Pod lupou: Zahraniční akcie mohou být dobrou příležitostí, shodli se experti

Video placeholde

Při zhodnocování prostředků na akciovém trhu je vhodné myslet globálně a sledovat vývoj dlouhodobě, je ovšem nutné vnímat i rizika. Potvrdili to experti Patria Finance v rámci kulatého diskusního stolu Pod lupou pořádaného deníkem E15.

Evropská banka i americký FED v poslední době snižovaly sazby. Je otázkou, jak na takové kroky mají investoři reagovat. „Smysl má reagovat s velkým předstihem. Když centrální banka něco udělá, je to už většinou už v trhu započítáno. Vyplatí se tedy sledovat situaci dlouho dopředu,“ uvedl obchodní ředitel Patria Finance Jan Kovalovský s tím, že měnové podmínky jsou stále velmi příznivé.

Investiční prostředí se ale za poslední dobu změnilo. Přibylo regulací, zejména pak v bankovním sektoru, které mají za úkol umírnit případnou nadcházející krizi. I přes různé krize je vhodné o zhodnocování prostředků přemýšlet. „Pokud se budeme bavit třeba o americkém akciovém trhu, tak průměrný výnos dosahuje za posledních zhruba 90 let sedmi procent za rok,“ potvrzuje senior akciový analytik Patria Finance Branislav Soták. „Rozmohlo se ale i pasivní investování na úkor aktivního,“ dodává.

Domácí versus zahraniční burzy

„Snažíme se, aby si klient našel svou vlastní cestu. Například podílové fondy nabízí pouze jednu možnost, při aktivním akciovém investování si investor může vytvořit vlastní fond a portfolio,“ říká hlavní makléř Patria Finance Marek Trúchly.

V případě již zmíněné aktivní varianty se investor může rozhodnout, zda působit domácí burze, či vstoupit i na zahraniční trhy. „Ze začátku doporučujeme investovat na Pražské burze. Pak se nabízí možnost západní Evropy nebo Ameriky,“ radí Kovalovský.

Možností, kam směřovat finanční prostředky, je samozřejmě mnohem více. Řeč přišla i na investice na rozvíjejících se trzích. Některé z nich ale skýtají četná úskalí. „Lidé často vidí novinové titulky, že akcie v různých zemích strmě rostou. Důležité je ale říct, že takové trhy mohou být obrovsky rizikové,“ upozorňuje hlavní analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Tamější firmy totiž mnohdy fungují jinak, než považujeme za standardní. Někdy do hry vstupuje i riziko politického charakteru.

Kromě akcií existují i další instrumenty, jako například dluhopisy, ETF fondy nebo certifikáty. „Ty nabízejí investorovi jistou dílčí ochranu proti poklesu ceny,“ uvádí Vlk, který podle svých slov tuto alternativu sám využívá.

Prim hraji technologické firmy

Experti také vyzdvihují atraktivitu technologického sektoru, kde dnes působí největší světové firmy, a kde rovněž vznikají podstatné inovace.

„Blížíme se konci hospodářského cyklu, takže má smysl mít v portfoliu zastoupení kvalitních dluhopisů, i když základ vidím akciích,“ doporučuje Soták.  „Začal bych také budovat pozici v polovodičovém sektoru.“  Ten však v současnosti prochází nelehkým obdobím. „Z mého pohledu se blížíme konci jeho poklesu způsobeným třeba čínsko-americkou obchodní válkou,“ uzavírá analytik s doporučením z rizikovějšího oboru.