Pussy Riot v Glastonbury

Zdroj: Carys Lavin

Festival Glastonbury nikdy nebyl jen hudební událostí. Už od prvních ročníků začátkem 70. let tam po boku hudebníků jako The Who nebo David Bowie vystupovali divadelníci, tanečníci a umělci z cirkusu

Letos na pódiu kromě Kanyeho Westa, který svým vystoupením zatloukl poslední hřebíček do rakve Freddieho Mercuryho, dostaly prostor i dvě členky ruské punkově-aktivistické skupiny Pussy Riot. Tentokrát nechaly kytary doma, místo nich s sebou vzaly ruský vojenský nákladní vůz a maskovaného ozbrojence.

Skupina Pussy Riot vznikla v roce 2011 a většinu svých často nelegálních vystoupení odehrála na neobvyklých místech, jakými byly Rudé náměstí v Moskvě, stanice metra nebo katedrála. Provokativní je celá tvorba skupiny, která se snaží ukazovat na sociální problémy v Rusku a ve světe. Pussy Riot bojuje proti diskriminaci všeho druhu, kterou pro skupinu nejčastěji zosobňuje ruský prezident Vladimir Putin.

V roce 2012 byly za vystoupení v moskevské katedrále Krista Spasitele odsouzeny členky skupiny Maria Aljochinová a Naděžda Tolokonnikovová k dvěma letům vězení. Po propuštění v prosinci roku 2013 obě prohlásily, že do svého bohatého aktivistického programu hodlají přidat boj za práva vězňů.

V Glastonbury zahájily Tolokonnikovová a Aljochinová své vystoupení „tradičně netradičním způsobem“. Před pódiem zaparkoval ruský vojenský náklaďák a na jeho střechu vyšplhal maskovaný muž v uniformě a s atrapou kalašnikova. Prohlásil se za představitele „Glastonburské lidové republiky“ a začal vykřikovat různá anti-LGBT hesla (hesla namířená proti lesbám, gayům a transgenderům, pozn. red.). Na střechu vojenského auta chvíli poté vylezly i obě členky Pussy Riot a ozbrojence přemohly.

Pak přišel na řadu rozhovor, který vedla Charlotte Church, zpěvačka, herečka a v poslední době i bojovnice za ženská práva. Tolokonnikovová a Aljochinová v něm popsaly svůj pobyt ve vězení. „V mé cele bylo přibližně -35° a byla jsem ubytována na samotce,“ svěřila se Aljochinová. Tolokonnikovová byla podle svých slov ještě v horších podmínkách. Je HIV pozitivní a ve vězení jí odpírali přístup k potřebným lékům. To, že přežila je vlastně docela zázrak. Moderátorka Church se ptala také na to, zda bylo pro obě ženy složité vrátit se po tvrdé zkušenosti z vězení k aktivismu, který ruské úřady potírají. Podle žen ale o žádné rozhodnutí nešlo. „Nikdy jsme s aktivismem nepřestaly, ani ve vězení,“ řekla Tolokonnikovová.

Podmínky ve vězení nyní sleduje organizace „Zona Prava“, kterou založila skupina Pussy Riot. Zona provozuje telefonní linku, na které se volající dozví, jak to chodí v ruském vězeňském systému. Její odnož Media Zona zase bojuje za nezávislost médií a tým složený z profesionálních žurnalistů brojí proti způsobu, jakým jsou v Rusku podávány informace veřejnosti.

Diskuse trvala necelou hodinu a skončila podobně, jako začala. Všechny tři ženy popadly omráčeného ozbrojence a odtáhly ho ze scény.