Slovensko chce zastavit vojenskou pomoc Ukrajině. Uškodí hlavně samo sobě

Robert Fico přijímá od prezidentky Zuzany Čaputové pověření k sestavení nové slovenské vlády

Robert Fico přijímá od prezidentky Zuzany Čaputové pověření k sestavení nové slovenské vlády Zdroj: ČTK / AP / Vaclav Salek

Robert Fico se svou levicově-populistickou stranou Směr vyhrál volby mimo jiné i díky dvěma jednoznačným a neustále opakovaným slibům: již žádné zbraně Ukrajině a konec sankcí proti Rusku. Ale i kdyby Fico po sestavení funkční vlády splnil to, co v předvolební kampani slíbil a na co se nyní s odkazem na demokratickou volbu občanů odvolává i prezidentka Zuzana Čaputová, následky pro Ukrajinu to nebude mít prakticky žádné. Jiná otázka je, jaké důsledky to může mít pro Slovensko.

Analýza vyšla na Info.cz.

Slovensko patří od samého začátku ruské agrese k aktivním podporovatelům Ukrajiny. Během posledního roku poslalo na Ukrajinu systém protivzdušné obrany S-300 PMU, třináct nadzvukových stíhaček Mig-29, vrtulníky Mil Mi-17 a Mi-2, třicet bojových vozidel pěchoty BVP-1, desítku dálkově řízených odminovacích kompletů Božena, několik kolových houfnic Zuzana 2 a hlavně vagony plné munice.

Nejvíce ceněným se zdál zejména systém protivzdušné obrany S-300 MPU. Slovensko ho ‚zdědilo‘ po rozdělení Československa, které jej v roce 1990 získalo ze Sovětského svazu. Tento systém je schopen ničit vzdušné cíle letící rychlostí až 4300 km/h a účinně dokáže zasáhnout strategické letouny, střely s plochou dráhou letu, letecké řízené střely nebo balistické rakety. Doposud sloužil u 1. protiletadlové baterie v Nitře.

Slovenské zbraně sovětské provenience

Mimochodem byl to právě Robert Fico, který v roce 2015 během své návštěvy Moskvy projevil zájem o modernizaci tohoto zařízení. Oznámil to po jednání s tehdejším premiérem Dmitrijem Medveděvem, který od zahájení speciální vojenské operace na Ukrajině neustále vyhrožuje jadernou válkou. Znalci už tehdy upozorňovali, že jediná společnost schopná modernizovat protiraketový systém byla na evropské sankční listině.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!