Mrtvých Rusů v Makijivce bylo víc, než přiznala Moskva, tvrdí BBC

Ruiny bývalého učiliště ve městě Makijivka, kde byla základna okupantů. (3.1.2023)

Ruiny bývalého učiliště ve městě Makijivka, kde byla základna okupantů. (3.1.2023) Zdroj: Reuters

Ruiny bývalého učiliště ve městě Makijivka, kde byla základna okupantů. (3.1.2023)
Ruiny bývalého učiliště ve městě Makijivka, kde byla základna okupantů. (3.1.2023)
3
Fotogalerie

Stanici BBC se na základě veřejně dostupných zdrojů podařilo určit identitu 92 ruských vojáků, kteří zahynuli při ukrajinském útoku na jejich dočasnou základnu v Makijivce na východní Ukrajině. Útok si tak vyžádal více obětí, než kolik přiznává Rusko, které hovoří o 89 mrtvých, uvedl server BBC News ve svém ruskojazyčném vydání. Podotkl, že o nejméně 16 dalších vojácích, kteří byli v Makijivce, nemají jejich rodiny žádné zprávy.

Úder na zařízení v Makijivce, kde byli ubytováni ruští vojáci, se odehrál v noci na 1. ledna. Ruské ministerstvo obrany 4. ledna potvrdilo smrt 89 lidí a od té doby už situaci nekomentuje. Kyjev přitom tvrdí, že ukrajinským silám se při útoku na Makijivku podařilo zlikvidovat stovky Rusů.

Petici žádající ruské úřady o zveřejnění jmen padlých Rusů už od té doby podepsalo 55 tisíc lidí. Většina vojáků, kteří v Makijivce zahynuli nebo utrpěli zranění, byli ze Samarské oblasti. Tamní vojenský komisař Andrej Vdovin ale sdělil, že jména Rusů z Makijivky úřady zveřejňovat nebudou.

VIDEO: Oleksandr (12) promluvil na mezinárodním sjezdu v Davosu

Video placeholde
• Twitter

Příbuzné padlých vojáků tak v některých případech ruští úředníci dlouho nechávali v nejistotě. Rodina vojáka Michaila Sergejeva se po týdnech marného pátrání raději obrátila na věštce udílející rady na internetu, povšimla si BBC. Nakonec se od úřadů dozvěděla, že Michail je mrtev. Další rodiny zůstávají dál bez odpovědi.

BBC zveřejnila seznam padlých se jmény a fotografiemi. U některých vojáků je také uveden věk a město, z něhož pocházejí. Novináři při sestavování seznamu vycházeli z informací zveřejňovaných regionálními úředníky a médii, příbuznými a dalšími blízkými nebo i vzdělávacími zařízeními, kde padlí vojáci studovali. V seznamu jsou jen lidé, u nichž se v těchto zdrojích hovoří o datu a místu úmrtí.

Podle příbuzných byla většina z padlých vojáků mobilizována na konci září. Posléze procházeli asi dva měsíce výcvikem v Samarské oblasti. Příkaz o jejich vyslání na Ukrajinu přišel v polovině prosince. Do Makijivky dorazili 26. prosince.