Komentář Martina Štorkána: Palachův týden aneb Jak pošlapat jeho odkaz

Na odkaz Jana Palacha se nezapomnělo ani po skoro 50 letech.

Na odkaz Jana Palacha se nezapomnělo ani po skoro 50 letech. Zdroj: David Zima

Detail pomníku sv. Václava, akce „Národ nepohasl aneb Svíčka pro Jana Palacha“, Václavské náměstí, Praha, 19. 1. 2014
Detail napodobeniny komunistické věznice, která putuje po akcích iniciativy Bez-komunistů.cz akce „Národ nepohasl aneb Svíčka pro Jana Palacha“, Václavské náměstí, Praha, 19. 1. 2014
V kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí v Praze se 16. ledna konalo pamětní odpoledne k 49. výročí sebeupálení Jana Palacha
Jan Palach
Stávající prezident, který obhajuje funkci, Miloš Zeman
21
Fotogalerie

Letos 16. ledna uplynulo 49 let od chvíle, kdy se student Jan Palach demonstrativně zapálil na protest proti sovětské okupaci, která začala 21. srpna 1968, a následné normalizaci. Ve stejný den, ale o dvacet let později, začal v tehdejším Československu takzvaný Palachův týden – série občanských nepokojů proti totalitnímu režimu, který měl za několik měsíců sametově padnout. I v letošním roce jsme si tyto dvě významné události připomněli a zvládli jsme je pošlapat tak, jak se nám to asi ještě nikdy dřív nepovedlo. 

V úterý si většina z nás připomněla oběť, kterou Jan Palach podstoupil. Svůj život položil ve snaze aktivizovat občany Československa a probudit je z pasivity, kterou národ trpěl od začátku normalizace. Rád bych připomněl některé události z minulého týdne, které dle mého nekorespondují s Palachovou obětí a jeho odkazem.

Úterý, 16. 1. 2018: První vláda Andreje Babiše nezískala důvěru, když pro ni hlasovali jen poslanci hnutí ANO. Pro nás je ale na tomto místě důležitější spíše to, že byl premiér v ten stejný den doporučen mandátním a imunitním výborem Poslanecké sněmovny k vydání ke stíhání v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo. Kromě něj Sněmovna doporučila zrušit imunitu i premiérovu blízkému spolupracovníkovi Jaroslavu Faltýnkovi. Ke kauze se dostaneme ještě později.

Zde bych chtěl jen podotknout, že Andrej Babiš, kromě toho, že má problémy se zákonem, s největší pravděpodobností spolupracoval s komunistickou Státní bezpečností, což ale velké části společnosti nevadí. Od Sametové revoluce už přece uběhlo téměř dvacet devět let a my rádi zapomínáme. V souvislosti s druhým kolem prezidentské volby se začaly vynořovat informace o vyzyvateli současného prezidenta Jiřím Drahošovi, který měl údajně s StB také spolupracovat. Nehledě na to, že se dle badatelů jedná o falešné zprávy, by to přeci v zemi, kde něco podobného nevadí u předsedy vlády, měla být naprosto irelevantní informace.

Středa, 17. 1. 2018: Jednalo se o předsedovi komise pro kontrolu nad Generální inspekcí bezpečnostních sborů. KSČM na tento post již v prosinci jmenovala „mlátičku“ Zdeňka Ondráčka, který se aktivně oháněl obuškem právě během Palachova týdne. Poslanci naštěstí Ondráčka nezvolili a nebyl tak dokonán absolutní výsměch Palachovu odkazu. „Tak se prostě stalo. Je to rozhodnutí kolegů poslanců a poslankyň, takhle se rozhodli,“ komentoval situaci sám Ondráček.

Jistě že to bylo rozhodnutí poslanců a poslankyň a já bych jim za něj rád poděkoval. Souhlasím s jejich společným prohlášením, kde uvádí, že by „jmenování Ondráčka bylo pohrdání lidskou svobodou a lidskými právy i urážkou statisíců obětí represí komunistického režimu a všech těch, kteří se za cenu příkoří zasloužili o dnešní svobodnou společnost“.

Čtvrtek, 18. 1. 2018: Ve čtvrtek po republice vyrašily billboardy se lživým inzerátem, který i přes jeho odmítavý postoj ke kvótám vykresluje Jiřího Drahoše jako kandidáta, jehož zvolení by vedlo ke zvýšení imigrace v České republice. O fair play v podání Zemana a celé jeho hradní kliky jsem psal již nedávno a je jisté, že před druhým kolem jejich druhé prezidentské volby se nebudou štítit vůbec ničeho.

V ten samý den se inzerát objevil i v novinách a některé redakce si s ním pohrály opravdu zajímavě. Nic to však nemění na odpornosti kampaně, která je placena spolkem Přátelé Miloše Zemana, v jehož čele dle Respektu „stojí hradní kancléř bez prověrky Vratislav Mynář a hradní poradce s vazbami na Rusko Martin Nejedlý.“

Po prvním kole prezidentské volby navíc Hrad a především mluvčí Jiří Ovčáček vytváří mlhu okolo prezidentských debat. A teď dávejte pozor: Jiří Drahoš vyzval Miloše Zemana k debatám, kterých se současný prezident během prvního kola volby vůbec neúčastnil, ale před druhým kolem pozvání přijal. Na tiskové konferenci bezprostředně po oznámení výsledků z prvního kola mluvil o dvou debatách, s čímž Jiří Drahoš souhlasil. Hrad je následně změnil na čtyři, což by výrazně omezilo čas, který by Zemanův soupeř mohl strávit mimo Prahu, a nyní osočují Drahoše z toho, že se bojí diskutovat. Šéf tiskové kanceláře se v tomto případě dokonce odvolává na Václava Havla. Mohlo by to být ještě absurdnější?

Pátek, 19. 1. 2018: Premiér České republiky je společně se svým blízkým spolupracovníkem Jaroslavem Faltýnkem vydán k trestnímu stíhání. Proti byli opět výhradně poslanci z hnutí ANO, kterým jejich vůdce Andrej Babiš přikázal, aby hlasovali pro vydání, ale mašinérie se nějakým způsobem zasekla a oni vůbec neuposlechli rozkazy. Zprávou OLAF (Evropský úřad pro boj proti podvodům), která se týká kauzy Čapí hnízdo, se navíc bude příští týden zabývat Evropský parlament.

Faltýnek označil celou situaci kolem Čapího hnízda za „velkou s*****“ a premiér uvedl, že celou kauzu řídí mafie. Škoda jen, že nebyl jmenován Zdeněk Ondráček do výše zmiňované funkce, protože pak by nám ukázal, že existují případy na objednávku a on o nich ví.

Dědicům Palachovým

Máme za sebou vskutku výživný týden, kdy to sice občas vypadalo hodně špatně (jmenování Ondráčka), ale nakonec to nedopadlo zase tak zle (jmenování Ondráčka). Nejhorší ale je, že jsme se do této situace vůbec dostali – aspirant na premiéra byl spolupracovníkem StB a je trestně stíhaný, kandidát na předsedu GIBSu mlátil lidi během Palachova týdne, Miloš Zeman a jeho spolupracovníci se chovají, jak se chovají, a tohle celé vadí jen malé části společnosti. Stáváme se pasivními vůči vulgarismům, morálním i právním proviněním našich vrcholných představitelů a úpadku politické kultury.

Možná by bylo dobré vzpomenout si na Jana Palacha a ukročit z místa, kde jen pošlapáváme jeho odkaz, raději správným směrem. A změnu můžeme zkusit přinést už příští týden, až se bude ve druhém kole rozhodovat o následujícím prezidentovi. Snad se na nás Palach bude moci už za rok dívat s větším optimismem a mnohem menším studem. 

Palachovo upálení nebylo zbytečné. Zafungovalo ale až po dvaceti letech. Více zde >>>


Jan Palach: Slušný a mírumilovný kluk, kterého zajímaly dějiny a filozofie. Více zde >>>