Čína s Ruskem posilují vazby na poli energetiky. Země jednají o nákupu ropy do strategických rezerv

Video placeholde

Čína vyjednává s Ruskem o nákupu levné ruské ropy do svých strategických rezerv. Rozhovory pokračují na vládní úrovni, ropné společnosti jsou do nich zapojeny málo, informuje dnes agentura Bloomberg. Peking a Moskva tak posilují své vazby v energetice, a to v čase, kdy se Evropa v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu chystá ruské ropy se vzdát.

Ceny ropy po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu prudce vzrostly. Samotná ruská ropa ale zlevnila, protože zákazníci se jejím nákupem nechtěli kompromitovat a riskovat, že na ně dolehnou finanční sankce. To Číně poskytuje příležitost levně doplnit své rozsáhlé strategické zásoby, které Peking obvykle využívá v dobách mimořádných událostí nebo při náhlých výpadcích.

Podrobnosti o objemech ani podmínkách potenciální transakce ještě nebyly rozhodnuty a neexistuje žádná záruka, že dohoda bude uzavřena, uvedl zdroj Bloombergu. Ministerstva zahraničních věcí obou zemí se k věci odmítla vyjádřit.

Čína prodala ropu ze svých strategických rezerv loni. Pokusila se tak snížit její cenu, když se světová ekonomika začala vzpamatovávat z pandemie, kvůli čemuž se začaly zvyšovat ceny ropy na světových trzích. Krok Pekingu neměl trvalý dopad, podle analytiků spíše jen vyčerpal čínské zásoby a zvýšil vyhlídky, že Čína je bude muset doplnit za vyšší ceny.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy je Čína vítězem střetu mezi Ruskem a Západem. "Zdražující pohonné hmoty jsou na Západě, včetně EU a Česka, klíčovým zdrojem nejrapidnější inflace za posledních několik desítek let. Čína ale naopak nyní může těžit z nákupu levné ruské ropy a vytvářet citelný tlak na zmírňování inflace u sebe doma," sdělil Kovanda ČTK.

Čína podle Kovandy sice oficiálně nezveřejňuje objem svých strategických rezerv, ale odhady prováděné například pomocí satelitních snímků naznačují, že má kapacitu disponovat více než miliardou barelů kombinovaných státních a komerčních rezerv. Pro srovnání - ve Spojených státech mají státní strategické rezervy maximální kapacitu mírně přesahující 700 milionů barelů.

Levné ruské ropy využívá také Indie, letos už jí dovezla více než za celý loňský rok. Indie jako třetí největší dovozce ropy na světě po Číně a Spojených státech si s Ruskem dohodla slevu už v březnu.