Pobyt v Číně je sám o sobě studiem, které nelze srovnat s jiným programem, říká student Pekingské univerzity

Jan Šmejkal

Jan Šmejkal Zdroj: archiv J. Smejkala

Jan Šmejkal tíhnul k podnikání již na bakalářském studiu, kdy pomáhal budovat českou a slovenskou pobočku globálně úspěšného startupu Foodpanda v rámci Rocket Internetu. Při studiu na IES FSV UK se mu naskytla možnost odjet na exchange program na pekingskou univerzitu HSBC Business School, kde se mu tak zalíbilo, že zůstal i na studium MSc. Kromě studia Jan působí v shenzhenském Startup Grindu, čímž přispívá k rozvoji tamní startupové scény, a jako poradce v Air Ventures.

Před studiem na Peking University HSBC Business School (PHBS) jste vystudoval bakaláře a magistra na Institutu ekonomických studií FSV UK. Jaký byl hlavní impulz pro studium dalšího, zahraničního MSc?

Vždy jsem chtěl studovat v zahraničí. Ještě na bakaláři jsme s kamarádem založili obchodní společnost a začali dělat byznys s Čínou (prodávali jsme elektroniku a příslušenství). Na to, že jsme firmu rozjeli při studiu, se nám dařilo poměrně slušně. Asi po roce fungování se mi naskytla příležitost jet studovat na nějaký čas do Shenzhenu na Peking University HSBC Business School (PHBS) jako exchange student, a tak jsem spojil příjemné s užitečným. Díky tomu, že jsem pro Univerzitu Karlovu zařídil dlouhodobou spolupráci právě s PHBS, jsem místo klasických šesti měsíců mohl zůstat celý rok. To následně vedlo k tomu, že mi sama PHBS dala stipendium a já se rozhodl zůstat déle a celé magisterské studium zde dokončit.

Jaký je podle vás nejlepší model pro studium magisterského studia v zahraničí: vyjet hned po českém bakaláři, vyjet po českém magistru, nebo vyjet na celou vysokou školu do zahraničí?

Určitě záleží, jaké možnosti máte. Mám spoustu spolužáků z IES, kteří vyjeli na Mastera, po roce ho dokončili a nyní pracují pro top společnosti v ČR a v zahraničí. Mám i kamarády, co studovali v zahraničí bakaláře, a potom i Mastera. Jak říkám, podobná zkušenost vás jen obohatí a ve většině případů je i kvalita vzdělání v zahraničí lepší. Pokud vás nic nebrzdí, vyjeďte, jakmile to jde.

Dle čeho jste si vybral právě Čínu a PHBS?

Jak jsem zmínil výše, Čínu jsem si vybral jak z praktického důvodu, tak i proto že Asii jsem vnímal jako větší dobrodružství. PHBS byla v rámci veškeré administrativy nejrychlejší a nejkomunikativnější. Jsem za to velice vděčný, Shenzhen je jedno z nejdynamičtějších měst v celé Asii a i životní prostředí je (na Čínu) velmi příznivé.

Obecně bych řekl, že dlouhodobý pobyt v Číně je samo osobě studium, které nelze srovnat s žádným jiným programem. Každý den se nacházím v situacích, které mne nutí vystoupit z komfortní zóny a které jsou mnohdy i za hranicemi mého chápání. To vše je dáno úplně jinou kulturou, společenskými pravidly, jazykovou bariérou a tak podobně. Pokud je člověk tak zvaně open-minded, jedná se o zkušenost, která vás obohatí jak z hlediska osobnostního, tak i profesního.

Studium v Číně bych doporučil úplně každému. Člověk si po této zkušenosti uvědomí, jaká je Česká republika krásná země a že mu tam v podstatě nic nechybí.

Jakou přidanou hodnotu má podle vás studium Mastera v zahraničí? Čeho si nejvíc ceníte a z čeho jste byl naopak případně zklamaný?

Získáte rozhled, který je k nezaplacení. Navíc, pokud jste dostatečně aktivní, můžete si vybudovat globální síť kontaktů, kterou každý potenciální zaměstnavatel bez pochyby ocení. Rozhodně bych nic neměnil. Pozitiva mnohonásobně předčí negativa, a abych pravdu řekl, žádná zásadní negativa si ani nevybavuji.

Jak se výuka liší oproti českému magisterskému studiu?

Akademický základ z IES jsem měl velmi dobrý. Z hlediska náročnosti je na tom škola velmi podobně (alespoň tedy ekonomické a finanční obory). Tím, že PHBS je mezinárodní škola, rozdíl je v tom, že vyučující profesoři jsou z různých koutů celého světa (USA, Korea, Čína, Německo apod.).

Jaké jsou možnosti financování studia? Podporovala vás nějakým způsobem vaše domovská univerzita, např. stipendiem? Myslíte si, že se těm, kteří si studium platí sami, tato investice vrátí?

Ano, dostal jsem stipendium od Univerzity Karlovy (na můj exchange program). Každopádně, toto stipendium ani zdaleka nestačilo na pokrytí veškerých nákladů (a to nějak přehnaně neutrácím), avšak já jsem zvyklý při studiu pracovat, a tak pro mě není problém si nějaké peníze vydělat. Osobně si myslím, že jakýkoliv delší pobyt v zahraničí zásadně zvýší vaši hodnotu na pracovním trhu, a tak věřím, že investice se vyplatí a ve většině případů se dokáže i mnohonásobně zhodnotit.

Jak probíhalo výběrové řízení?

Univerzitu jsem si vybral sám a navíc jsem pro Univerzitu Karlovu domluvil onu dlouhodobou partnerskou smlouvu, a tak jsem měl bezesporu výhodu hned od začátku. Pokud si vše dobře pamatuji, výběrové řízení se skládalo z klasické přihlášky, motivačního dopisu a ústního pohovoru. Na Čínu v té době nebyl takový „přetlak“, a tak šance na úspěch byla poměrně vysoká.

Základem je, aby si člověk hned na začátku srovnal priority a soustředil se jen na to podstatné. Důležité také je, aby si každý správně vyhodnotil svou výchozí pozici. Já například neměl úplně nejlepší studijní průměr, a tak jsem se proaktivně rozhodl vzít osud do svých rukou a na univerzitu (PHBS) se obrátit osobně. Každého situace je jiná, a s tím je i v přípravě třeba počítat.

Jaké jsou možnosti praxe při studiu? Předpokládám, že v Číně jakožto neanglicky mluvící zemi to bude složitější…

V Číně je vše složitější kvůli jazykové bariéře. Sám se čínsky učím, ale rozhodně stále nejsem na úrovni, kdy bych mohl pracovat vyloženě v čínské firmě (i když i to se mi povedlo). Škola studentům samozřejmě může pomoci, ale zdejší kariérní centrum není na tak vysoké úrovni, a to hlavně ve vztahu k zahraničním studentům. To znamená, že je to na vás, jak moc sami chcete, koho potkáte a jakou hodnotu jste schopni poskytnout.

Jak na titul ze zahraniční univerzity pohlížejí české firmy?

S tímto zatím zkušenost moc nemám. Asi záleží na tom, kde chcete ve finále pracovat. Jak jsem již zmínil několikrát, jakákoliv zahraniční zkušenost je plus. Nicméně, určitě najdete profese, pro které titul z domácí univerzity bude dostačující. Je třeba si vždy srovnat v hlavě, kam směřujete a jaká rozhodnutí vás vašemu cíli přiblíží.

Do jaké míry se domníváte, že se studium Mastera v zahraničí zúročí při hledání práce?

Já jsem spíše podnikatelský typ. Nicméně, nikdy nevylučuji možnost zaměstnání, a to v případě, že bude daná pozice dostatečně atraktivní. Tím, že se chci rozhodně pohybovat v mezinárodní sféře, studium a pobyt v zahraniční vnímám jako nutnost a nesmírnou výhodu.

Jaké zkušenosti jste zatím měl možnost v Číně nasbírat? Kde všude jste působil?

Pracoval jsem například pro zakladatele jedné z největších čínských internetových seznamek a pomáhal mu s jedním z jeho dalších internetových projektů. K této příležitosti jsem se dostal mimo jiné díky shenzhenskému Startup Grind, kde nyní působím na pozici Co-Director. Obecně mne hodně zajímají startupy. Pro jeden z nich (Whoolala) nyní v Číně řeším fundraising a PR.

V neposlední řadě jsem své jméno spojil s Air Ventures, což je nově vzniklý fond zaměřující se na internetové a IoT inovace, který byl založen mým kamarádem Václavem Pavlečkou.

Doporučil byste studium Mastera v zahraničí? Jsou obory nebo okolnosti, kdy se takové studium nevyplatí?

Doporučil, na 100 %.

Jaké jsou vaše další studijní nebo pracovní plány?

V současné době se rozhlížím po příležitostech jak v Číně, tak i v regionu Jihovýchodní Asie. Žádný konkrétní plán zatím nemám, nicméně, vše by se mělo během několika následujících týdnů vyjasnit. Mezitím jsme s mým profesorem spustili podcast pro všechny, kdo se zajímají o dění v Číně.

Sám jsem zvědavý, kam mě osud zavane. Nebráním se v podstatě ničemu.

Co byste obecně doporučil českých vysokoškolským studentům?

Vyrazte do zahraničí, a to co nejdříve.