Čeští miliardáři se přehazují v podpoře na Ukrajinu. Na pomoc posílají desítky milionů

Ostřelovaný Mariupol.

Ostřelovaný Mariupol. Zdroj: ČTK / AP / Evgeniy Maloletka

Kyjev: Stanice metra jako kryt před ruskými nálety.
Strach obyvatel Kyjeva z ruských náletů.
Kyjev: Stanice metra jako kryt před ruskými nálety.
Protiválečný protest poté, co Rusko zahájilo masivní vojenskou operaci proti Ukrajině, v Moskvě
Člověk prochází kolem vozíků se zavazadly na mezinárodním letišti Boryspil
15
Fotogalerie

Stále více osobností českého byznysu se zapojuje do podpory válkou zmítané Ukrajiny. Až se z toho stala přihazovací aukce. Skupina Pale Fire Capital daruje 22 milionů korun na okamžitou humanitární pomoc. Miliardář a majitel společnosti Seznam.cz Ivo Lukačovič posílá na Ukrajinu 23 milionů korun. K humanitární pomoci se následně připojila i společnost Alza, která vyčlenila 24 milionů korun.

„Jestli vám to ještě nedošlo, na českém Twitteru se rozjela aukce na pomoc uprchlíkům na Ukrajině," napsal Lukačovič ve čtvrtek odpoledne na sociální síti. „Přihazuje se po jednom milionu. Kamarádi miliardáři, potkáváme se na letištích, létáme letadly, nenechte se zahanbit," vyzval byznysmeny. Sám poslal skrze organizace Člověk v tísni 23 milionů korun. Společnost Seznam pak podle jeho slov připravuje akci na pomoc Ukrajině.

O milion tak „přehodil" dar skupiny Pale Fire Capital, která poslala tento týden na Ukrajinu milion amerických dolarů, tedy 22 milionů korun, pro okamžitou humanitární pomoc. „V aktuální situaci je nutné jednat okamžitě a nabídnout ukrajinským občanům co nejefektivnější humanitární pomoc. Lze předpokládat, že se dají do pohybu miliony osob prchající před válkou,“ uvedl Jan Barta, partner Pale Fire Capital. Pomoc budou koordinovat neziskové organizace Člověk v tísni a Organizace pro pomoc uprchlíkům.

Video placeholde
Co se děje na Ukrajině? • Videohub

Zároveň dodal, že firma má připraveno pro uprchlíky z Ukrajiny 250 lůžek a chce jim zajistit bezpečný prvotní azyl. „Pro provoz zařízení a podporu uprchlíků jsme se domluvili na spolupráci s Organizací pro pomoc uprchlíkům. Financovat tento provoz budeme tak dlouho, jak to situace bude vyžadovat," dodal.

Lukačovičovu výzvu vyslechla e-commerce společnost Alza, kterou založil miliardář Aleš Zavoral. Mezi několik neziskových a humanitárních organizací rozdělí 24 milionů korun. „Cílem je co nejrychleji finančně podpořit konkrétní projekty přímo na místě a případně pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v České republice," uvedla mluvčí firmy Daniela Chovancová.

Jestli někdo dá 25 milionů korun není zatím jasné.

Řada dalších firem a podnikatelů vyjádřila sympatie s Ukrajinou, která čelí stupňujícímu se ruskému útoku. Připojují se k pomoci, pořádají sbírky či pomáhají svým zaměstnancům. Ukrajinci jsou největší zahraniční menšinou v Česku, řada z nich proto také pracuje v tuzemských firmách. Pro ně bývají Ukrajinci často stěžejní pracovní silou, neboť český trh práce je už řadu let napjatý a bez pracovníků z Ukrajiny by zdejší firmy jen stěží hledaly zaměstnance. I proto se situace na Ukrajině bytostně dotýká českého byznysu.

Česká spořitelna ze své nadace uvolnila deset milionů korun a chystá sbírkovou kampaň. „V České spořitelně máme desítky Ukrajinek a Ukrajinců. Pracují v našem IT, na pobočkách i v klientském centru. Několik jich znám osobně nejen ze spořitelny. Jsou to skvělí, milí a ohromně pracovití lidé. Pokud, nedej Bože, vyeskaluje situace na Ukrajině v další uprchlickou krizi, budou mít u nás ve spořitelně všichni Ukrajinci a Ukrajinky – a nejen oni pochopitelně – dveře otevřené,“ napsal na sociální síti LinkedIn předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon.

Peníze uvolní i Direct pojištovna. „Poskytujeme okamžitý finanční dar organizaci Člověk v tísni na pomoc lidem na Ukrajině. Všem lidem v Direct týmu, kteří mají rodinu na Ukrajině, poskytneme placené volno na neomezenou dobu, aby mohli podpořit svoji zemi a rodinu,“ uvedl předseda představenstva pojišťovny Pavel Řehák

Zákazníci rozvozové společnosti Rohlík mohou nyní při objednávce potravin zakoupit charitativní vouchery na podporu Ukrajiny. Firma Tomáše Čupra hodlá také na humanitární pomoc vyčlenit do konce února jedno procento svého obratu. „Svět je místo, které člověka nikdy nepřestane překvapovat. Ať už v pozitivním, tak bohužel i negativním smyslu. Nejspíše nejsme jediní, které nynější situace na Ukrajině zaskočila. A to, co se ve světě zrovna děje, nám rozhodně není lhostejné,“ objevilo se na LinkedInu Rohlíku.

Přidala se také šéfka a zakladatelka tuzemské logistické společnosti Zásilkovna Simona Kijonková. „Ve skupině Packeta pracuje po celé Evropě celá řada ukrajinských občanů. Vyjadřuji jim i celé Ukrajině svoji osobní podporu a modlím se, aby nebyl válečný konflikt nadále přiživován a prohlubován. Modlím se za mír v Evropě. Jsem připravena poskytnout pomoc i podporu, jak jen budu moci,“ napsala na téže sociální síti podnikatelka. 

„Když Rusko podniklo invazi na Krym, všichni byli zticha nebo říkali: „Nevíme to jistě“. No, teď už to víme! Jelikož pocházím ze země, která byla v roce 1939 ponechána napospas Hitlerovi z odůvodněním ,dejme mu to a on se zastaví‘, tak vím, že agresoři se jen tak nezastaví. Musejí být zastaveni rozhodným a společným NE! Ukrajinci potřebují naší podporu dnes, nikoli ,někdy v příští dekádě‘, a potřebujeme tlačit politiky v EU a USA, aby něco podnikli,“ napsal na LinkedInu šéf českého startupu Keboola Pavel Doležal.