Proč „Západ přichází z východu“ a proč spojenci Putina sedí v Bruselu?

Jednání středoevropských premiérů s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenskym v Kyjevu

Jednání středoevropských premiérů s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenskym v Kyjevu Zdroj: ČTK / AP / Uncredited

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE Z INFO.CZ | Přepište dějiny Unie! Evropské hodnoty v krizi brání hlavně východní státy EU, zatímco ty západní oproti nim působí tak trochu jako pátá kolona Putina. Kdo o tom snad ještě pochyboval, toho musela přesvědčit cesta tří premiérů do Kyjeva a reakce, které vyvolala v Bruselu. Bývalé satelity Sovětského svazu dobře chápou, o co jde, zato staré členské státy pořád neprocitly ze sna.

Všechno, co dělají od začátku války politici západoevropských zemí, vzbuzuje větší a větší podezření, že jejich jedinou strategii, ať už vědomou či instinktivní, byla sázka na to, že ruští agresoři Ukrajinu do pár dnů rozdrtí a „bude po problému“. Jak jinak vysvětlit, že několik prvních dnů vlivní lidé v Berlíně, Římě či Bruselu vůbec neřešili účinné sankce, natož dodávky zbraní. Okamžitě reagovali Poláci a my, dokonce ještě v době, kdy se k invazi teprve schylovalo. Ten rozdíl je do očí bijící a rozhodně jen tak nevyšumí.

Ti, kdo vždy měli plná ústa solidarity a peskovali východní státy, že jí mají málo, v čase nejhorší katastrofy, jež Evropu potkala od konce druhé světové války, totálně vyhořeli. Vypadá to, že hrdinný odpor Ukrajinců udělal těmto aktérům čáru přes rozpočet. Pomalu a neochotně se odhodlávali alespoň k trochu účinným sankcím, nicméně snaží se o to, aby je samé nebolely, což se týká zejména dodávek plynu. Semkli se a „mávají vlaječkami“, ale nevidí, že jsou sami také ve válce.

Telegram - jedna z mála funkčních sociálních sítí v Rusku

Video placeholde
Telegram - jedna z mála funkčních sociálních sítí v Rusku • Videohub

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!