Graffiti má mladší sestru - jmenuje se shoefiti

shoefiti

shoefiti Zdroj: uniquenewwork.files

Pár bot zavěšených na drátech elektrického vedení. Někdo pod nimi jenom nevšímavě projde. Australským filmařům ale tento celosvětový fenomén nedal spát, a tak se rozhodli natočit o něm krátký dokument. Ve snímku s názvem The Mystery of Flying Kicks se na tajemné boty vyptávali lidí z různých koutů světa a z odpovědí sestavili pestrou sbírku legend, tradic a faktů.

Filmaři spolupracovali mimo jiné s blogerem Edem Kohlarem. Právě on totiž vymyslel na oblibě získávající pojem shoefiti, složeninu anglického výrazu pro botu – shoe a graffiti. Vysvětluje, že graffiti a shoefiti mají mnoho společného, obojí vyvolává v lidech podobné otázky – kdo a proč zde za sebou zanechal takovou stopu.

Značka zločinu

Zdá se, že lidé velmi často spojují shoefiti se zločineckými gangy. Podle některých jej používají dealeři místo vývěsního štítu na označení místa prodeje drog. Kritici tohoto názoru ale trefně připomínají, že to by policii poměrně usnadnilo práci. V dokumentu se objevují i jiná vysvětlení – boty vymezují hranice teritoria gangu nebo mohou představovat jakousi památku na jeho členy, kteří byli při zločinecké činnosti usmrceni.

Ani v samotné domovině filmařů, v Austrálii, nemají o významu shoefiti jasnou představu. „Když si některý kolega najde práci jinde, zavěsí tady na památku své boty,“ vysvětluje Raj, který pracuje v malé melbournské restauraci. Podle dalšího zpovídaného Australana takto oslavují mladíci, kteří ten den kromě bot přišli i o své panictví. Některá vysvětlení jsou více přízemní – boty na dráty hodila skupinka studentů šikanujících mladšího spolužáka nebo opilí kolemjdoucí.

Galerie na tkaničkách

Je pravdou, že mnohá shoefiti mají i umělecký rozměr a bývají objektem zájmu fotografů. A dráty elektrického vedení nejsou jediným místem, kde můžete shoefiti najít. Ve spoustě amerických států můžete podél cesty narazit na stromy doslova obsypané úrodou obuvi. Lidé na boty často píší svá jména či přání a fotí se s nimi do rodinného alba. I v Kanadě mají své shoefiti stromy. Traduje se zde legenda, že Indiáni věšeli své mokasíny na větve pro štěstí.

Uměleckého významu shoefiti si všimlo i newyorské tvůrčí duo Skewville. Podle něj jsou ulice plné nápisů, nálepek, soch, ale právě shoefiti otevřelo dosud nevyužitý mediální prostor. Bratři proto vytvořili ze dřevěných destiček makety tenisek a ty umísťují v zajímavých lokalitách po celém světě. Dle svých vlastních slov se jim takto podařilo rozvěsit na pět tisíc párů bot.

V botách pohupujících se nad hlavami budeme asi vždy vidět kapku anarchismu a touhy po zviditelnění. Antropolog Marcel Danesi z univerzity v Torontu jim ale přisuzuje přímočařejší význam. Tvrdí, že shoefiti i graffiti souvisí s potřebou člověka zviditelnit svoji existenci a přežít v podobě vytvořeného symbolu v paměti společnosti.