Co Putin získá ukončením obilné dohody? Rozkolísání Evropy je podle všeho spíše příjemným bonusem

Ruský prezident Vladimir Putin vede už přes rok válku proti Ukrajině.

Ruský prezident Vladimir Putin vede už přes rok válku proti Ukrajině. Zdroj: E15 / Veronika Kolářová

Rusko 17. července 2023 oznámilo, že od následujícího dne ukončuje platnost tzv. obilné dohody s Tureckem, Ukrajinou a OSN. Tato dohoda garantovala bezpečnost lodí převážejících obilí v Černém moři. Jako důvod uvedlo, že západní země mají vyplnit svoji část dohody a zrušit část sankcí jdoucí proti exportu ruských hnojiv a zemědělské produkce, tedy například znovupřipojení ruské Rosselchozbank k systému SWIFT a otevření produktovodu vedoucího do Oděsy, který byl do války hlavním exportním kanálem ruského amoniaku.

Článek původně vyšel na Info.cz.

Rusko také požaduje obnovení dodávek zemědělské techniky a náhradních dílů. Export hnojiv a zemědělských produktů přitom pod sankce nespadají, zasaženy byly jen některé firm. Jedná se tak o rozšíření požadavků nad úroveň předchozích dohod. Nešlo přitom o první problém s obilnou dohodou, už v předchozích měsících došlo k několika sporům, které následně vedly k přerušení dohody.

Rusko také hrozilo už v květnu, že pokud jeho požadavky nebudou splněny, dohodu neprodlouží. Rozdílem oproti předcházejícím případům je to, že Rusko nyní oznámilo, že odchod od dohody je definitivní a že žádná další jednání už nebudou. To by znamenalo konec dohody, v rámci které bylo vyvezeno 33 milionů tun obilí. Ukrajinský prezident Zelenskyj na oznámení okamžitě reagoval, když prohlásil, že Ukrajina hodlá ve vývozech obilí i nadále pokračovat.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!