NATO chce dál posilovat východní křídlo. Chystá i podporu Ukrajiny

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg Zdroj: Reuters

Lídři členských zemí NATO se zavázali zajistit dodatečné síly rychlé reakce pro východní křídlo bloku, hodlají stupňovat „praktickou podporu“ Ukrajině a rozhodli se formálně spustit proces přijímání Švédska a Finska do aliance.

Uvádí to společné prohlášenívydané ve druhý den spojeneckého summitu v Madridu. Prezidenti a premiéři členských zemí na vrcholné schůzce přijímají nový „strategický koncept“ aliance v době pokračující války vedené na Ukrajině Ruskem, které označují za nejvýznamnější a přímou hrozbu pro bezpečnost aliance.

Společné prohlášení přichází poté, co generální tajemník NATO Jens Stoltenberg avizoval několikanásobné posílení aliančních jednotek rychlé reakce na 300.000 vojáků. Navazuje také na úterní dohodu mezi Švédskem a Finskem na jedné straně a Tureckem na straně druhé, která odblokovala snahu dvou severských zemí vstoupit do aliance.

Jak funguje NATO?

Video placeholde
NATO - jak funguje a pomáhá? • Videohub

„Dnes jsme se rozhodli pozvat Finsko a Švédsko, aby se staly členy NATO, a odsouhlasili jsme podpis vstupních protokolů,“ uvádí lídři. Dvojice skandinávských zemí vznesla žádosti o vstup do aliance kolem poloviny května, zahájení přijímacího procesu pak blokovalo Turecko, které se nyní s lídry Finska a Švédska dohodlo na bezpečnostní spolupráci.

„Spojenci se zavázali nasadit dodatečné... síly připravené k boji na našem východním křídle,“ píše se zase v pasáží společného prohlášení o posilování přítomnosti v regionech jako je Pobaltí nebo střední Evropa. Konkrétní počty vojáků v textu uvedené nejsou, text také zmiňuje „vylepšení“ společných vojenských cvičení.

„Ukrajina může počítat s naší podporou tak dlouho, jak to bude třeba,“ prohlásil Stoltenberg na tiskové konferenci v Madridu. Ruské invazi se už od konce února bránící Ukrajině poslala řada členských států NATO nejrůznější zbraňové systémy, včetně dělostřelectva, salvových raketometů či tanků a obrněných vozidel. „Vítáme snahy všech spojenců, kteří se zapojili do podpory Ukrajiny,“ uvádí prohlášení, které takto pomáhajícím státům bloku slibuje alianční podporu s ohledem na jejich případné specifické potřeby.

Pokud jde o podporu samotné Ukrajiny, mluví summit NATO také o dojednání „posíleného balíčku“ v koordinaci s Kyjevem. „Toto urychlí dodávky nesmrtícího obranného vybavení, zlepší kybernetickou obranu a odolnost Ukrajiny a podpoří modernizaci jejího obranného sektoru,“ uvádí prohlášení.