědomme si, že Zeman má v současnosti v rukou Babišovu vládu. Ve chvíli, kdy ji prezident jmenoval, může Babiš pouze čekat na získání důvěry. Pokud se to nestane, zahraje klasickou ódu na spiknutí tradičních stran, které nechtějí, aby naši zemi vládl vítěz voleb. Logicky tak Babiš Zemana před volbami podpořil.

Zajímavější jsou však právě kritické výroky vůči současnému prezidentovi. Sám Andrej Babiš si uvědomuje, v čem je osobnost Miloše Zemana problematická. Právě přátelské vztahy s východními mocnostmi a spolupracovníci na Hradě bývají hlavě státu vyčítány nejčastěji.

Čtěte profily Jiřího Drahoše a Miloše Zemana >>>

Babišovi se tak v projevech podařilo zůstat na půl cesty – nepotvrdil bezmeznou věrnost Zemanovi, zároveň se ale razantně nepřenesl na liberální břeh české politické řeky, což by pro šéfa hnutí ANO znamenalo ortel smrti.

Navenek se tak zachoval jako státník, když chválil i kritizoval, jednalo se ale o ideální politický kalkul před volbami. A je vlastně jedno, před kterými – vždy nějaké budou, dost možná i ty předčasné. Nevymezil se tak ani vůči Jiřímu Drahošovi, který možná bude za čtrnáct dní o budoucnosti Babišova působení rozhodovat. Očividně Babišovi došlo, že narazil na hranice svého elektorátu, který se už jen stěží bude zvětšovat, premiér tak začíná lovit i v jiných vodách.

Skutečnost, že Babiš svou kampaň skutečně rozjel, potvrzuje zbytek jeho projevu. V něm naprosto vypustil problematiku prezidentské volby a milionu diváků u televize připomínal svůj volební program. „Pokud já budu premiér, budu aktivní v Evropě, dělám pro to aktivní kroky,“ případně „udělám maximum, abychom byli v Evropě slyšet,“ zaznívalo z úst Andreje Babiše.

Takže opakuji: kampaň do parlamentních voleb začala. A Babiš si jde pro většinové vítězství, pokud to ostatní strany znovu včas nepochopí. 

Vše o druhém kole prezidentských voleb najdete zde >>>