Kolik lásky sdílíš, tolikrát jsi člověkem?

Zdroj: oldflamesandmindgames.com

Rychlé životní tempo vyžaduje rychlou komunikaci a internet nám usnadňuje kontakt nejen ve sféře pracovní, ale i osobní. Je šokující, kolik informací o nás mohou sociální sítě získat a jaké poznatky z nich mohou dále vydedukovat. Například o tom, do koho jsme se právě zamilovali.

To je také případ Facebooku, který se minulý rok u příležitosti svátku sv. Valentýna rozhodl pro analýzu dat svých uživatelů. Podle četnosti návštěv profilu druhého uživatele či počtu vzájemně odeslaných zpráv experti dokázali určit, kdy se z konkrétních osob stane pár. Dále sledovali, jak se intenzita vyměňování zpráv mění v průběhu vztahu. Zajímavé je, že frekvence klesá. Snad i proto, že spolu pár tráví více času v reálu a na „Facebooky“ zkrátka nemá pomyšlení.

Šťouchnul mě. Je vyhráno?

Naštěstí se však stále běžně seznamujeme ve společnosti a tváří v tvář, nicméně protože v online sítích jsme polapeni takřka 24/7, poznáváme se lépe právě prostřednictvím chatu či sms. Navoněné milostné dopisy nahradila písmenka na monitoru, novodobí trubadúři posílají odkazy z YouTube a laškování naživo často ustupuje „šťouchání“ na Facebooku. V chatu to jiskří, div počítač nevybuchne, na schůzce ale zjistíte, že mezi vámi žádná chemie nepanuje. I to je jedno z rizik. Virtuální realita v nás často vytváří klamy. Nikdy nevíme, jak se vlastně člověk doopravdy chová, jaká je jeho nebo její mimika či reakce, nebo dokonce jak ve skutečnosti vypadá. Do jaké míry toto jednání můžeme považovat za upřímné?

Vpravo - líbí, vlevo - nelíbí…

Aplikace Tinder, která se dostala do povědomí lidí především v posledním roce, jde s randěním po síti zase o kousek dál. Účelem není udržet kontakty s vašimi přáteli a starými známými, ale navázat kontakty nové a především párové. Způsob, jakým si potenciální partnery či letmé známosti vybíráte, romantické duše asi neosloví. Uživateli se zobrazí fotky lidí z jeho okolí díky propojení s GPS a podle toho, zda se vám ona/on líbí nebo nelíbí, „zahodíte“ fotku buď doprava, nebo doleva. V okamžiku shody s někým na druhé straně vás Tinder spojí a můžete si spolu začít psát. Podle některých povrchní cesta, jak potkat lásku svého života, oslovila za tři roky existence třicet milionů lidí.

Na síti nabyl, na síti pozbyl

Oťukávání po internetu má však i své výhody. Můžeme si kdekoho předem proklepnout, a vyhnout se tak možnému nepříjemnému osobnímu setkání. Je dokázáno, že u vztahů, které započaly seznamováním na internetu, se vyskytuje nižší procento rozvodů. Sítě zde fungují jako jakýsi předběžný dotazník a přehled zájmů a názorů, které mohou být rozhodující pro budoucí vývoj vztahu. Paradoxně je však právě Facebook zmiňován jako jedna z nejčastějších příčin rozvodů. Známosti se totiž na síti vytvářejí mnohem jednodušeji nejen nezadaným lidem. Prostředí internetu láká také stydlivější jedince, a dává jim tak šanci uskutečnit víc, než na co by v reálném životě měli odvahu.

„Ve složitém vztahu“

Možnému rozchodu však mnohdy překvapivě předchází záplava milostných vyznání na sociálních sítích. Napadlo vás někdy, proč mají vaši přátelé a známí na svých účtech potřebu sdílet svou lásku s jinými lidmi? Výzkumy potvrdily, že lidé, kteří své emoce a myšlenky ohledně vztahu filtrují veřejně, si nejsou sami jisti jeho kvalitou. Sužuje je nejistota, která je kompenzována přesvědčováním okolí a v podstatě i sama sebe o bezproblémovosti a dokonalosti jejich vztahu. Z průzkumů však vyplývá, že polovině vlastníků účtů informování o intimních záležitostech jejich přátel vadí.

Starší generace měly jistotu, že své písemné projevy lásky mohly schovat v krabici od bot nebo obrátit v popel. Ale co naše generace? Kde končí důkazy současných i bývalých lásek v době moderních stále se zdokonalujících technologií?