Zkušenosti nás nezajímají, hlavní je průkazka ANO

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví a Radovan Kouřil, ředitel Oborové zdravotní pojišťovny

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví a Radovan Kouřil, ředitel Oborové zdravotní pojišťovny Zdroj: ČTK

Adam Vojtěch
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Adam Vojtěch
Adam Vojtěch
Adam Vojtěch
10
Fotogalerie

Jistě si pamatujete specifické kralování vlády Andreje Babiše v době, kdy ještě neměla důvěru Poslanecké sněmovny. Kromě výzvy k rezignaci ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína ze strany pana premiéra jsme tu měli také odvolávání ředitelek a ředitelů nemocnic ze strany ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Co mají tato odvolání společného a kde se objevují nejasnosti?

Nerad začínám uprostřed nebo na konci děje, ale zde si dovolím udělat výjimku. Zhruba v polovině února mi zavibroval telefon na znamení příchozí SMS zprávy. Psala mi jistá osoba pracující v krajské nemocnici v Kyjově, u nás – v Jihomoravském kraji, která si ovšem nepřeje být uváděna. Zpráva nicméně obsahovala zajímavou informaci: „Neznáš nějakého Vencla z ANO?“ Odpověděl jsem, že nikoho takového neznám a jestli nemá bližší informace. „Z Vyškova, manželka MUDr., víc nevím. Je to náš nový ředitel nemocnice.“ S tímhle už se pracovat dá, já tu ale udělám střih a trochu si zrekapitulujme podobné personální změny v jiných nemocnicích.

ANO říká Němečkovi ne

Příběh Svatopluka Němečka není známý všem, proto je potřeba ho v krátkosti připomenout. Coby bývalý ředitel nemocnice v Bohumíně prošel konkurzem na pozici ředitele Fakultní nemocnice Ostrava, kde s pauzou působil do loňského roku. V oné mezeře, trvající necelé tři roky, působil jako ministr zdravotnictví ve vládě Bohuslava Sobotky. Toho času zastával resort financí Andrej Babiš, který podal trestní oznámení formálně na neznámého pachatele za nákup zdravotnického přístroje CyberKnife mířící do doby, kdy nemocnici vedl právě Němeček. Byť po společném setkání u prezidenta Miloše Zemana tvrdili, že mezi nimi už spory nejsou, nový ministr zdravotnictví, tehdy Babišovy jednobarevné vlády bez důvěry, Adam Vojtěch odvolal v únoru letošního roku Svatopluka Němečka z pozice ředitele Fakultní nemocnice Ostrava. Hlavními důvody byl údajně manažerské selhání, destabilizace a střet zájmu, v němž se Němeček ocitl, když byl ředitelem fakultní nemocnice a zároveň členem představenstva Městské nemocnice Bohumín.

Čistka nebo pravomocné odvolání?

Podle Svatopluka Němečka je toto jeden z důkazů, že jeho odvolání je politická čistka. Ministerstvo zdravotnictví to však odmítá. Podle něj bylo důvodů pro odvolání hned několik. Dlouhodobé manažerské selhání – například neproplácení přesčasů zaměstnancům –, které vedlo k personální a odborné destabilizaci nemocnice, vyvádění lukrativních oborů do soukromých rukou, umělé vylepšování hospodářského výsledku a podobně. Zásadní byl však střet zájmu v podobě Němečkova členství v představenstvu nemocnice v Bohumíně. „Všechny tyto skutečnosti významně poškozují nemocnici v očích veřejnosti a vedou ke ztrátě její důvěry u pacientů. Ministr zdravotnictví to považuje za alarmující, proto přistoupil ke změně ve vedení nemocnice,“ uvedla mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová k Němečkovu odvolání. Tyto důvody se zde objeví ještě jednou. Jen u jiných osob.

Odvolaný ředitel také tvrdil, že ho ministr zdravotnictví o odvolání nijak nezpravil.„Způsob, jakým to pan ministr provedl, mi připadá velmi pod úrovní. Do kanceláře přišel nějaký úředník s papírem, takže ani ta formální stránka neodpovídá a trochu to svědčí o tom, jak to ministerstvo teď funguje,“ komentuje Vojtěchův přístup Němeček. Ministr toto tvrzení samozřejmě popírá. Jak to doopravdy bylo, se už asi nedozvíme. Čtenář by si však měl tuto část zapamatovat, později na ni opět narazíme.

Případ krajské nemocnice

Paní Danuše Křiváková vedla nemocnici v Kyjově od poloviny dubna 2014 do konce roku 2017. Během jejího působení si nemocnice prošla řadou změn. Především k lepšímu. Modernizace laserové léčby, vozového parku nebo slavnostní zahájení provozu magnetické rezonance. Do té doby museli lidé jezdit do ne zrovna blízkého Brna. Takové modernizace však stojí peníze. Nyní přichází na scénu informace uvedené výše. První prosincový týden loňského roku se Danuše Křiváková dozvěděla o svém odvolání. Způsob, jakým se však tuto změnu dozvěděla, byl přinejmenším podivný. Pokud je pravda, co tvrdil Svatopluk Němeček, tak bývalá ředitelka Křiváková zažila postup mnohem horší. O svém odvolání se totiž dozvěděla od redaktora regionálního média. Podle ní je však důvodem její kritika poměrů v sociální demokracii po neúspěšných říjnových volbách. Sama je totiž členkou ČSSD. „Dovolila jsem si to kritizovat. Ale nemůžu nic namítat. Kraj má právo mě odvolat. Nelíbí se mi ale způsob, jakým se to stalo. Dozvěděla jsem se to od novinářů,“ řekla Křiváková.

S Danuší Křivákovou se nám ale bohužel nepodařilo spojit.

Když to stojí peníze

Jak jsem již zmínil, nemocnice si prošla nemalou modernizací, která stála jistě značné náklady. Možné je, že se jednalo o další důvod k odvolání. „Personální změny v krajských nemocnicích jsou a budou součástí změn, které naše zdravotnictví čekají v nejbližších měsících. Budeme se zabývat koncepcí celého krajského zdravotnického systému, chceme efektivní a dobře fungující nemocnice a potřebujeme, aby v jejich čele stály osobnosti, které budou schopné a ochotné tyto změny akceptovat a realizovat. Krajské zdravotnictví by mělo fungovat jako celek, efektivně, a v důsledku také s nižšími nároky na jejich financování z rozpočtu kraje. Samozřejmě při zachování kvality péče poskytované pacientům,“ řekl hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (ANO). Pokud chce kraj efektivní a dobře fungující nemocnici, proč Rada Jihomoravského kraje hlasovala pro odvolání ředitelky, pod kterou nemocnice efektivně a dobře fungovala? Podnět k jejímu odvolání přišel z odboru zdravotnictví Jihomoravského kraje. Odboru jsem zaslal žádost o poskytnutí informací, které vedly k tomuto podnětu, bohužel v době uzávěrky článku jsem žádné informace nedostal.

V podobné situaci se ocitl také Svatopluk Němeček, který na svém twitterovém účtu uvedl, že se týden po oznámení rekordního zisku nemocnice (111,2 milionů korun) dozvěděl o svém odvolání.

(Ne)známý nástupce

Nyní vstupuje na scénu začátek celého článku, kdy mi přišla ona SMS. Jelikož se ve zprávě objevilo hnutí ANO, mé první kroky vedly na kandidátní listinu hnutí ANO za Jihomoravský kraj v říjnových volbách loňského roku. Muž se nejmenuje Vencl, jak bylo napsáno, ale Wenzl. Lubomír Wenzl, v pořadí osmý na kandidátní listině. Dále člen sociálně-zdravotní komise, Rady Jihomoravského kraje, zástupce oblastní organizace hnutí ANO 2011 ve Vyškově, majitel společnosti MEDIPraktik VNM s.r.o. a toho času jednen ze dvou jednatelů ve společnosti MEDIKA SW spol. s r. o. Druhým jednatelem je MUDr. Martina Wenzlová, s největší pravděpodobností manželka. Na pozici v této firmě ho podle údajů z výpisu obchodního rejstříku nahradil 3. května Ing. Filip Wenzl – pravděpodobně syn. Na začátku roku podal Lubomír Wenzl přihlášku do výběrového řízení pozice ředitele Kyjovské nemocnice, které kraj vyhlásil na začátku roku a které skončilo ke konci února. Wenzl úspěšně postoupil i do druhého kola, které nakonec vyhrál. „Konaly se pohovory s přihlášenými kandidáty a zveřejnit výsledky bude možné až po schválení radou,“ uvedla ve středu 21. února krajská mluvčí Monika Brindzáková. Nejbližší zasedání měli radní v pondělí, čili 26. února. Zde to začíná být podezřelé, neboť kandidátů ve výběrových řízeních na pozice ředitelů nemocnic v Kyjově a nedalekém Hodoníně bylo celkem pět. A právě v onu středu zaslal zdroj zprávu o tom, že se ředitelem stane Lubomír Wenzl. Proč zrovna on? Podle Vlastimila Válka, českého lékaře a politika, stál tento muž k zamyšlení především proto, že finančně pomáhal hnutí ANO, za které také neúspěšně kandidoval. „Jeho kvalifikace je to, že je voják z povolání. Se zdravotnictvím má zkušenost pouze jako jednatel firmy své manželky. A jediný tým, který vedl, je 20 vojáků ve výcvikovém táboře,“ uvedl Válek ve svém komentáři pro server Echo24.

Hlavně když jste v ANO…

Současnému ministru zdravotnictví vadil na Svatopluku Němečkovi střet zájmů a údajná neschopnost řídit nemocnici. Tím pádem přišlo odvolání. Podle Němečka v poměrně nedůstojné podobě. FN Ostrava tím přišla o svého dlouholetého ředitele. V Jihomoravském kraji přišla krajská nemocnice o ředitelku, která nemalým dílem přispěla k její modernizaci. Rozhodla tak Rada Jihomoravského kraje, kde pozici hejtmana zastává člen ANO a jedno z pěti křesel náměstka další členka ANO. Tato členka mimo jiné vyzývala v sále Poslanecké sněmovny k tomu, aby se kauza Čapí hnízdo jejího šéfa Andreje Babiše vyšetřovala až za čtyři roky, tedy v době dalších voleb. A mezitím si v době, kdy ještě nebyly zveřejněny výsledky výběrového řízení na pozici ředitele, mezi sebou zaměstnanci této nemocnice povídají o novém panu řediteli, který za hnutí ANO neúspěšně kandidoval, ale stranu finančně podporoval. Oznámen veřejnosti byl až na tiskové konferenci ke konci června letošního roku. S vedením zdravotnického řízení má podle Vlastimila Válka zkušenosti pramalé.

Jak pod taktovkou ANO resort zdravotnictví funguje?

Adamu Vojtěchovi vadí nekompetentní lidé v resortu zdravotnictví, proto je tedy podle důvodů, které jsou mlžné a v mnoha případech si navzájem podobné, odvolává. Jedním z náhradníků této „nekompetentní“ osoby je člověk, který je členem stejné strany jako ministr a premiér strany, kterou údajně finančně podporoval, a který podle jiných nemá s podobnou prací valné zkušenosti. Navíc se o jeho vítězství ví ještě před oznámením výsledků výběrového řízení. Co je tedy podle ministra zdravotnictví důležitější pro vedení nemocnice? Dlouholeté zkušenosti v oboru zdravotnictví a zkušenosti s řízením zdravotnického zařízení s takovým počtem zaměstnanců a oddělení, kooperace s týmy lékařů, zdravotních sester a dalším personálem, celkově vysoké manažerské schopnosti, nebo členství ve stejné straně a její finanční podpora? Pravděpodobně ta druhá možnost. Pokud se takovýto případ již objevil v takto ožehavém sektoru, jaký je zdravotnictví, co můžeme čekat dále? Budou snad například ředitelé škol nahrazováni loajálními členy hnutí ANO? Nebo už se tak děje? Důkazem tohoto je, minimálně zde, že v hnutí ANO je na první místo stavěna věrnost celé partaji a především předsedovi, schopnosti a zkušenosti jsou druhořadé.