Průvodce karanténou: Které online platformy nabízejí vzdělávání zdarma?

Počítač

Počítač Zdroj: profimedia.cz

V tyto nelehké dny, naplněné především sezením doma, člověk snadno upadne do apatie a nechuti k jakýmkoli aktivitám. Není se čemu divit, lidé se navzájem vyzývají k tomu, ať zůstanou uvnitř, jen aby to už brzy skončilo. Vlastníci šicích strojů jedou na plné obrátky, ale co ti ostatní? Co mají dělat ve volných chvílích, kterých najednou mají víc než dost? Samozřejmě je skvělé je trávit v blízkém rodinném kruhu, zvlášť po dlouhé době, kdy na sebe lidé pořádně neměli čas, ale ani tohle nevydrží po celou dobu (ne)dobrovolné karantény. 

S nadbytkem času možná přichází doba na seberozvoj. Konečně se naučit s tím Excelem, konečně se rozmluvit anglicky, byť „jen“ s počítačem, konečně se dozvědět něco nového o lidské historii či dnešním světě? Pojďme se věnovat sami sobě, vlastním myšlenkám, rozvoji znalostí. 

Seduo.cz 

Vyučovací jazyk: čeština

Tato platforma nabízí několik desítek kurzů zdarma, ať už těch jazykových nebo z oborů byznysu, designu či marketingu. Stačí se zaregistrovat pomocí Facebooku a hned máte přístup k zajímavým kurzům v češtině, které fungují na pokračování a dá se díky nim získat spousta nových dovedností. Za poměrně dobrou cenu je možnost se přihlásit také do placených kurzů, které jdou v dané oblasti více do hloubky.

Online kurzy zdarma 

Vyučovací jazyk: čeština

Web je ukázkou další české platformy nabízející kurzy zdarma. Nacházejí se zde kurzy ruční tvorby i osobního rozvoje, počítačových dovedností či jazyků, ale také hudby, meditace, a dokonce i kurz kouzelnických triků. Pro neomezený přístup je samozřejmostí registrace. Kurzy jsou dále doplněny online podporou, například u patchworku naleznete automaticky také odkazy na další stránky pro inspiraci.  

Kurzy pro radost 

Vyučovací jazyk: čeština

Na stránkách Kurzy pro radost jsou uživatelům zpřístupněny online kurzy hned z několika různých oborů, ať už se jedná o hru na hudební nástroje, rukodělnou výrobu, malbu či svět byznysu. Web nabízí bezplatné členství a možnost získaní 180 kurzů zadarmo, kvůli nynější mimořádné situaci také zavádí 50% slevu na všechny placené kurzy. Platforma navíc stále hledá nové lektory pro natočení videí a kurzů, takže pokud umíte něco užitečného, můžete pomoci i ostatním, aby se naučili dalším dovednostem.

Nostis

Vyučovací jazyk: čeština

Stránky Nostis fungují ve spolupráci s předními českými univerzitami, zejména Univerzitou Palackého v Olomouci. Pokud se vám podaří v průběhu kurzu dosáhnout určitého počtu bodů, vystaví i certifikát o jeho absolvování. Stránka se momentálně pyšní úplnou bezplatností všech nabízených lekcí a tvrdí, že tomu tak bude i nadále. Prozatím zde nabízejí online kurzy z oblasti práva, které přednášejí učitelé daných univerzit, takže kvalita i úroveň je zaručena. Připravují se však také další kurzy z jiných oblastí a web bude brzy rozšířen o nové obory.

Google Digitální garáž 

Vyučovací jazyk: angličtina

Google je známý svou akčností v digitálním světě, a tak ani on nemůže být s online vzděláváním pozadu. Je na místě předpokládat, že kurzy od Google budou mít zaručenou kvalitu, protože na jejich tvorbě pracují opravdoví experti v oboru, přesto je většina kurzů zcela bezplatná. Jak už název napovídá, jedná se o výuku v oblasti digitálních technologií, a zájemci se mohou naučit, jak posunout vlastní podnikání o úroveň nebo dvě výš, jak si zorganizovat svůj volný čas nebo se dozvědět něco o online marketingu. Web je navíc velice přehledný, zobrazí časovou náročnost kurzu a dokáže připravit i certifikát o absolvování. 

edX 

Vyučovací jazyk: angličtina a další světové jazyky

Tato platforma vznikla pod vedením Harvardské univerzity a MIT, a nabízí proto ohromné množství kurzů, na jejichž tvorbě se podílí několik desítek světových univerzit. Kvalita je opět zaručena, stejně jako bezplatnost většiny kurzů, které jsou podporovány videi, texty i pracovními listy. Chcete se naučit pořádně anglicky? Není problém, tento web nabízí několik kurzů angličtiny pro lidi z mnoha různých států i s rozdílnými úrovněmi jazyka. Stránky zájemcům rovněž nabízejí možnost vystavení certifikátu, ovšem už za poplatek.

Alison 

Vyučovací jazyk: angličtina

Poslední platformou pro výuku a rozvoj osobnosti je stránka Alison, která také nabízí širokou škálu kurzů i programů z nejrůznějších oborů.  Po absolvování získáte nejen certifikaci, ale také diplom – ten má o něco větší váhu a trvá jej také déle absolvovat (většinou víc než 8 hodin). Před zapsáním do jednotlivých kurzů je k dispozici podrobná anotace, kde se zájemce dozví, co všechno se naučí, jak dlouho kurz trvá, a dokonce si sám může rozvrhnout, jakým způsobem výuku podstoupí.

Nabídka je tedy opravdu široká a různorodá, vyplatí se proto vystoupit ze své komfortní zóny a vyzkoušet si i něco netradičního. Ze mě už například brzy bude odborník na lidskou anatomii, italské dialekty a online promo marketing. V době jako je tato totiž představuje online vzdělávání nejen jednu z možností, jak z volného času vytěžit něco pro svou budoucnost, ale také skvělou příležitost k překročení vlastního stínu a objevování nových možností.