EU se chystá obejít Maďarsko, Ukrajině chce poskytnout 20 miliard eur

Maďarský premiér Viktor Orbán nadále blokuje unijní pomoc Ukrajině

Maďarský premiér Viktor Orbán nadále blokuje unijní pomoc Ukrajině Zdroj: Reuters

Evropská unie připravuje záložní plán, jak poskytnout Ukrajině, která se brání ruské ozbrojené agresi, 20 miliard eur, a to i bez maďarského souhlasu. S odvoláním na nejmenované představitele zapojené do projednávání plánu to uvedl deník Financial Times. Maďarský premiér Viktor Orbán na začátku prosince zablokoval finanční pomoc Ukrajině ve výši 50 miliard eur.

Aktuálně rozpracovávaný záložní plán se podle unijních představitelů jeví jako nejefektivnější způsob, jak Ukrajině poskytnout prostředky v případě, že Orbán se na plánovaném unijním summitu 1. února rozhodne své veto zopakovat. Podle tohoto plánu by zapojené členské státy poskytly evropskému rozpočtu záruky, díky nimž by si Evropská komise na kapitálových trzích mohla v příštím roce pro Kyjev půjčit až 20 miliard eur, sdělily deníku jeho zdroje.

Takové řešení by nevyžadovalo záruky od všech 27 členských států EU a hlavními účastníky by byly ty země, které mají nejvyšší ratingy úvěryschopnosti. Zároveň by pro plán nebylo zapotřebí jednomyslné podpory všech členských států.

Jednou z nevýhod tohoto řešení oproti původnímu plánu je, že by pomoc Ukrajině sestávala pouze z půjček a nezahrnovala dotace. Unijní představitelé se tak podle Financial Times stále kloní k původnímu plánu, který v současnosti blokuje Maďarsko.

Souhlas výměnou za fondy

O alternativním plánu podpory Ukrajiny bez účasti Maďarska už v listopadu informoval Bloomberg. Také tehdy panovalo přesvědčení, že se Orbána podaří přesvědčit, aby s pomocí Ukrajině souhlasil.

Na summitu EU v polovině prosince ale Orbán potvrdil svůj dřívější postoj a poskytnutí peněz pro Ukrajinu odmítl. 

Orbán vede s Bruselem dlouhodobé spory kvůli otázkám právního státu, protože jeho vláda zpřísnila kontrolu nad soudy a médii, neziskovými organizacemi a akademiky. Za to Budapešť zaplatila zmrazením miliard, které pro ni byly určeny ve fondech EU. Maďarský premiér nyní požaduje plné rozmrazení těchto prostředků.