Komentář Michala Tomeše: Agitace do škol nepatří. Demokratické hodnoty ano, pane Klausi

Studenti po celé České republice protestovali za ústavní hodnoty

Studenti po celé České republice protestovali za ústavní hodnoty Zdroj: ČTK

Václav Klaus mladší
Václav Klaus mladší
Václav Klaus mladší
V Praze se na několika místech sešly stovky stávkujících studentů. Demonstrací #VyjdiVen hájili ústavní hodnoty proti Babišovi a Zemanovi
V Praze se na několika místech sešly stovky stávkujících studentů. Demonstrací #VyjdiVen hájili ústavní hodnoty proti Babišovi a Zemanovi
14
Fotogalerie

Akce #VyjdiVen vyvolala široký společenský ohlas. Výstražné stávky, požadující dodržování ústavy, se účastnily tisíce lidí. Další tisíce obyvatel však společenskou aktivitu studentstva nemohly vystát, odvolávajíce se na apolitičnost škol. Pojem je přitom z hlediska českého zákona naprostý nonsens.

Problém političnosti a apolitičnosti je samozřejmě široký. Není vhodné, když pedagog nebo škola propagují jediné politické hnutí nebo stranu, případně když konkrétní ideologie narušují vzdělávací proces. Například jako moje učitelka dějepisu, aktivní členka KSČM, která dělala, že po roce 1945 se v naší zemi nic zajímavého nestalo.

Hlavním cílem akce #VyjdiVen byla snaha zdůraznit, že studenti nebudou tolerovat porušování nebo specifické vykládání ústavy. Dalším bodem byla žádost premiérovi v demisi, aby vláda přestala s personálními změnami. Rozhodně žádná politická agitace, ale pouhá obrana těch nejzákladnějších politických hodnot, jež musí sdílet každý občan Česka, který však mnohdy není schopný svou nespokojenost vyjádřit. Zůstalo to tedy na studentech.

I přesto nebylo překvapením, že se vůči stávce kriticky ohradil odpůrce liberální demokracie Václav Klaus mladší. Na dotaz Reflexu, zda by měli studenti demonstrovat za dodržování ústavních zvyklostí, odpověděl, že „politika do škol nepatří“. Podobně se vyjádřil i před dvěma lety pro Expres.cz, kdy uvedl, že „učitelé jsou nuceni učit už od raného věku o lásce k Evropě, multikulturní společnosti, menšinách, genderech a podobných tématech“.

Nesmyslnost oněch slov je do očí bijící. Nevím, z jakých škol Klaus mladší svou zkušenost čerpá, ale ani na jedné ze čtyř škol, do kterých jsem docházel, mě neučili o nutné lásce k lidem s jinou sexuální orientací nebo o tom, že si domů musím nastěhovat uprchlíky. Protože tak Klausova slova vyznívají. Na každé škole mě ale učili toleranci a porozumění lidem, kteří se ocitli na okraji společnosti z důvodů, které nemohou ovlivnit. Třeba proto, že mají jinou barvu pleti.

Pokud tento argument u zastánců Klausových myšlenek neobstojí, rozhodně bych doporučil podívat se do zákona o vysokých školách. Hned první paragraf totiž uvádí, že vysoké školy „hrají aktivní roli ve veřejné diskusi o společenských a etických otázkách, při pěstování kulturní rozmanitosti a vzájemného porozumění, při utváření občanské společnosti a přípravě mladých lidí pro život v ní“. Zde je jasně vidět, že myšlenky předsedy školského výboru Klause jdou proti samotnému zákonu. Ten se přitom nejeví nijak aktivisticky. Nikdo neříká, že by mělo na akademické půdě docházet k vymývání mozků politickou agitací, nicméně podpora zásad liberální demokracie je klíčová. Právě na ní stojí každá vyspělá společnost.

Podobně přitom vidí situaci i ministerstvo školství, které rovněž spadá do pole působnosti Andreje Babiše. „Protože tato akce vznikla coby občanská iniciativa, nejedná se o porušení zákona, který zakazuje činnost a propagaci politických stran a hnutí ve školách. Žáci a studenti mají právo na vyjádření svého svobodného názoru, toto právo mají i žáci mladší 18 let,“ uvádí resort v prohlášení, kde pak dodává, že účast na takovém shromáždění není možné zakazovat a ani k ní nikoho nutit. A je právo vyučujícího, aby po žácích požadoval omluvenku, stejně jako při návštěvě lékaře.

Hlasy o tom, že učitelé své svěřence do stávky nutili, jsou přitom naprosto nesmyslné a vyrojily se pouze z klávesnic internetových trollů. Ti asi nedokážou snést, že mladí lidé umí kriticky přemýšlet a v případě nespokojenosti se situací jsou schopni uspořádat celorepublikové shromáždění. Ne, nikdo na akcích nepopíral mandát demokraticky zvolených kandidátů. Na rozdíl od politiků, kteří popírají hlas ústavy a zákonů.