V Rusku havarovalo letadlo, na jehož palubě byl údajně i Prigožin. Nikdo nepřežil

Trosky letadla Jevgenije Prigožina.

Trosky letadla Jevgenije Prigožina. Zdroj: Reuters

Vyšetřovatelé na místě nehody letadla Jevgenije Prigožina.
Trosky letadla Jevgenije Prigožina.
Trosky letadla Jevgenije Prigožina.
Trosky letadla Jevgenije Prigožina.
Trosky letadla Jevgenije Prigožina.
7
Fotogalerie

Soukromé letadlo, na jehož palubě byl i šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, ve středu večer havarovalo v ruské Tverské oblasti severně od Moskvy. Informovala o tom agentura TASS s odvoláním na úřady. Zemřelo všech sedm cestujících a tři členové posádky, příčina pádu letadla je předmětem vyšetřování.

„Letadlo Embraer letělo z (moskevského letiště) Šeremeťjevo do Petrohradu. Na palubě byli tři členové posádky a sedm pasažérů. Všichni zahynuli,“ uvedlo tiskové oddělení ruského ministerstva pro mimořádné záležitosti.

Šéf žoldnéřské Wagnerovovy skupiny Jevgenij Prigožin je mrtev, napsal podle ruskojazyčného serveru BBC telegramový kanál Grey Zone, spojovaný s wagnerovci, po havárii letadla v Tverské oblasti. Ruská federální agentura pro leteckou dopravu Rosaviacija následně potvrdila, že na palubě soukromého letounu byl Prigožin a jeden z velitelů jeho žoldnéřů Dmitrij Utkin. 

Podle ruské agentury Interfax už byla na místě pádu stroje nalezena těla všech deseti lidí, kteří byli na palubě. Vyšetřovatelé havárie ve čtvrtek prozkoumali trosky letadla a zahájili trestní stíhání. Potvrzení o smrti Prigožina ovšem nezaznělo. Stejně tak nebyl zveřejněn důvod havárie.

Kreml se k situaci zatím nevyjádřil. Ruský prezident Putin ve čtvrtek podal společně se svým ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem online prohlášení na sumitu zemí BRICS v Jižní Africe. Ani zde nepadla jediná zmínka o havárii, při které zemřelo deset lidí. Ruská státní média se incidentu věnovala pouze okrajově. 

Ve čtvrtek ráno viděl reportér agentury Reuters na místě havárie muže, který na nosítkách odnášel černé vaky na těla. 

Po smrti je možná i Prigožinova pravá ruka

Telegramový kanál Grey Zone zveřejnil nejen informaci o úmrtí Prigožina, ale také velitele žoldnéřské skupiny a někdejšího pracovníka ruské vojenské rozvědky GRU Dmitrije Utkina. Toho média označují za Prigožinovu pravou ruku a podle ruských okupačních úřadů na Ukrajině jeho volací značka Wagner posloužila i jako pojmenování pro celou skupinu, píše agentura AP.

Grey Zone u Prigožina i Utkina shodně napsal, že za jejich smrt jsou odpovědní „zrádci Ruska“. Na sídle Wagnerovy skupiny v Petrohradu, které Prigožin otevřel loni v listopadu, se podle petrohradského vydání serveru Bumaga objevil kříž utvořený z rozsvícených oken.

Agentura Reuters večer poznamenala, že přes poslední vyjádření úřadů i zdrojů z Wagnerovy skupiny není stále zcela jisté, zda Prigožin v letadle opravdu zahynul, nebo byl jen uvedený na seznamu pasažérů.

„Zahájili jsme vyšetřování havárie letadla Embraer, která se stala dnes večer v Tverské oblasti. Na seznamu cestujících bylo i jméno Jevgenij Prigožin,“ citoval TASS ruskou federální agenturu pro leteckou dopravu Rosaviacija.

Ukrajina popírá zapojení

Ukrajina nemá s předpokládanou smrtí šéfa ruských žoldnéřů Jevgenije Prigožina nic společného, i když by jí mohla v jistém smyslu prospět, uvedl ve čtvrtek podle agentury Unian ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Poradce ukrajinského ministra obrany Jurij Sak ve vysílání stanice BBC řekl, že bez Prigožina bude o jednoho teroristu na světě méně. 

O jednoho teroristu méně, což znamená více nestability v Rusku,

„Když jsme se obraceli na různé země světa ohledně letadel, tak jsme neměli na mysli tohle ... I když to také v nějakém smyslu pomůže,“ zažertoval podle Unian Zelenskyj. Udělal přitom narážku na ukrajinské žádosti o poskytnutí armádních letounů.

„O jednoho teroristu méně, což znamená více nestability v Rusku,“ prohlásil Sak. „A z našeho pohledu je to tak, že všechno, co Rusko oslabí, nás posílí,“ doplnil.

Naopak polský premiér Mateusz Morawiecki podle ruskojazyčného vydání webu BBC News vyjádřil na tiskové konferenci obavy, že bez Prigožina hrozba ze strany jeho Wagnerovy soukromé vojenské společnosti pro Polsko zesílí. Podle Morawieckého totiž hrozí, že wagnerovci nyní přejdou pod vedení ruského prezidenta Putina.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková sdělila, že svět má své důvody k tomu, aby podezříval ze zapojení do středečního pádu Prigožinova letadla Kreml. „Už známe zákonitost putinovského Ruska: úmrtí, pochybné sebevraždy, pády z oken, všechno, co zůstává neobjasněno, podtrhuje diktátorský charakter vlády vybudované na násilí,“ uvedla podle BBC Baerbocková na společné tiskové konferenci se svým kyrgyzským protějškem.

Prigožin mohl být v jiném letadle

Portál readovka.news na telegramu napsal, že hovořit o Prigožinově smrti je podle jednoho z jeho zdrojů předčasné, protože podnikatel mohl být na palubě jiného letadla. Z bezpečnostních důvodů prý často uváděl, že letí jedním ze svých strojů, nastoupil pak ale do jiného.

Záběry z místa nehody a z okamžiku, kdy letoun havaroval, na telegramu zveřejnil například portál The Bell.

Letoun podle ministerstva spadl u vesnice Kuženkino na severozápadě Tverské oblasti, zhruba na půl cesty mezi Moskvou a Petrohradem. Záchranné složky podle agentury RIA Novosti uvedly, že zatím na místě nalezly těla osmi osob. Letadlo, které v tu dobu bylo ve vzduchu necelou půlhodinu, začalo po nárazu do země hořet.

Moderátorka Xenija Sobčaková na sociální síti napsala, že havarované letadlo patrně patřilo právě Prigožinovi. Ruskojazyčný server BBC napsal, že šéf wagnerovců vlastní stroj Embraer Legacy 600 s označením RA-02795 a podle serveru Flightradar letadlo s tímto číslem ve středu odpoledne vzlétlo z Moskvy. Okolo 15:11 se pak ztratilo z radaru nad Tverskou oblastí ve výšce 8500 metrů.

Video placeholde
Sídlo Wagnerovy skupiny v Petrohradu: Takhle ho po vzpouře zavírali • Reuters

Prigožin, jehož bojovníci z Wagnerovy skupiny se v rámci ruského vojenského tažení na Ukrajině účastnili nejtvrdších bojů, se letos na konci června pokusil o ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení a ministerstvu obrany. Při bleskové akci 24. června obsadil armádní objekty a letiště v Rostově na Donu na jihozápadě Ruska. Následně se několik tisíc žoldnéřů s tanky, obrněnými vozidly, protiletadlovými zbraněmi a civilními nákladními automobily vydalo na Moskvu, ještě ten den se ale Prigožin postup svých lidí zastavil.

Kreml následně ohlásil, že wagnerovci i jejich šéf nebudou stíháni, ale odejdou do Běloruska. Od té doby není jejich osud jasný. Prigožin tento týden zveřejnil první video od vzpoury, na kterém naznačoval, že je v Africe. Není ale jasné, kdy a kde záběry vznikly.