Dovoz železné rudy z Ukrajiny se zastavil. Válka doléhá na největší hutě v Česku

Válcovna trub v Liberty Ostrava

Válcovna trub v Liberty Ostrava Zdroj: e15 Michal Nosek

Železárny Iljiče v Mariupoli
Konvertor
Mixer kovu
Kontilití v Azovstalu
Kontilití v Azovstalu
34
Fotogalerie

Hutní závody v České republice zpracovávají ze tří čtvrtin rudu z Ukrajiny, zbytek je z jiných zdrojů. A právě dodávky z východu Ukrajiny se o víkendu kvůli ruské invazi do těchto hornických a hutnických oblastí zastavily. Hutě proto začaly fungovat v úsporném režimu.

„Už od konce minulého týdne pracujeme na zajištění dodávek z jiných světových dolů. Do doby, než dorazí první nové dodávky, musíme spoléhat na naše zásoby a samozřejmě najet do úsporného režimu, abychom si vytvořili dostatečný prostor pro manévrování,“ uvedla k současné nejistotě mluvčí Třineckých železáren Petra Macková Jurásková. Ve hře je podle ní i omezení výroby. „Vše nyní propočítáváme a připravujeme různé varianty,“ upřesnila mluvčí.

Pro závod tak jde po zdražení energií o další problém. Ukrajinské zaměstnance ve Třineckých železárnách nemají, personální problémy tedy nehrozí. 

Další z hlavních zpracovatelů ukrajinské rudy Liberty Ostrava nechtěl situaci obsáhleji komentovat. „Pracujeme na posílení dodavatelského řetězce. Situaci pozorně sledujeme, ale v současnosti není úplně přehledná,“ uvedla mluvčí ostravské huti Barbora Černá Dvořáková.

Podle zdrojů, které nechtěly být jmenovány, odebírá Liberty železnou rudu ze zdrojů v těch částech Ukrajiny, kde se nadále pracuje. Ostravská huť ale čelí komplikacím kvůli nefungující železniční dopravě. Třinec je oproti tomu závislý na dodávkách rudného koncentrátu ze Záporoží. Tam už se kvůli válce provoz zastavil. 

Ukrajinská odstávka

Provoz těžkého průmyslu se přitom zastavil ve větší části Ukrajiny. Hutě Iljiče a Azovstal, dva ocelářské giganty skupiny Metinvest Group, které v Mariupolu zaměstnávají desítky tisíc lidí, jsou v odstávce a zaměstnanci se věnují údržbě. V provozu zůstává jen koksovna, která se nedá jednoduše zastavit. 

Podívejte se do oceláren v Mariupolu na fotografiích Viktora Máchy

„Infrastruktura podniků v tuto chvíli nebyla ovlivněna. Pracovníci, kteří zajišťují stabilitu odstaveného provozu, jezdí do práce autobusy dle schváleného jízdního řádu. Suroviny se do továren nedodávají. Skupina Metinvest nyní pomáhá evakuovat obyvatele obyvatele Mariupolu a okolních vesnic, které zasáhla střelba,“ uvedl na Facebooku starosta Mariupolu Vadim Boyčenko. Omezení v souvislosti s ruskou invazí oznámil i další další velký ukrajinský výrobce oceli ArcelorMittal Krivoj Rog.

Další významný hráč na ukrajinském hutnickém a těžebním trhu je švýcarská společnost Ferrexpo. Obchodní a těžební obr, který je třetím největším vývozcem pelet železné rudy na světě, má svůj hlavní stan na střední Ukrajině, kde provozuje tři rudné doly a závod na její zpracování. Podnik v aktuálním vyjádření uvedl, že stále fungují jeho těžební i zpracovatelské provozy v oblastech, kde situace zůstává stabilní.

Zastavení železniční dopravy však negativně ovlivňuje dodávky suroviny. Na černomořském trhu s rudou a ocelí se tak provoz úplně zastavil a evropské závody hledají alternativní zdroje. V úvahu připadají rudné pelety z USA a Indie. Peletky ze železné rudy z USA by přitom byly pro evropské závody vhodnější než indické, které mají vyšší obsah oxidu hlinitého.