Americký raketomet M270 i hypersonická střela Kinžal. Válka na Ukrajině jako moderní bojiště

Salvový raketomet M777 howitzer

Salvový raketomet M777 howitzer Zdroj: profimedia.cz

Switchblade 300
Salvový raketomet M777 howitzer
3
Fotogalerie

Na Ukrajinu začaly v posledních týdnech proudit těžké zbraně ze Západu, anebo se dodávky alespoň chystají společně s nutným školením ukrajinských vojáků. Hojně medializovaným příkladem jsou v boji osvědčené a vzhledem k situaci na východní frontě dostatečně mobilní americké tažné houfnice M777. Podívejte se na výčet nejzajímavějších zbraní, které jsou momentálně v akci na Ukrajině.

Americký salvový raketomet M270

V posledních hodinách jsou internety plné zejména zpráv a bojovém nasazení amerického samohybného salvového raketometu M270, který v letech 1980 až 2003 vyráběly fabriky Lockheed Martin a německý Krauss-Maffei Wegmann. Ten stojí i za vozidly Dingo, které používá česká armáda, obrněným bévépéčkem Puma nebo tankem Leopard 2.

M270 v akci, údajně v Doněcké oblasti

M270 se zapojil do první i druhé války v Zálivu, sloužil v Afghánistánu a mohl by být zdatnou odpovědí třeba na ruský salvový raketomet BM-27 Uragan. Obrněnec je v základní konfiguraci vybavený 12 raketami země-země s doletem 30 až 40 kilometrů, mnohem větším postrachem pro Rusko by ale byly čtyřmetrové taktické střely na pevné palivo MGM-140 ATACMS.

Pokud by se dostaly na Ukrajinu společně s M270, z emdvěstěsedmdesátky se rázem stane postrach východní Ukrajiny s maximálním dostřelem až 300 kilometrů a hlavicemi se submunicí pro efektivní ničení pěchoty, zásob i vozidel všeho druhu. 

Switchblade 300

Ukrajinským ozbrojeným silám už pár týdnů pomáhají protitankové řízené střely FGM-148 Javelin a slaví jeden úspěch za druhým, má to ale jeden háček. Podobná zbraň je docela drahá. V americké armádě proto už jedenáctým rokem slouží jejich nebeská varianta: sebevražedný vrtulový AeroVironment Switchblade, který by měl zamířit i na Ukrajinu.

Základní model Switchblade 300 váží pouhé tři kilogramy, nabízí dosah 10 km a díky své půlmetrové délce jej může voják nést na zádech. K odpalu slouží skládací rampička. Rozměrům dronu ale odpovídá i nižší ničivá síla, která v tomto případě odpovídá standardnímu 40mm granátu. Při zásahu zlikviduje skupinu osob, nebo malý vůz, na obrněnce a tanky to ale ani zdaleka nestačí.

Houfnice a raketomety ze západních skladů, které se už pohybují, nebo brzy budou na ukrajinské straně konfliktu

Sovětský dron Tupolev Tu-141

Do bojů poněkud netradičním způsobem zasáhl také dědeček současných moderních bezpilotních letounů: čtrnáctimetrový Tupolev Tu-141 z dob Studené války. Oproti drtivé většině těch současných se liší použitím proudového motoru, lehce podzvukovou provozní rychlostí a doletem 1 000 km.

Letoun z poloviny 70. let byl určený především pro dálkový průzkum bojiště a nejspíše by si na něj dnes už nikdo nevzpomněl, kdyby jeden exemplář 10. března nehavaroval až ve vzdáleném chorvatském Záhřebu, kam po chybě v navigaci omylem zamířil. Dodnes se vedou spory, jestli patřil Rusku, nebo Ukrajině, obě strany to totiž pochopitelně popírají.

Hypersonická balistická střela Ch-47M2 Kinžal

Další zbraní na ukrajinském bojišti bude nejspíše (hypersonická) balistická střela Kinžal. Její použití přiznalo samo Rusko, ačkoliv internet je plný analýz, které dosavadní důkazy spíše zpochybňují.

V každém případě, Kinžal je v podstatě taková letecká alternativa střely Iskander, která vzbuzuje pozornost zejména oním slovíčkem hypersonická – nadzvuková. Ovšem pozor, nadzvukových rychlostí dosahuje kdejaká balistická výzbroj ruské armády.

Kde se válčí na Ukrajině - Průběh bojů a místa největších masakrů

Video placeholde
• Videohub

V tomto případě jde o to, že tzv. hypersonická zbraň dokáže při nadzvukovém letu provádět manévry, a tak lépe vzdoruje protiletecké obraně. Zároveň díky extrémní rychlosti disponuje mnohem vyšší dopadovou energií. Střízlivější zdroje uvádí maximální rychlost Mach 5, ruské ministerstvo obrany tvrdí, že střela urazí 1000 km za 10 minut, což je cca Mach 12. Ostatně, zrodila se právě proto, aby prolomila protiraketové deštníky USA a NATO a ničila jejich radarové stanice a letadlové lodě.

Střela o délce 5,5 metrů a s hlavicí o hmotnosti 500 kilogramů může nést celé spektrum bojových hlavic počínaje konvenční výbušninou a konče tou nukleární. Dokáže zničit cíl ve vzdálenosti až více než 2 000 kilometrů.

Pokračování celého článku a výčet dalších zbraní najdete zde >>>