Amnesty International si za zprávou o Ukrajině stojí. Lituje ale rozrušení, které způsobila

Amnesty International

Amnesty International Zdroj: ProfiMedia

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) si plně stojí za svou čtvrteční zprávou, podle které bojová strategie Ukrajinců ohrožuje životy civilistů. Proti dokumentu, který mimo jiné Ukrajinu obvinil z porušování mezinárodních práv, se ohradili ukrajinští činitelé v čele s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Organizace se v e-mailu zaslaném agentuře Reuters nicméně omluvila za "rozrušení a hněv", které způsobila.

AI ve zprávě uvedla, že od dubna do července strávili její pracovníci několik týdnů vyšetřováním ruských úderů v ukrajinských městech. Z vyšetřování vyplynulo, že ukrajinské síly v některých případech prováděly údery z obytných oblastí a že v uvedených regionech rozmisťovaly jednotky do civilních budov. Zároveň podle zprávy nenalezla AI důkazy o tom, že by ukrajinská armáda požádala civilisty o evakuaci z přilehlých budov nebo jim při ní pomáhala.

Ukrajina podle svých činitelů dělá vše pro to, aby z oblastí u frontové linie evakuovala civilisty. Organizaci Amnesty International Kyjev obvinil, že svou zprávou podporuje ruskou propagandu. Na protest proti obsahu dokumentu v sobotu rezignovala šéfka ukrajinské pobočky AI Oksana Pokalčuková.

"Amnesty International hluboce lituje rozrušení a hněvu, které naše tisková zpráva o bojové taktice ukrajinské armády vyvolala," uvedla organizace. "Prioritou Amnesty International v tomto i v jakémkoli jiném konfliktu je zajistit ochranu civilistů. To bylo ostatně naším jediným cílem při zveřejnění tohoto nejnovějšího výzkumu. Přestože si plně stojíme za svými zjištěními, litujeme způsobené bolesti," píše se v e-mailu.

AI také upozornila, že její poznatky nijak nesnižují závažnost činů ruské armády, která na Ukrajinu vpadla na konci letošního února. "Musíme se vyjádřit zcela jasně: žádné z našich zjištění o konání ukrajinských sil nijak neospravedlňuje porušování (práv) ze strany Ruska," uvedla organizace.